Σάββατο 27 Απριλίου 2024  22:04:37

Αϊόβα: Πώς από προπύργιο του Ομπάμα έγινε κάστρο του Τραμπ

Η Αϊόβα είχε «οδηγήσει» τον Ομπάμα στην προεδρία το 2008. Ωστόσο, πλέον έχει περάσει υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Αϊόβα στις 15 Ιανουαρίου.
Η Αϊόβα είχε οδηγήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία το 2008. Ωστόσο πλέον έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

ΗΠΑ: Τρία χρόνια μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει αν ο Τραμπ δικαιούται υποψηφιότητα

Βrain drain και γερασμένοι ψηφοφόροι

Η στροφή προς τον Τραμπ δεν ήταν τόσο έντονη, από το 2012 έως το 2020, σε καμία άλλη αμερικανική Πολιτεία όσο στην Αϊόβα.

Στην εν λόγω μεσοδυτική Πολιτεία, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρατήσει τα έτη 2008 και 2012 με διαφορά περίπου 10 και 6 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα έναντι των Ρεπουμπλικανών. Στις προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν ωστόσο τα έτη 2016 και 2020, το προβάδισμα είχε μεταφερθεί στην πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ.
Η αποβιομηχάνιση των αγροτικών περιοχών και των περιοχών του ποταμού Μισισιπή είχε τον πολιτικό της αντίκτυπο. Το ίδιο και η υπονόμευση των θεσμών από οργανώσεις πολιτών και τοπικές εφημερίδες μικρών πόλεων, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Ενα άλλο ζήτημα που συνέβαλε στην πολιτική αλλαγή ήταν και το brain drain. Η μετακίνηση νέων, αποφοίτων κολεγίων από την Αϊόβα στις μητροπόλεις του Σικάγο και της Μινεάπολης άλλαξε την ανθρωπογεωγαφία.
Η ανάλυση δεδομένων που συνέλεξαν από το LinkedIn, το 2022, οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, έδειξε πώς οι Πολιτείες με δυναμικά οικονομικά κέντρα προσελκύουν αποφοίτους κολεγίων από πιο αγροτικές περιοχές.

Η Αϊόβα «χάνει» το 34,2% των αποφοίτων κολεγίων. Το Ιλινόις, αντίθετα, κερδίζει 20% περισσότερους αποφοίτους κολεγίων από όσους «παράγει», ενώ η Μινεσότα έχει περίπου 8% περισσότερους.
Ακόμη και όταν οι νέες οικογένειες προσπαθούν να επιστρέψουν στις αγροτικές περιοχές στις οποίες μεγάλωσαν, συχνά εμποδίζονται, λόγω δυσκολιών σχετικών με τη στέγαση.
Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι εκτιμούν ότι οι καλύτερες μέρες είναι πίσω τους. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι γίνονται πιο συντηρητικοί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline