Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  07:52:09

Διεθνής κατακραυγή για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Τουρκία. Ερωτηματικά για την πορεία και κοινωνική γαλήνη της αλαζονικής υπερδύναμης στη Μέση Ανατολή. Ικανοποίηση σε Ισραήλ και Συρία. Κύριο

Εσωτερικά διαβρωμένη και αδύναμη η Τουρκία των G-20. Oι ταραχές ξέσπασαν σε μια χώρα ανεργία, χωρίς ελλείμματα και χρέη, χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση.

Όλο και περισσότερο εδραιώνεται η πεποίθηση διεθνώς ότι η Τουρκία μοιάζει με την Αίγυπτο προ διετίας. Πώς ζει τη δική της αραβική 'Άνοιξη. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν για τις εξελίξεις αλλά ήδη υπάρχουν. Δεν θεωρείται ότι σύντομα ο Ερντογάν ή άλλοι παράγοντες θα επιδιώξουν εξαγωγή της επιθετικότητας-και αποπροσανατολισμό- προς το Αιγαίο, την Ελλάδα, την Κύπρο ή ακόμα και τη Συρία.

Οι πάντες είναι πλέον υποψιασμένοι διεθνώς και το εσωτερικό μέτωπο είναι εξαιρετικά διχασμένο, πολωμένο. Ο εφιάλτης του διχασμού παραμένει ισχυρός, οι εξεγέρσεις έχουν μπολιάσει την κοινωνία με πνεύμα εξέγερσης, με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία του Ερντογάν να έχουν κλονισθεί. Η αμφισβήτηση της ισλαμικής του ατζέντας είναι γεγονός.

Τα επώδυνα όμως γεγονότα στην αναζήτηση της Δημοκρατίας θα γίνουν πολλά για το σημερινό καθεστώς, οι απώλειες για το καθεστώς Ερντογάν θα αποδειχθούν καθοριστικές στο άμεσο μέλλον. Η Τουρκία, με επικεφαλής την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα βαδίζει μέσα στην αβεβαιότητα, με εικόνες αδυναμίας, αναταραχής, μαζικών διαμαρτυριών και βεβαιοτήτων. Και η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με αναφορές, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline