Κυριακή 5 Μαϊου 2024  08:18:59

Πολιτικός και κοινωνικός εμφύλιος στα Σκόπια, που διαρκώς επιδεινώνεται. Αιματηρές συμπλοκές. Κύριο

Ο ρόλος του Τζορτζ Σόρος στη διάλυση των Σκοπίων. Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ-Έκρυθμη πλέον η κατάσταση - Εισβολή εθνικιστών στη Βουλή, οπαδών του VMRO - DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Τραυματίστηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης - Σε διάλογο καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς ο διχαστικός Πρόεδρος της χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ.

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Σε ασφυκτικό κλοιό περίπου χιλίων αστυνομικών βρίσκεται το κοινοβούλιο των Σκοπίων από το φόβο να επαναληφθούν επεισόδια όπως τα χθεσινά, όταν δεκάδες οπαδοί του εθνικολαϊκιστή ηγέτη Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν βίαια στο κτίριο.

Σύμφωμα με την εφημερίδα Νόβα Ματσεντόνια το κοινοβούλιο σήμερα παραμένει κλειστό προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά τα χθεσινά γεγονότα, ενώ περιμετρικά του κτιρίου έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά οδοφράγματα και οι δρόμοι είναι κλειστοί για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Την ίδια ώρα στο κενό πέφτει, όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια του σκοπιανού προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ να καθήσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ηγέτης του SDSM, Ζόραν Ζάεφ που τραυματίσθηκε κατά τη χθεσινή εισβολή, χαρακτήρισε «απόπειρα δολοφονίας» τα όσα έγιναν χθες και μάλιστα υποστήριξε ότι αν δει κανείς προσεκτικά τα βίντεο από την εισβολή θα διαπιστώσει ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας έδειχνε συνεργασία.

Στην ερώτηση αν εξετάζει να πάρει μέρος στη σύσκεψη που ζήτησε ο Ιβανόφ απάντησε: «Πού θα γίνει; Στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται ο Ζιαντίν; (σ.σ. πρόκειται για τον αλβανικής καταγωγής βουλευτή Ζιαντίν Σελά, ο οποίος τραυματίσθηκε πολύ σοβαρά κατά τα χθεσινά επεισόδια).Ο ίδιος κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και εξέφρασε την ελπίδα η διεξαγόμενη έρευνα να εντοπίσει του υπαίτιους για τα χθεσινά έκτροπα.

Στην ίδια κατεύθυνση ο αρχηγός του κόμματος DUI Αλί Αχμέτι ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στη συνάντηση των ηγετών υπό τον Ιβάνοφ, γιατί όπως είπε, ο Ιβάνοφ αποτελεί μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης και εξέφρασε την καταδίκη του για την κατάσταση στη χώρα.

Κατά τα επεισόδια συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ενώ η αστυνομία αναζητά και άλλους που πήραν μέρος. Συνολικά 83 άτομα χρειάσθηκαν ιατρική βοήθεια χθες το βράδυ εξαιτίας των εκτρόπων. Μεταξύ των τραυματιών ήταν 25 αστυνομικοί, τρεις βουλευτές και ένας δημοσιογράφος.

Σκήνικο χάους στα Σκόπια - «Όμηρος» του Γκρουέφσκι η ΠΓΔΜ

Σε πολιτικό αδιέξοδο έχει μπει η ΠΓΔΜ, όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κοινοβούλιο της χώρας.

Την Πέμπτη οπαδοί του κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν στη Βουλή και επιτέθηκαν σε βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας. Ο λόγος της επίθεσης ήταν η εκλογή για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου της Βουλής, ενός πολιτικού αλβανικής καταγωγής, του Ταλάτ Τζαφέρι.

Η πλευρά Γκρουέφσκι χαρακτήρισε την εκλογή Τζαφέρι πραξικόπημα ενώ αντιθέτως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γιοχάνες Χαν και η Φεντερίκα Μογκερίνι έκαναν λόγο για «δημοκρατική επιλογή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ καλεί σε διάλογο, αν και όπως επισημαίνει άρθρο της Deutsche Welle ο ίδιος έχει συμβάλει στη δημιουργία του πολιτικού αδιεξόδου που ταλαιπωρεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες, αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που κέρδισε 67 από τις 120 έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Το επιχείρημά του είναι ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Ωστόσο ο ίδιος Γκρουέφσκι κυβερνούσε επί μία δεκαετία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας.

Η Deutsche Welle γράφει ότι οι λόγοι που οδηγούν στα Σκόπια στο αδιέξοδο και τη βία είναι διαφορετικοί: «Ο Γκρουέφσκι και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, φοβούμενοι ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την εξουσία στα χέρια του. Και αυτό επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση του τύπου». Στόχος του Γκρουέφσκι είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την ελπίδα να κερδίσει το κόμμα του περισσότερες από τις 51 έδρες του Δεκεμβρίου. Άλλωστε η παλιά κυβέρνηση ελέγχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Πάντως είναι γεγονός ότι το πολιτικό αδιέξοδο έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στη χώρα: οι αγρότες δεν μπορούν να λάβουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, υπολειτουργούν τα σχολεία, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δημοτικών υπαλλήλων.

Πρόσκληση τους πολιτικούς ηγέτες σε συνάντηση το Σάββατο για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της πολιτικής κρίσης απηύθυνε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ.

«Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας.

» Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ηρεμία επικρατεί έξω από το κτίριο της Βουλής, το οποίο εκκενώθηκε πλήρως. Σε όλες τις εισόδους υπάρχουν αστυνομικοί ενώ έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά οδοφράγματα.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων, 42 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής. Από τους τραυματίες τέσσερις παραμένουν για περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν έντονα τις επιθέσεις σε βουλευτές στο κοινοβούλιο στα Σκόπια.

«Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση», είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεπεισμένη πως ο πολιτικός διάλογος στους θεσμούς είναι ο μοναδικός δρόμος για την πρόοδο και ζητούμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν το σύνταγμα της χώρας και να πράξουν με δημοκρατικό πνεύμα, αρχές και κοινή λογική» συμπληρώνουν.

«Η πΓΔΜ είναι μία χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το τοπικό κοινοβούλιο ώστε να λάβουν χώρα όλες οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο» καταλήγουν.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι την Πέμπτη το βράδυ καλούσε τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» αναφέρει ο Γκρουέφσκι.

Οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια κάνουν έκκληση για διάλογο και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική.

«Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην πΓΔΜ.

Ο ρόλος του Τζορτζ Σόρος στη διάλυση των Σκοπίων

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο μακαρίτης ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου το είχε προβλέψει. Σκοπιανοί και Αλβανοί θα ζήσουν σε κατάσταση έντασης, που σε μερικά χρόνια θα οδηγήσει σε μεγάλη σύγκρουση. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών μιλούσε σε μένα και στον Αλέξη Παπαχελά, στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ της Νέας Υόρκης, μετά από μία κοπιαστική μέρα διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό. Πέρασαν πολλά χρόνια για να συμβεί αυτό που μας είπε εκείνο το βράδυ ο υπουργός. Αλλά διέβλεπε σωστά έστω και αν εμείς από μέσα μας ψιθυρίσαμε «μα τι λέει τώρα»...

Τους τελευταίους μήνες τα Σκόπια ταλαιπωρούνται από μία άνευ προηγουμένου κρίση. Από τη μία έχουμε τους εθνικιστές των Σκοπίων ή αν θέλετε αυτούς που παρασύρθηκαν από τα εθνικιστικά συνθήματα του κάθε Νικολά Γκρουέφσκι, που προσπαθούσε να πείσει τους γείτονες ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Απλά η ιστορία τους διαψεύδει. Δεν είναι.

Από την άλλη, έχουμε τους Αλβανούς εθνικιστές, οι οποίοι δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τη ψευδεπίγραφη «Μακεδονία», η οποία στήθηκε σε πήλινα πόδια, και στην πραγματικότητα στήθηκε εις βάρος τους. Δύο διαφορετικοί λαοί και κόσμοι. Αλλά και οι δύο κυριαρχημένοι από τον εθνικισμό. Ανάμεσά τους ο περίφημος Τζόρτζ Σόρος. Δεν πρόκειται για συνωμοσιολογία. Πιστέψτε με. Είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα, σας ομιλώ για ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Όλα όσα συμβαίνουν στα Σκόπια και εννοώ τη βία και τις συγκρούσεις, υποκινήθηκαν από αυτόν τον δαιμόνιο άνθρωπο.
Και δεν προσπάθησε πολύ. Απλά εκμεταλλεύθηκε τον αρρωστημένο εθνικισμό των Σκοπιανών και των Αλβανών. Και οδηγεί τα Σκόπια στη διάλυση.

Φαντάζομαι για ένα ...στοίχημα. Τα σχετικά δημοσιεύματα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι πολλά και αποκαλυπτικά.
Στην Ελλάδα δεν δώσαμε την ανάλογη σημασία. Ούτε καν στη Θεσσαλονίκη κατάλαβαν ότι η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική. Και η λέξη αυτή δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Εάν δεν παρέμβουν αποτελεσματικά δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τι διακυβεύεται στα Σκόπια, η χώρα θα οδηγηθεί σε εμφύλιο. Δεν την γλυτώνει. Και ο εμφύλιος θα συμβεί δίπλα στην Πατρίδα μας. Κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα ίσως να χαίρονται με τα νέα από τη γειτονική χώρα. Αλλά είναι από τις περιπτώσεις που χρειάζεται να κοιτάξουμε απέναντι με ψύχραιμη ματιά και καθαρό μυαλό.

Σίγουρα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας. Ζουν σε μία πλάνη οι άνθρωποι, και η αλήθεια είναι ότι τους κυριάρχησε ένας αδικαιολόγητος εθνικισμός, που τους παρέσυρε σε εντελώς λάθος αποφάσεις. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει δίπλα της μία χώρα, ένα κρατίδιο αν θέλετε, που δεν αποτελεί κίνδυνο. Κυριολεκτικά το λέω... Ξυπόλυτοι είναι, υπό την έννοια ότι ζουν σε καθεστώς φτώχειας σε ένα ακραία διεφθαρμένο κράτος. Το οποίο αμφισβητείται από τους Αλβανούς των Σκοπίων, οι οποίοι καθοδηγούνται από τα Τίρανα, και οι οποίοι δεν θα ανεχθούν άλλο να τους λένε ...«Μακεδόνες», διότι ούτε νιώθουν τέτοιοι, ούτε είναι...

Ο εθνικισμός είναι κακός σύμβουλος για όλους, πολύ περισσότερο για τους Σκοπιανούς, η οποία βλέπουν τη χώρα τους να καταρρέει, επειδή δεν σεβάστηκαν τις άλλες μειονότητες και ειδικά τους Αλβανούς, που αποτελούν το 40% του πληθυσμού. Η επιμονή των Σκοπιανών στην ουτοπία του «μακεδονισμού» ήταν επόμενο να ξυπνήσει τον αλβανικό εθνικισμό.

Τα Σκόπια δεν θα είχαν φτάσει στο χείλος της καταστροφής, που αντιμετωπίζουν σήμερα, εάν είχαν σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ευαισθησίες όλων των μειονοτήτων. Η επιμονή τους να ονομάζουν τη χώρα τους «Μακεδονία» ήταν επόμενο ότι θα οδηγούσε στις σημερινές συγκρούσεις. Καμία αμφιβολία περί αυτού... Αυτό που προέχει τώρα, είναι η ηρεμία και η επαναφορά του νόμου και της τάξης. Και σε δεύτερη φάση, αλλά άμεσα, η διευθέτηση του θέματος της ονομασίας. Ως «Μακεδονία» τα Σκόπια δεν θα υπάρξουν ποτέ πια. Όχι επειδή θα το σταματήσουμε οι Έλληνες, αλλά επειδή αποφάσισαν να μην το ανεχθούν άλλο οι Αλβανοί της χώρας...

Πηγή:http://mignatiou.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline