Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019  12:06:44

Οι στρατιές των τουριστών αρχίζουν να ενοχλούν τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και των τουριστικών περιοχών. Στην Ελλάδα δυσφορία σε Μύκονο, Κέρκυρα, Πάρο, Ρόδο, Ζάκυνθο, Μάλλια της Κρήτης. Κύριο

 Το φαινόμενο της δυσφορίας στον μεσογειακό Νότο, παρά τα οικονομικά οφέλη και τις αρετές γενικά του τουρισμού.

Ο μαζικόςτουρισμός για πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, που δοκιμάζονται από την κρίση, αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα βιομηχανία τους και πολλοί συνδεόμενοι τομείς της οικονομίας στα κράτη αυτά αναμένουν κάθε καλοκαίρι την ευεργετική «εισβολή» των παραθεριστών ως «μάννα εξ ουρανού» για τις επιχειρήσεις τους. Οχι όμως όλοι, κι όχι παντού. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επέλαση του φθηνού τουρισμού, τους λεγόμενους «κάτω από τα αστέρια», όταν μάλιστα συνδιάζεται με ακραία, αλήτικη συμπεριφορά, μεθύσια, μαχαιρώματα κλπ.

Στην Ελλάδα παρόμοια φαινόμενα δυσφορίας έχουν πλέον εμφανισθεί, συστηματικά, τα τελευταία χρόνια, με παράλληλες λαϊκές αντιδράσεις σε Μύκονο, Κέρκυρα, Πάρο, Ρόδο, Ζάκυνθο, Μάλλια της Κρήτης.

Στη Βαρκελώνη ιδίως το κίνημα κατά της πλήρους «τουριστικοποίησης» της καταλανικής μητρόπολης έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ενώ πρόσφατα κι οι κάτοικοι της παλιάς πόλης της Δονόστια (Σαν Σεμπαστιάν) έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την «εκπαραθύρωσή τους» από τα κύματα των τουριστών στους δρόμους της.

Στη Βαρκελώνη το κίνημα της λεγόμενης «τουρισμοφοβίας» εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Πλέον είναι λιγοστά τα σημεία, ιδίως σε περιοχές της παλαιάς πόλης και στα αξιοθέατα, που οι τουρίστες δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήματα στους τοίχους κατά του τουρισμού . Το σύνθημα Tourists Go Home κυριαρχεί σχεδόν παντού στο κέντρο.

Ο πολλαπλασιασμός των παραθεριστών, που εξαιτίας και της κρίσης στο Μαγκρέμπ, στην Αίγυπτο και στην Τουρκία έχει σπρώξει πολλούς τουρίστες στον ευρωπαϊκό Νότο και οι παρελκόμενες επιπτώσεις που γεννά η αυξημένη τούτη τουριστική ζήτηση και προσέλευση, έχει αρχίσει να ανησυχεί πραγματικά τους κατοίκους.

Στους δρόμους του κέντρου, κι όχι μόνον, μετά τη διεύρυνση της τάσης των Airbnb σε όλον τον αστικό ιστό, η όχληση κάθε μορφής από την κίνηση και τη λειτουργία κέντρων έχει αρχίσει να ξεπερνά κάθε ανεκτό όριο για τον μόνιμο πληθυσμό και πυκνώνουν οι σχετικές καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και για τη δυσκολία στην κυκλοφορία μέσα στην πόλη. Ηδη έχουν συσταθεί πολλές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών που καταγγέλλουν την διόγκωση του μαζικού τουρισμού στην πόλη.

Οπως διατείνονται, αυτή προκαλεί την καταστροφή των μικρών συνοικιακών εμπορικών, δυσκολία στην κίνηση και στην κυκλοφορία στους δρόμους, εκτόξευσε (λόγω χρήσης Airbnb) τις τιμές στα ενοίκια σε μία πόλη που παραδοσιακά αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ικανοποίηση των αναγκών στην κατοικία.
Η δήμαρχος της πόλης Αντα Κολάου, που μέσα στο προεκλογικό πρόγραμμά της περιελάμβανε και μέτρα για την αντιμετώπιση του άμετρου «εκτουρισμού» της πόλης, από το 2015 έχει επιβάλει περιορισμούς στην κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της πόλης, ενώ έχει απαγορεύσει τη λειτουργία νέων Airbnb, που δεν πληρούν αυστηρούς κανόνες και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια τουριστικής χρήσης.

Η δράση όμως κατά της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης της Βαρκελώνης δεν σταματά στις καταγγελίες ή στα αντανακλαστικά του δήμου. Αρκετοί πολίτες παίρνουν πρωτοβουλίες μόνοι τους, με αποκορύφωμα την ομάδα «Αράν», που προβάλλεται ως «αυτονομιστική, σοσιαλιστική και φεμινιστική» οργάνωση, που θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ανεπαρκή και πως ο μαζικός τουρισμός «καταστρέφει την περιοχή και καταδικάζει τους εργαζομένους στη μιζέρια». Υποβαθμίζει το όλο περιβάλλον, εξαχρειώνει τα ήθη της τοπικής κοινωνίας και οδηγεί σταδιακά την οικονομική παρακμή.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα