Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024  19:03:54

Guardian: Γιατί η βρετανική εφημερίδα «χρεώνει» την Ελλάδα για τις εξαφανίσεις τουριστών

Με την Ελλάδα να έχει καταληφθεί από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερπροσπάθεια στην καυτή ζέστη.

Το παραπάνω αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian χρεώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την χώρα μας για τις εξαφανίσεις των τουριστών.

Για τον θάνατο του Μόσλεϊ

«Την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησαν τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τουρίστες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια περιπάτων σε απομακρυσμένα νησιά, συμπεριλαμβανομένης μιας για τον δημοφιλή τηλεοπτικό παρουσιαστή Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο νησί της Σύμης» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Μόσλεϊ είχε ξεκινήσει σε καυτές θερμοκρασίες για έναν περίπατο που θα εξελισσόταν μοιραία, όταν, αφού πήρε λάθος διαδρομή, κατέληξε να ξεκινήσει αυτό που η σύζυγός του, η Δρ Clare Bailey, περιέγραψε ως "απίστευτη ανάβαση" μέσα από δύσβατους λόφους. Παρά τις μαζικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περιπολικά σκάφη, δύτες, ελικόπτερα, πυροσβέστες, αστυνομικοί, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ανιχνευτής, χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να ανακαλυφθεί το πτώμα του 67χρονου, επειδή είχε καταρρεύσει σε μια περιοχή όπου δεν μπορούσε εύκολα να τον δει κανείς. Η ζέστη ρεκόρ πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του Μόσλεϊ» συνεχίζει η εφημερίδα.

Παράλληλα η εφημερίδα αναφέρεται και στις εξαφανίσεις δυο ακόμη τουριστών σε δύο άλλα απομακρυσμένα νησιά, τη Σάμο και την Αμοργό, που χάθηκαν όπως λέει η εφημερίδα σε μονοπάτια πεζοπορίας.

Tοπικοί αξιωματούχοι ζητούν καλύτερη ενημέρωση των τουριστών

Ο Δημήτρης Κατατζής, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι αποστολές συχνά γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά αγνοούσαν τους κινδύνους, "παρεκκλίνουν από το δρόμο" για να δουν τοποθεσίες και στη συνέχεια χάνονται.

«Χθες είδαμε ένα ζευγάρι [αλλοδαπών] να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Αψηφά τη λογική».
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα πλήττεται από την κλιματική κρίση και αντιμετωπίζει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες με ρεκόρ 48 βαθμών κελσίου να καταγράφεται το περασμένο καλοκαίρι. Επισημαίνει δε ότι ήδη σημειώνονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή.

Ζητούν καλύτερη σήμανση μονοπατιών

Το δημοσίευμα αναφέρει, μάλιστα, ότι η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί έχουν προκαλέσει αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών στην Ελλάδα. «Θα ήθελα να δω περισσότερες κάμερες παρακολούθησης και τον φωτισμό αυτών των μονοπατιών» δήλωσε στον Guardian ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία του θανάτου του Μόσλεϊ είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται οι άνθρωποι» συμπλήρωσε.
Ακόμη επισημαίνεται ότι τοπικοί αξιωματούχοι ζητούν καλύτερη ενημέρωση των τουριστών.

Μάλιστα, ένας δημοτικός σύμβουλος της Χίου λέει ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια είναι λιγότερο επικίνδυνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline