Σάββατο 13 Ιουλίου 2024  18:51:32

Οι λαϊκοί θησαυροί στην έκθεση «Αυλή των θαυμάτων»

Την επίσημη... «φορεσιά» τους βάζουν τα εκθέματα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τα οποία θα συντηρηθούν προκειμένου να υποδεχτούν ανανεωμένα το κοινό στο νέο μουσείο που δημιουργείται στην «Αυλή των θαυμάτων», στην Πλάκα.

Ξύλινα, ξυλόγλυπτα και ζωγραφικά έργα, υφάσματα, μεταλλικά αντικείμενα, αλλά και οι περίφημες τοιχογραφίες του Θεόφιλου θα καθαριστούν, θα στερεωθούν και θα απαλλαγούν από παλαιότερες κακότεχνες επεμβάσεις. Οι σχετικές μελέτες συντήρησης εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

Όλα τα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης θα εκτεθούν στη λεγόμενη «Αυλή των θαυμάτων», ένα συγκρότημα κτιρίων στην Πλάκα που, σαν βγαλμένο από το ομότιτλο θεατρικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αναβιώνει την ατμόσφαιρα μιας λαϊκής γειτονιάς της Αθήνας.

Η συντήρηση των συλλογών θα γίνει από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2015, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Μουσείου, Έλενα Μελίδη. Η μεταστέγαση του Μουσείου θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του συγκροτήματος (το έργο προβλέπεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2015) και το νέο Μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μέχρι το καλοκαίρι του 2017, κάτι που εξαγγέλθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, στο έργο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline