Τρίτη 16 Απριλίου 2024  18:07:56

Τα χρωματιστά αγάλματα του ελληνορωμαϊκού κόσμου στη Νέα Υόρκη.

Η νέα µεγάλη έκθεση στο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης είναι αφιερωμένη στο χρώμα της ελληνορωμαϊκής γλυπτικής. Είναι μια έκθεση που αναμένεται να αναδείξει το ζήτημα της πολυχρωμίας σε μια διεθνή διάσταση, να προκαλέσει συζητήσεις και σκέψη.

Ανακατασκευή Σφίγγας με το πρωτότυπο χρώμα (Ελλάδα, 530 π.Χ.) από τις συλλογές του Μουσείου Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης.

Η νέα µεγάλη έκθεση στο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης είναι αφιερωμένη στο χρώμα της ελληνορωμαϊκής γλυπτικής. Είναι μια έκθεση που αναμένεται να αναδείξει το ζήτημα της πολυχρωμίας σε μια διεθνή διάσταση, να προκαλέσει συζητήσεις και σκέψη. Με την ελληνική λέξη «Χρώμα» τιτλοφορείται αυτό το πανόραμα ομορφιάς και επιστημονικής γνώσης που θα διαρκέσει έως τις 26 Μαρτίου 2023. Μια μεγάλη παραγωγή που φέρνει στο προσκήνιο τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα σχετικά με το ζήτημα της πολυχρωμίας στην αρχαία γλυπτική.

Ως βάση και αφετηρία της έκθεσης είναι γλυπτά που ανήκουν στις συλλογές του Μετροπόλιταν και στα οποία έχουν εντοπισθεί ίχνη χρώματος, αλλά και διάσημα γλυπτά από ελληνικά μουσεία. Η νέα τεχνολογία έχει συμβάλει στην ταυτοποίηση του χρώματος και έχει βοηθήσει τους επιστήμονες να αναλύσουν τη σημασία του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η έκθεση προβάλλει τους τρόπους με τους οποίους γινόταν αποδεκτή και κατανοητή η πολυχρωμία τόσο στην αρχαιότητα όσο και στους επόμενους αιώνες.

Το Μετροπόλιταν αποσκοπεί σε μία πρωτοπόρο και ρηξικέλευθη παρουσίαση και πρόσληψη των συλλογών ελληνορωμαϊκής τέχνης με την τοποθέτηση πολύχρωμων ανακατασκευών ανάμεσα στα πρωτότυπα γλυπτά. Οι ανακατασκευές είναι το αποτέλεσμα τρισδιάστατων εικόνων και επιστημονικής έρευνας στην ιστορία της τέχνης. Οσα βλέπει το κοινό είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του καθηγητή Β. Μπρίνκμαν, προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογίας στη Συλλογή Γλυπτών Λίμπιγκχαους στη Γερμανία, που πρωτοστατεί στην έρευνα για την πολυχρωμία, και της δρος Κοχ-Μπρίνκμαν.

Επιστημονική ομάδα από το Λίμπιγκχαους συνεργάστηκε με το Μετροπόλιταν για τη νέα ανακατασκευή της πολύχρωμης Σφίγγας από τις αρχαϊκές συλλογές. Διάσπαρτα τα χρωματιστά γλυπτά στις αίθουσες της ελληνορωμαϊκής τέχνης μάς πληροφορούν για τα αυθεντικά ίχνη χρώματος στα πρωτότυπα γλυπτά των συλλογών, για την ερμηνεία του χρώματος την αρχαία εποχή, για τον ρόλο του χρώματος και για το πώς αυτό έγινε κατανοητό στους αιώνες που ακολούθησαν. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η έκθεση δίνει έμφαση στη χρήση του χρώματος διαχρονικά στους πολιτισμούς της Μεσογείου, από τα κυκλαδικά ειδώλια του 3.000 π.Χ. έως τα αυτοκρατορικά πορτρέτα της Ρώμης του 2ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για μια συνολική και σύνθετη θεώρηση του αρχαίου κόσμου στην περιοχή μας με άξονα τη χρήση του χρώματος στη γλυπτική.
Ματιές στον κόσμο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline