Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:48:21

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Αυτό είναι το σχέδιο για την αναγέννηση της περιοχής του

Ετοιμάζονται δύο μεγάλες εκθέσεις για τις επετείους των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Με ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκθέσεων θα τιμήσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τις μεγάλες επετείους που γιορτάζονται μέσα στο 2020, δηλαδή, των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αυτές οι
εκδηλώσεις, μαζί με το συνολικό όραμα για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), ανακοινώθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του απολογισμού και του νέου προγραμματισμού του Μουσείου.

Η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, συνολικά, για το μέλλον του ΕΑΜ δηλώνοντας με έμφαση: «Το 2020 θα είναι η χρονιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, γιατί πλέον θα αρχίσουν τα πράγματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία για την αναγέννησή του. Ο στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να γίνει ένα μουσείο, όχι απλώς διεθνών προδιαγραφών, αλλά ό,τι καλύτερο για να φιλοξενήσει την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, διεθνώς».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση του προγραμματισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες δράσεις επέκτασης του Μουσείου μεταξύ των οποίων και η διασύνδεσή του με τους χώρους του Ακροπόλ και του Πολυτεχνείου οι οποίες, εξάλλου, είχαν ανακοινωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού: «Στόχος είναι, όχι μόνον η μεγάλη επέκταση εν υπογείω του Μουσείου, που θα επιτρέψει να εκτεθούν οι πολύτιμες συλλογές του με τρόπο άριστο και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά να τού δώσει ανάσα με τη διασύνδεσή του με το Ακροπόλ και με τη συλλειτουργία του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» εξήγησε εκφράζοντας αμέσως μετά την εκτίμηση πως η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα σημάνει την αναγέννηση και του κέντρου της Αθήνας: «Είδαμε πόσο καταλυτική μπορεί να είναι μια παρέμβαση, όπως αυτή που έγινε στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας ή στην ίδρυση και τη λειτουργία του Μουσείου της Ακροπόλεως. Μια αντίστοιχη αναγέννηση, που φιλοδοξούμε και προσβλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει για τον άξονα της Πατησίων, έτσι όπως ορίζεται από την Ομόνοια μέχρι το Πεδίον του Άρεως και τη Φωκίωνος Νέγρη» είπε χαρακτηριστικά.

Θεματικές εκθέσεις

Όσον αφορά στον προγραμματισμό του Μουσείου για το τρέχον έτος τόσο η υπουργός Πολιτισμού όσο και η διευθύντριά του Δρ. Μαρία Λαγογιάννη έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες επετειακές εκθέσεις. Η πρώτη, με τίτλο «Δι'αυτά πολεμήσαμεν... Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση», θα εγκαινιαστεί περί τα τέλη του μήνα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα την Ελληνική Επανάσταση. Η εν λόγω έκθεση θα φιλοξενήσει αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, νεότερα έργα αλλά και έργα που θα δανείσουν, προσωρινά, άλλοι φορείς.

Η δεύτερη θεματική έκθεση θα είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, θα εγκαινιαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει αρχαία τεκμήρια που αναδεικνύουν γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές του αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών και νεότερα έργα. Θα ενδυναμώνεται δε από πλούσιο ερμηνευτικό υλικό μέσα από το οποίο θα αναδεικνύεται ο σημαντικός αντίκτυπος των δύο αυτών νικηφόρων αγώνων στην ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 αλλά και μεταγενέστρερα.

Απολογισμός περιόδου 2015 - 2019

Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, κατά 27, 71% την τελευταία πενταετία, το πλούσιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο και οι διεθνείς συνεργασίες με σπουδαία μουσείου του κόσμου, ήταν τα βασικά στοιχεία του απολογισμού της τελευταίας πενταετίας έτσι όπως παρουσιάστηκε από την κ. Λαγογιάννη. Αναφερόμενη δε στις διακρίσεις που απέσπασε το Μουσείο στο χρονικό αυτό διάστημα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ως Ιστορικού Μηχανολογικού Ορόσημου από τον Αμερικανικό Σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών ΑSME.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline