Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022  19:57:36

Η ζωή των διάσημων Ντάρελ στην Κέρκυρα

Στο χωριό Δανίλια της Κέρκυρας γυρίζεται η δημοφιλής στη Βρετανία σειρά «Τhe Durells». Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά μιας πραγματικής ιστορίας, της μετοίκησης για μερικά χρόνια της οικογένειας Ντάρελ προπολεμικά στο Νησί των Φαιάκων.

Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ο Λόρενς, ο οποίος ήξερε καλά την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ο περίφημος συγγραφέας του «Αλεξανδρινού Κουαρτέτου». Η σειρά βρίσκεται στον δεύτερο κύκλο της και εξακολουθεί να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Δεν μας είναι ένα άγνωστο φαινόμενο: μια επιτυχημένη ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά που γυρίζεται στην Ελλάδα μπορεί να απογειώσει τον τουρισμό στο μέρος όπου διαδραματίζεται η υπόθεση. Από το 2016, που προβλήθηκε με πολύ μεγάλη τηλεθέαση η σειρά του ITV «Τhe Durells», η Κέρκυρα έχει αποκτήσει άλλη αίγλη στα μάτια των Βρετανών, που θέλουν να επισκεφθούν το θέρετρο. Πρόκειται για τη μεταφορά στη μικρή οθόνη μιας πραγματικής ιστορίας, της μετοίκησης για μερικά χρόνια των μελών της οικογένειας Ντάρελ προπολεμικά στο Νησί των Φαιάκων.

Το επίθετο «Ντάρελ» βέβαια μας λέει πολλά, καθώς ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας αυτής, ο Λόρενς, είναι ο περίφημος συγγραφέας του «Αλεξανδρινού Κουαρτέτου», ο οποίος ήξερε καλά την Ελλάδα και την Κύπρο. Μυθιστοριογράφος, θεατρικός και ταξιδιωτικός συγγραφέας και βέβαια πράκτορας του βρετανικού στέμματος, ο Λόρενς είχε συναρπαστικό βίο αλλά και οι συγγενείς του δεν πήγαιναν πίσω.

Η μητέρα του Λουίζα με τα τρία παιδιά της αποφάσισε να αφήσει τη Βρετανία και να ζήσει στην Κέρκυρα το 1935, όπου ήδη βρισκόταν ο πρωτότοκος γιος της, ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί μετά τον πρώτο από τους τέσσερις γάμους του. Η σειρά θυμίζει την πενταετία που πέρασε στο νησί η οικογένεια μέσα από τις αναμνήσεις του έτερου γιου, Τζέραλντ Ντάρελ, που έγραψε τα βιβλία «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα» καθώς και το «Ζώα, πουλιά και συγγενείς» (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Η εμμονή με τα ζώα δεν είναι τυχαία: η ζωοφιλία και η εκκεντρικότητα χαρακτήρισαν όλα τα μέλη της οικογένειας, αλλά και τον μετέπειτα βίο του Τζέραλντ, ο οποίος αποφάσισε να αφιερώσει όλη του την ενέργεια στην άγρια ζωή και τη φύση, ιδρύοντας διάφορους φορείς.

Πώς όμως μπορεί κανείς να ανασυστήσει ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει πια; Η Κέρκυρα ήταν από τα νησιά που ενέδωσαν στις επιταγές του τουρισμού και το περιβάλλον της άλλαξε από τη δόμηση. Η λύση βρέθηκε στο χωριό Δανίλια στην Κέρκυρα, που είναι ένα τουριστικό θεματικό πάρκο. Δημιουργήθηκε στα τέλη του '70 από τον Κερκυραίο Σπύρο Μπούα, ο οποίος οραματίστηκε να ξαναφτιάξει εκ του μηδενός με παλιά οικοδομικά υλικά έναν χώρο που να θυμίζει πώς θα μπορούσε να είναι η παλαιά Κέρκυρα με τα καντούνια και τα σπίτια της. Αργότερα πέρασε στα χέρια του ξενοδοχειακού ομίλου Δασκαλαντωνάκη.

Εκεί λοιπόν οι παραγωγοί έκαναν τα γυρίσματα για να μπορέσει η εικόνα να θυμίζει λίγο τη δεκαετία του '30. Συμμετείχαν μάλιστα και οι γνωστοί Ελληνες ηθοποιοί Αλέξης Γεωργούλης και Γιώργος Καραμίχος, που παίζουν δύο υπαρκτά βέβαια πρόσωπα που συμπάθησαν οι Ντάρελ όσο έμειναν στην Κέρκυρα.

Η σειρά βρίσκεται στον δεύτερο κύκλο της και εξακολουθεί να γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία, ενώ προβλέπεται και τρίτος κύκλος που σημαίνει ότι το νησί θα έχει τουρισμό από το βρετανικό σίριαλ μέχρι και το 2018, σίγουρα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline