Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:25:28

Οικουμενικός Πατριάρχης για Ουκρανία: Ο πόλεμος δεν λύνει τα προβλήματα, προσθέτει νέα

«Οι Ρώσοι, κακώς, κάκιστα, εισέβαλαν στην Ουκρανία. Μπορεί να είχαν οποιεσδήποτε φοβίες για το μέλλον, για το ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απειλή ή επέμβασις από μέρους της Ουκρανίας, ώστε να ωθήσει τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εις το να πάρει τα όπλα και να επιτεθεί σε αμάχους», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά του πολέμου στην Ουκρανία τοποθετήθηκε, εκ νέου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την υποδοχή, χθες, πολυμελούς ομίλου μαθητών από το 1ο και το 4ο Λύκειο Λαμίας, τους οποίους συνόδευαν ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων τους.
«Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με τον πόλεμο. Ο πόλεμος δεν λύνει τα προβλήματα, το λέγω πάντοτε, κατ' επανάληψη, ο πόλεμος προσθέτει νέα προβλήματα», είπε ο Παναγιώτατος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι εάν είχε επιλεγεί η οδός του διαλόγου, «οπωσδήποτε θα έβρισκαν μία λύση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Οι Ρώσοι, κακώς, κάκιστα, εισέβαλαν στην Ουκρανία. Μπορεί να είχαν οποιεσδήποτε φοβίες για το μέλλον, για το ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απειλή ή επέμβασις από μέρους της Ουκρανίας, ώστε να ωθήσει τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εις το να πάρει τα όπλα και να επιτεθεί σε αμάχους, σε αθώους ανθρώπους, σε παιδιά, να καταστρέψει σχολεία, νοσοκομεία, θέατρα, εκκλησίες».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει, το 2018, καθεστώς Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, επανέλαβε ότι ήταν δικαίωμα των Ουκρανών να τη λάβουν, καθώς και δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να την απονείμει, όπως το έπραξε ήδη, εκχωρώντας αντίστοιχο καθεστώς και σε άλλες τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της Ρωσίας. «Τώρα μερικοί θέλουν να πουν ότι λόγω αυτού του Αυτοκεφάλου ξέσπασε ο πόλεμος. Αν είναι δυνατόν! Αναζητούν ένα άλλοθι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Λυπούμεθα πάρα πολύ για την στάση που τηρεί ο μακαριώτατος Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος. Δεν έπρεπε να ταυτιστεί τόσο πολύ με τον Πρόεδρο Πούτιν και να χαρακτηρίζει, μάλιστα, "ιερό" τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας».

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά του από την παρουσία των μαθητών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Είπε ο Δεσπότης, ο καλός πνευματικός σας πατέρας, ότι για εσάς όλους, σήμερα που έρχεστε προσκυνητές και συναντάτε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, είναι η μεγαλύτερη στιγμή της ζωής σας. Εγώ θέλω να προχωρήσω περισσότερο και να σας ευχηθώ να ζήσετε και να απολαύσετε πολύ μεγαλύτερες ευτυχίες, χαρές, απολαύσεις, επιτυχίες, προόδους στη ζωή σας». Ο Πατριάρχης ευχήθηκε στους μαθητές, οι οποίοι επισκέπτονται την Πόλη στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, να καρποφορήσουν οι προσπάθειές τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τους προέτρεψε δε να «επιστρέψουν» πολλές φορές στην Πόλη, η οποία είναι «η πνευματική μήτρα του γένους μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών για τα αισθήματα που τρέφει προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ανέφερε πως, μετά την επάξια εκλογή του από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ως ποιμενάρχου μιας μεγάλης εκκλησιαστικής επαρχίας, παρακολουθεί τη δραστηριότητα και το έργο του με χαρά και ικανοποίηση.

Επίσης, συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς των δύο Λυκείων για το έργο το οποίο επιτελούν, εμπνέοντας τους μαθητές τους με τα ιδανικά και με τις αξίες του Γένους και της πίστεώς μας, απευθυνόμενος δε στους φιλολόγους καθηγητές τούς προέτρεψε να δίνουν μεγάλη σημασία στην ελληνομάθεια των μαθητών τους.
Προηγουμένως, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, στη σύντομη προσφώνησή του, εξέφρασε τον βαθύτατο σεβασμό του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και παρουσίασε τους μαθητές των δύο σχολείων, λέγοντας ότι είναι «παιδιά της Φθιώτιδος και παιδιά του πατρός Βησσαρίωνος», τα οποία, όπως είπε, με λαχτάρα περιμένουν το ποθούμενο άκουσμα ότι στον τόπο τους ζει ένας άγιος της ελεημοσύνης, της ανεξικακίας και της επιείκειας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline