Σάββατο 13 Απριλίου 2024  09:44:51

Ζορμπά: Επιδίωξή μου η πολιτισμική δημοκρατία

«Ο πολιτισμός έχει ξεπεράσει πια την παλιά αντίληψη να θεωρείται πλέον προνόμιο, κι έχει γίνει δικαίωμα των πολιτών. Οι ανισότητες πρόσβασης στα αγαθά του πολιτισμού και οι διακρίσεις δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας.

Η έννοια της πολιτισμικής δημοκρατίας είναι σταθερή μου επιδίωξη» είπε δίνοντας το στίγμα της η Μυρσίνη Ζορμπά από τη θέση πλέον της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, παραλαμβάνοντας σήμερα το υπουργείο από τη Λυδία Κονιόρδου.

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής νωρίτερα σήμερα, την κ. Ζορμπά υποδέχτηκε και καλωσόρισε η απερχόμενη υπουργός και ο διευθυντής του γραφείου της Βαγγέλης Πολίτης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Γνώστης των θεμάτων του πολιτισμού η κ. Ζορμπά, έχει διατελέσει σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού το 1993 και με θητεία στο χώρο του βιβλίου- ήταν η πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999), ενώ αργότερα στη διάρκεια της θητείας της ως ευρωβουλευτής (2000-2004) συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία. Άλλωστε το βιβλίο της «Πολιτική του πολιτισμού» διδάσκεται σε πολλά πανεπιστημιακά μεταπτυχιακά τμήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Η κρίση απέδειξε ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι επίμονοι, αμετανόητοι, ευφάνταστοι, ανθεκτικοί. Τώρα η μεγάλη πρόσκληση είναι να δούμε ποιες αλλαγές έφερε η κρίση στους πολιτισμικούς θεσμούς και στην κουλτούρα που μοιραζόμαστε και να κοιτάξουμε μπροστά, στο όραμα της επόμενης ημέρας, της επόμενης περιόδου» είπε η νέα υπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενη «στον πιο παραγωγικό και δημιουργικό ρόλο που καλείται να παίξει το υπουργείο Πολιτισμού».
Από την πλευρά της η Λυδία Κονιόρδου, αφού έκανε έναν μακροσκελή απολογισμό πεπραγμένων των 2,5 χρόνων θητείας της, ευχαρίστησε από καρδιάς τους εργαζόμενους του υπουργείου για τη συνεργασία τους και δήλωσε έτοιμη να συνεχίσει «να υπηρετεί τον πολιτισμό απ' όπου κι αν βρίσκεται».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής αποχαιρέτησε την κ. Κονιόρδου μιλώντας για την «εποικοδομητική και γόνιμη συνεργασία της» και καλωσόρισε στη νέα θέση την κ. Ζορμπά.

Για τον υφυπουργό Πολιτισμού «ο τομέας του πολιτισμού κερδίζει έδαφος και γίνεται βασική συνιστώσα της πολυπόθητης ανάπτυξης» με τους 275 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα που χειρίζεται το ΥΠΠΟΑ. «Το 2017 είχαμε 15 εκατομμύρια επισκέπτες, με έσοδα 100 εκατ. ευρώ. Φέτος, θα είναι μεγαλύτεροι αυτοί οι αριθμοί» επανέλαβε ο κ. Στρατής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline