Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:26:40

Τουρισμός: 30% ακριβότερα τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα για τους Βρετανούς το 2023

Ακριβότερες κατά 30% είναι οι τιμές των πακέτων διακοπών στην Ελλάδα για μια εβδομάδα το 2023 σε σύγκριση με το 2022 για τους Βρετανούς τουρίστες, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της ένωσης καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο Which?, με στοιχεία που προέρχονται από την πλατφόρμα TravelSupermarket.

Mε το ποσοστό αυτό η χώρα μας καταγράφει την υψηλότερη αύξηση μεταξύ των έξι βασικών προορισμών για θερινές διακοπές των Βρετανών, που παρακολουθεί η Which?, δηλαδή την Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία και Κύπρο.
Οι τιμές των πακέτων διακοπών έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο έως και 19% από έτος σε έτος, με την Ελλάδα να σημειώνει τις υψηλότερες αυξήσεις και την Πορτογαλία τις μικρότερες.
Οι πτήσεις προς δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών, εξάλλου, αυξήθηκαν φέτος έως και 71% σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί πάνω από τον πληθωρισμό.

Το TravelSupermarket είναι η κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο για οργανωμένες διακοπές. Η πλατφόρμα συγκρίνει χιλιάδες μεμονωμένα πακέτα διακοπών από περισσότερες από 20 κορυφαίες ταξιδιωτικές εταιρείες, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει τις καλύτερες ταξιδιωτικές επιλογές, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Το TravelSupermarket συγκρίνει επίσης τιμές για ενοικίαση αυτοκινήτου, πτήσεις, ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και πρόσθετες παροχές διακοπών – συμπεριλαμβανομένης της ταξιδιωτικής ασφάλισης, του πάρκινγκ αεροδρομίου και της ασφάλισης ενοικίασης αυτοκινήτου.

Η έρευνα

Η έρευνα συνέκρινε το μέσο κόστος ενός πακέτου διακοπών στους έξι δημοφιλείς προορισμούς και διαπίστωσε ότι οι ταξιδιώτες πληρώνουν σχεδόν ένα πέμπτο περισσότερα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με πέρυσι. Οι αποδράσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί περισσότερο: οι διακοπές 7 διανυκτερεύσεων αυτό το καλοκαίρι κοστίζουν κατά μέσο όρο 867 £ ανά άτομο - 200 £ περισσότερες από πέρυσι.

Η easyJet Holidays δηλώνει στην έρευνα ότι οι πιέσεις κόστους σε πολλούς τομείς αργά ή γρήγορα θα πρέπει να μετακυλίονται στους πελάτες. Γι αυτό όσοι κάνουν κράτηση τώρα θα αποφύγουν τις περαιτέρω αυξήσεις σε πτήσεις και διαμονή, που αναμένονται μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Η Ισπανία εξακολουθεί να είναι ο φθηνότερος προορισμός συνολικά - παρά το γεγονός ότι είναι 20% πιο ακριβή από το περασμένο καλοκαίρι - με τις διακοπές μιας εβδομάδας να κοστίζουν 693 £ κατά μέσο όρο. Η Πορτογαλία είναι επίσης μια καλή επιλογή για το 2023, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί μόνο κατά 7%.

Αναλυτικά οι αυξήσεις τιμών για πακέτο διακοπών 7 διανυκτερεύσεων στους 6 προορισμούς το 2023, έναντι του 2022, είναι:
Ελλάδα 30% (μέση τιμή 867 λίρες
Ιταλία 23% (μέση τιμή 758 λίρες)
Τουρκία 21% (μέση τιμή 800 λίρες)
Ισπανία 20% (μέση τιμή 693 λίρες)
Κύπρος 15% (μέση τιμή 809 λίρες)
Πορτογαλία 7% (μέση τιμή 705 λίρες)

Αυξάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια

Οι τιμές των πτήσεων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά οι ναύλοι άρχισαν να ανεβαίνουν το 2022 καθώς οι επιβάτες επέστρεψαν στους ουρανούς. Ο μέσος όρος των αεροπορικών ναύλων για το επερχόμενο Πάσχα προς Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και ΗΠΑ για τους Βρετανούς έχει αυξηθεί κατά 51% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο αναλυτής αεροπορικών ναύλων Skytra.

Οι ναύλοι τόσο προς την Ιταλία όσο και προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 71%, ενώ οι πτήσεις προς Γαλλία και Ισπανία αυξήθηκαν κατά 45% και 38% αντίστοιχα. Οι τιμές των πτήσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, καθιστώντας τη μέση τιμή μιας πασχαλινής πτήσης πάνω από 350 £ ακριβότερη - 1.527 £. Συνολικά, 63 από τα 69 δρομολόγια που έλεγξε η Which?, έχουν ανεβεί από πέρυσι.

Η υψηλή ζήτηση δεν είναι ο μόνος λόγος που τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν αυξηθεί απότομα. Οι τιμές των καυσίμων των αεροσκαφών έχουν αυξηθεί μαζί με τις τιμές του πετρελαίου. Πέρυσι η easyJet, η Ryanair και η British Airways προστατεύτηκαν από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου αντισταθμίζοντας το κόστος των καυσίμων τους (μέσω της "αναχαίτισης κινδύνου¨ αγοράζοντας μελλοντικά συμβόλαια σε σταθερή τιμή). Αυτό απέδωσε στις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω από ένα δισεκατομμύριο λίρες. Φέτος, όμως, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τους ναύλους ή να προσθέσουν επίναυλο καυσίμων εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν πέσουν το 2023.

Yψηλές τιμές και στα ξενοδοχεία

Μια διαμονή σε ξενοδοχείο αυτό το Πάσχα θα κοστίσει επίσης περισσότερο από πέρυσι. Οι τιμές των δωματίων αυξάνονται σχεδόν κατά το ένα πέμπτο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη ενέργειας και τροφίμων, ενώ πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς λόγω ελλείψεων προσωπικού. Μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο τριών ή τεσσάρων αστέρων αυτό το Πάσχα είναι 119 £ κατά μέσο όρο - σε σύγκριση με 100 £ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τον ιστότοπο σύγκρισης Kayak.

Μια διαμονή σε ξενοδοχείο αυτό το Πάσχα θα κοστίσει επίσης περισσότερο από πέρυσι. Οι τιμές των δωματίων αυξάνονται σχεδόν κατά το ένα πέμπτο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη ενέργειας και τροφίμων, καθώς και να πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς λόγω ελλείψεων προσωπικού. Μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο τριών ή τεσσάρων αστέρων αυτό το Πάσχα είναι 119 £ κατά μέσο όρο - σε σύγκριση με 100 £ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τον ιστότοπο σύγκρισης Kayak.

Στην Ευρώπη, η μέση τιμή είναι επίσης £119 - 10% υψηλότερη από πέρυσι. Οι τιμές των δωματίων σε προορισμούς μεγάλων αποστάσεων έχουν αυξηθεί περισσότερο: οι ταξιδιώτες πληρώνουν πλέον 170 £ κατά μέσο όρο - από 138 £ το Πάσχα του 2022.

Η έρευνα για πτήσεις και ξενοδοχεία

Η Which? συνέκρινε τη μέση τιμή των απευθείας πτήσεων με 15 δημοφιλείς προορισμούς στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ από έξι από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο αναλυτής αεροπορικών ναύλων Skytra έδωσε τη μέση τιμή των αεροπορικών ναύλων τρεις μήνες πριν από το Πάσχα του 2022 και του 2023. Κάθε τιμή είναι ο μέσος όρος των ναύλων εξερχόμενων και εισερχομένων πτήσεων. Οι διάμεσες αυξήσεις χρησιμοποιούνται για να συνοψιστεί η «μέση» μεταβολή της τιμής.

Ο ιστότοπος σύγκρισης Kayak παρείχε μέσες τιμές ξενοδοχείων για μία νύχτα σε δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Η Ice Travel Group, μητρική εταιρεία του Travelsupermarket.com, παρείχε τις μέσες τιμές πακέτων για διακοπές μεταξύ 1ης Ιουλίου και 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 13.000 τιμές για πακέτα διακοπών από την Jet2holidays και την Tui τον Οκτώβριο του 2022.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline