Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  03:44:47

Μόλις στο 1% των τουριστικών εσόδων της Ελλάδος η συμβολή της Ρωσίας – Η Τουρκία θα υποφέρει.

Η Ελλάδα εισέπραξε από τους Ρώσους τουρίστες το 2021 περίπου 115εκατ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά Ρώσο τουρίστα τους θερινούς μήνες κυμάνθηκε στα 1.000 ευρώ.

Σε σχέση με τα 10,6 δισ. ευρώ των συνολικών τουριστικών εισπράξεων που είχε η Ελλάδα το 2021, η συμμετοχή των Ρώσων αναλογεί μόλις στο 1% του συνόλου. Το 2019 η Ελλάδα υποδέχθηκε πάνω από 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες, ενώ πέρυσι διέμειναν σχεδόν 120.000 Ρώσοι τουρίστες σε ελληνικά θέρετρα. Σημαντικό κομμάτι των Ρώσων τουριστών προτίμησαν τη Βόρειο Ελλάδα και ειδικά τη Χαλκιδική και την Κρήτη.

Τα παραπάνω μεγέθη καταδεικνύουν πως ο ελληνικός τουρισμός δεν κινδυνεύει σημαντικά από την απουσία Ρώσων τουριστών, ως απότοκο των επιβαλλόμενων κυρώσεων, αλλά από το κλίμα που δημιουργεί η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και κατά πόσο θα υπάρξει όξυνση της κατάστασης.

Οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου δείχνουν ότι το 2022 θα είναι μια ισχυρή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και πως ο ελληνικός τουρισμός θα καταγράψει επιδόσεις πέριξ των επιπέδων του 2019 λόγω της αναθέρμανσης του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος.
Αν ωστόσο λόγω της πολεμικής σύρραξης προκληθεί στασιμότητα στις προσδοκώμενες ροές και ειδικά στην προσέλκυση επισκεπτών από τις ΗΠΑ , η κατάσταση μπορεί να επιβαρυνθεί. Ήδη όλα έχουν παγώσει και υπάρχουν και ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων, ιδιαίτερα από χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή.

Όσο θα διαρκεί ο πόλεμος, η κατάσταση για την Ευρώπη και την υφήλιο θα είναι ευμετάβλητη στον τουριστικό τομέα, οπότε αυτό που είναι σημαντικό είναι ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα.
Το γεγονός πάντως ότι έχουμε περιθώρια ανάκαμψης μέχρι τον Μάιο είναι θετικό.

Πάντως , ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας θα υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από ότι ο ελληνικός από την σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τον τουρισμό μέσω των δύο χωρών. Το 2021, η Τουρκία είχε 24,7 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, εκ των οποίων τα 2,06 εκατομμύρια ήταν από την Ουκρανία και τα 4,7 εκατομμύρια από τη Ρωσία. Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει 20 εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια και προσδοκούσε να φιλοξενήσει περισσότερους τουρίστες το 2022. Αλλά αυτό δεν αναμένεται να συμβεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline