Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  07:01:20

Παλλινόστηση Ν. Σαρκοζί ψήφισαν οι Γάλλοι. Ηττα της κυβερνητικής Αριστεράς Ολάντ. Μεγάλη πτώση της ακροσεξιάς και αντιευρωπαίστριας Μαρί Λεπέν. Διάψευση όλων των γκάλοπ. Κύριο

Τρίτο το PODEMOS στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας. Βαρυσήμαντα συμπεράσματα από τις εκλογές, της Γαλλίας, που θα ολοκληρωθούν στο δεύτερο γύρο. Πάντως δεν κερδίζουν ούτε στην Ισπανία τα ρεύματα διαμαρτυρίας κατά της Ευρώπης και του ευρώ.

Παρά την πρωτιά που συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν φαίνεται πως έχασε μπροστά στην κάλπη τη δυναμική του. Πρώτη αιτία η σχετικά μεγάλη συμμετοχή των Γάλλων πολιτών και η ψευδαίσθηση για το ογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας και 'άρνησης, που δεν επιβεβαιώθηκε.
Οι Γάλλοι πήγαν τελικά να ψηφίσουν, καθώς, το ποσοστό 43% συμμετοχής κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλό για περιφερειακές εκλογές και για το λόγο αυτό το Εθνικό Μέτωπο κατρακύλησε στην τρίτη θέση.

Τα πρώτα exit polls δείχνουν μεγάλη νίκη του Νικολά Σαρκοζί με 36%, ενώ, οι Σοσιαλιστές του Φρνασουά Ολάντ έρχονται δεύτεροι με 28,5%. Το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν συγκεντρώνει 24,5%.

Η Δεξιά και η Αριστερά επικρατούν της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, σε μία εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται τεστ για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και οι κεντρώοι σύμμαχοί του εξασφαλίζουν 29,2% έως 32% των ψήφων, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του το 23,2% έως 32,7% και το Εθνικό Μέτωπο το 24,5% έως 26,3%.
Αν και οι δημοσκοπήσεις την έφερναν νικητή κατά τις τελευταίες εβδομάδες, "η άκρα δεξιά δεν είναι η πρώτη πολιτική παράταξη της Γαλλίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

"Καλώ κάθε έναν να υιοθετήσει μία ξεκάθαρη στάση και να ψηφίσει υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου της αριστεράς ή της δεξιάς όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την άκρα δεξιά. Ολοι οι δημοκράτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους", πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας "αξιοπρεπή" την εκλογική επίδοση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της δήλωσε αντιθέτως ότι με δεδομένο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς "οφείλει να παραιτηθεί". "Το Εθνικό Μέτωπο κατόρθωσε να υπερβεί το ποσοστό που πέτυχε στις ευρωεκλογές", πρόσθεσε.
Για τον Νικολά Σαρκοζί, "η αλλαγή έχει ξεκινήσει και τίποτε δεν θα την σταματήσει". "Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τοπικό ή εθνικό επίπεδο με την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου", έσπευσε να διευκρινίσει.

"Εάν οι συμπολίτες μας έστρεψαν μαζικά τα νώτα στην αριστερά, αυτό οφείλεται στο ότι αισθάνονται ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν σταματήσει να τους λένε ψέματα", είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα νικητής των εκλογών στην Ανδαλουσία

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναδεικνύεται νικητής των εκλογών στην Ανδαλουσία, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ το κίνημα Podemos καταγράφει ισχυρή εκλογική επίδοση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll που μεταδόθηκαν από το τοπικό δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταλαμβάνει 44 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, το Λαϊκό Κόμμα 35 έδρες και το κίνημα Podemos 22 έδρες. Το κίνημα των Ciudadanos και η Ενωμένη Αριστερά καταλαμβάνουν από 7 έδρες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline