Σάββατο 13 Ιουλίου 2024  14:24:16

«Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη»: Έκθεση για την πορεία του θεάτρου σκιών στον 20ο αιώνα

Η μάχη που ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα ανάμεσα στα δημοφιλή θεάματα της εποχής και το θέατρο σκιών συνεχίζεται. Ο Καραγκιόζης επιμένει!


Η μάχη που ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα ανάμεσα στα δημοφιλή θεάματα της εποχής και το θέατρο σκιών συνεχίζεται. Ο Καραγκιόζης επιμένει! Μονομάχησε πρώτα με το κουκλοθέατρο και το κέρδισε κατά κράτος. Ο Καραγκιόζης δέσποσε, ως το κύριο θέαμα για μικρούς αλλά κυρίως για μεγάλους. Στα μόνιμα θέατρα της πρωτεύουσας, του Μόλλα, του Χαρίδημου και άλλων, συνωστίζονταν κάθε βράδυ χιλιάδες κόσμου, από τους πιο φτωχούς μέχρι και τους παροικούντες στο παλάτι.

Τότε όμως κάτι νέο ήρθε από τη δύση ο κινηματογράφος, για να κερδίσει το κοινό. Πλανόδιοι κινηματογραφιστές γύριζαν την επαρχία, που όργωναν μέχρι τότε οι καραγκιοζοπαίκτες. Τότε οι ευρηματικοί μάστορες του Καραγκιόζη ξεσήκωναν από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την επικαιρότητα υποθέσεις, τις οποίες προσάρμοζαν. Το νέο όμως πήρε τη θέση του παλιού, πέρασε η ακμή του Καραγκιόζη. Το θέατρο σκιών βέβαια επηρέασε σε βάθος τον ελληνικό κινηματογράφο. Διάλογοι σε ασπρόμαυρες κωμωδίες είναι καραγκιοζίστικοι. Το ύφος μεγάλων πρωταγωνιστών προσομοιάζει στον καμπούρη, π.χ. του Διονύση Παπαγιανόπουλου, του Βασίλη Αυλωνίτη, του Νίκου Σταυρίδη, του Θανάση Βέγγου, που ταυτίστηκε περισσότερο απ' όλους με τον Καραγκιόζη.

Με τα χρόνια ήρθε η τηλεόραση, για να πάρει τη θέση του σινεμά. Ο Καραγκιόζης βρήκε κι εκεί στέγη κι έγινε γνωστός στις νεότερες γενιές μέσω των εκπομπών του Ευγένιου Σπαθάρη.

Σήμερα που το διαδίκτυο εκτοπίζει την τηλεόραση, ο Καραγκιόζης έχει θέση κι εκεί. Και σήμερα νέα παιδιά συνεχίζουν να στήνουν το πανί τους, για να παίξουν Καραγκιόζη με τις φιγούρες τους, όπως έκαναν τα παιδιά της ηλικίας τους έναν αιώνα πριν. Ο Καραγκιόζης μοιάζει αθάνατος!

Στην έκθεση «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης οι επισκέπτες μπορούν να δουν αποσπάσματα από «Τα Καραγκιοζιλίκια», την καθημερινή σειρά 50 διαδικτυακών επεισοδίων που μας κράτησε συντροφιά την περίοδο της καραντίνας (https://www.youtube.com/playlist?list=PLW2MnmIpwQNih7pQ6VC0mtFiFjg1Wv3Fv). Επίσης, μπορούν να δουν αποσπάσματα από την κινηματογραφική ταινία «Η Βαμβακού» με θέμα έναν ποιητή κι έναν καραγκιοζοπαίκτη, που αναζητούν έναν άλλον τρόπο ζωής.

Οργάνωση: Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης – Τοποθεσία: Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ.Γεωργίου 1, παλιά Ξάνθη – Μέρες και ώρες λειτουργίας: Κυριακή 30/8 ως και 13/9/2020, 6-9 μ.μ. http://talesofkaragiozis.gr/ Είσοδος Ελεύθερη

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline