Σάββατο 20 Απριλίου 2024  13:40:44

Μουσείο Ακρόπολης: Ανοιχτό και πάλι για το κοινό

Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, 481 άνθρωποι επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Ηταν ένα γερό χτύπημα για εμάς». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο αμφιθέατρο, όπου τηρήθηκε αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο. Και πραγματικά, η διασπορά της πανδημίας στην Ευρώπη, ανάγκασε ένα μουσείο που έχει ανοιχτές τις πόρτες του για το κοινό επτά μέρες την εβδομάδα, να μείνει κλειστό επί 3 μήνες.

Η επισκεψιμότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 υπήρξε πολύ υψηλή, ανάλογη με εκείνη του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών, από τις αρχές του πρώτου εξαμήνου του 2020 άρχισε να περιορίζεται αισθητά ο αριθμός των επισκεπτών για να μηδενιστεί τελικώς όταν το Μουσείο αναγκάστηκε να κλείσει για λόγους υγειονομικής προστασίας στις 14 Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου 75.000 άτομα επισκέφθηκαν το Μουσείο Ακρόπολης κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου 2019, ενώ στο ίδιο διάστημα φέτος ήταν 26.000. Σύμφωνα λοιπόν με τον τελευταίο απολογισμό περίπου 1.300.000 επισκέπτες δέχθηκε το Μουσείο από τον Ιούνιο του 2019 έως τα μέσα Μαρτίου της φετινής χρονιάς. Και τώρα τι γίνεται; Από τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας έως την Τετάρτη 481 άνθρωποι το επισκέφθηκαν.

«Ωστόσο ξαναβρίσκουμε το βηματισμό μας», σχολίασε ο πρόεδρος του Μουσείου, που διατηρεί την αισιοδοξία του έχοντας δίπλα του προφανή και την υποστήριξη του ΥΠΠΟ. Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων μουσείων της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε τη συμβολική επιστροφή ενός μικρού γλυπτού από τη ζωφόρο του Παρθενώνα –τμήμα ανδρικής κεφαλής–, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Επίσης δεσμεύθηκε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανάδειξη του γενικού διευθυντή του Μουσείου.

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί η προκήρυξη της θέσης, και όπως δήλωσε η υπουργός «φιλοδοξούμε ότι θα λάβουμε υποψηφιότητες και από το εξωτερικό».
Πάντως, το Μουσείο Ακρόπολης δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. «Μετά το πρώτο ξάφνιασμα», είπε ο κ. Παντερμαλής, «μαζέψαμε δυνάμεις και αξιοποιήσαμε τον χρόνο μας για να το φρεσκάρουμε». Έτσι έγινε σχολαστικός καθαρισμός ολόκληρου του κτιρίου, απολύμανση και ανανεώθηκε ένα μέρος της έκθεσης.

Πριν περάσει στις αίθουσες ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει στην είσοδο ένα βίντεο που αναφέρεται στα σπήλαια τα οποία βρίσκονται στις υπώρειες της Ακρόπολης, και με τη βοήθεια του οποίου θα συνδέσει ορισμένα από τα εκθέματα με τον ιστορικό τόπο από τον οποίο προέρχονταν. Στον ίδιο χώρο εκτίθεται πλέον μια σπάνια συλλογή μακετών από το 1985 –μια πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα, καθηγητή Μανώλη Κορρέ–, τοποθετημένες σε νέες προθήκες.

Αλλά προσθήκες υπάρχουν και στις αίθουσες του Μουσείου. Πέρα από τις τεχνικές βελτιώσεις –έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στον σωστό φωτισμό από λαμπτήρες led που δημιουργούν σωστές φωτιστικές συνθήκες, αποδίδοντας φως ημέρας που αναδεικνύει τις λεπτομέρειες των γλυπτών– μια νέα έκθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Σκοπός της είναι να γίνει φανερό ότι το Μουσείο φιλοξενεί όχι μία, αλλά δύο ακροπόλεις, την κλασική και την προγενέστερη αρχαϊκή.

Η δεύτερη κατακάηκε από τους Πέρσες όταν κατέλαβαν την Αθήνα καταστρέφοντας το περίφημο Εκατόμπεδο, το αρχαιότερο σημαντικό οικοδόμημα της Ακρόπολης, έναν τεράστιο ναό αφιερωμένο στη θεά Αθηνά. Το μέγεθός του είναι προφανές από το εντυπωσιακό τρίγλυφο που πλέον εκτίθεται δίπλα στο κιονόκρανο και τη μετόπη του ναού. Η έκθεση αποτελεί μέρος του επετειακού εορτασμού για τις 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη Θερμοπυλών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline