Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:57:14

NYT για Αγία Σοφία: Φόβος για τα μοναδικά ψηφιδωτά - Οσα επισημαίνουν ιστορικοί και συντηρητές

Μία άλλη διάσταση για την Αγία Σοφία, πέρα από την πολιτική, δίνουν οι ιστορικοί τέχνης και οι συντηρητές οι οποίοι όπως αναφέρουν οι New York Times ανησυχούν ότι θα χάσουν την πρόσβαση τους για μελέτη και έρευνα, εάν το μνημείο γίνει λειτουργικό τζαμί.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τουριστικές εταιρείες και οι αρχές της πόλης φοβούνται ότι οι επισκέπτες θα αποτραπούν από το να έρθουν, καθώς το μνημείο είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός χώρος στην Τουρκία, με 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι.

"Ενδιαφέρομαι περισσότερο να διατηρήσω την Αγία Σοφία ως πολιτιστικό θησαυρό", δήλωσε η Zeynep Ahunbay, αρχιτέκτονας-συντηρητής που εργάστηκε στην επιστημονική επιτροπή για την Αγία Σοφία για 25 χρόνια. "Ο καλύτερος τρόπος για να την διατηρήσετε και να την παρουσιάσετε είναι με τη λειτουργία ως μουσείο".

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τι θα συμβεί στα ασύγκριτα μεσαιωνικά ψηφιδωτά, μεταξύ των οποίων απεικονίσεις του Χριστού, της Παναγίας και του Ιωάννη του Βαπτιστή, μαζί με σπάνια πορτραίτα αυτοκρατορικών μορφών, όπως ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Ι και η αυτοκράτειρα Ζωή.

Τα μωσαϊκά ασπρίστηκαν για περισσότερο από πέντε αιώνες κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας - η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής που θεωρείται ειδωλολατρία - και αποκαλύφθηκαν και αποκαταστάθηκαν μόνο όταν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο τη δεκαετία του 1930.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline