Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  17:12:26

Κίνδυνος από κοσμοσυρροή.. Σκέψεις για όριο επισκεπτών στην Ακρόπολη

Η επισκεψιμότητα της Ακρόπολης κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών, την στιγμή που ο ιδανικός αριθμός αγγίζει τους... 21.000 επισκέπτες ανά ημέρα.

«Ηολοκληρωμένη προστασία της Ακρόπολης δεν επιτρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000» επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού κατά την παρουσίαση, από τον ανάδοχο, της μελέτης για τον καθορισμό ζωνών επίσκεψης στο μνημείο.
Η παρουσίαση έγινε σε ευρεία σύσκεψη, που συγκάλεσε η πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), Νικολέττα Βαλάκου, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του τουρισμού, παρουσία της Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων πως σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών του ΟΔΑΠ και των εκπροσώπων του τουρισμού, ως προς τον χρόνο έναρξης εφαρμογής του νέου συστήματος.

Το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος, είτε την 1η Αυγούστου είτε την 1η Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, αφού αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, θα λειτουργήσει πλήρως το σύστημα των ζωνών επισκεψιμότητας, από την 1η Απριλίου 2024.

Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και το μόνο που απομένει, σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη, είναι ο ΟΔΑΠ, οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουρισμού να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για τον χρόνο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής, καθώς δεν πρέπει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου να δημιουργηθούν προβλήματα.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη, η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών. Ως ιδανικός αριθμός ημερησίως αναφέρεται οι 21.000 επισκέπτες, προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα στο μνημείο.

Δημιουργούνται τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 έως τις 12.00 με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των επισκεπτών σήμερα επιλέγει τις πρωινές ώρες, 8.00-12.00. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες.
Στον προτεινόμενο αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό.

Η Λίνα Μενδώνη στην τοποθέτηση της τόνισε: «η εκ του Συντάγματος κύρια αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του μνημείου. Η Ακρόπολη, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά, είναι μη ανανεώσιμοι πόροι, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που θέτει το ίδιο το μνημείο».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αυξημένης επισκεψιμότητας που παρατηρείται, ακόμα και τις ημέρες με ακραίες καιρικές συνθήκες, η υπουργός ανέφερε «τελευταία κάποιοι κάνουν λόγο για «ουρές» δημιουργώντας εντυπώσεις. Σε μνημεία του εξωτερικού ο χρόνος αναμονής του επισκέπτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο αναμονής στην Ακρόπολη, αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ από κανέναν ανάλογο θέμα».

Βασική προϋπόθεση για την κυρία Μενδώνη αποτελεί η σωστή και αποτελεσματική συνεργασία όλων των πλευρών και η προσαρμογή στα δεδομένα σύμφωνα και με τις δυνατότητες του ίδιου του μνημείου.
Επεσήμανε δε «αν δεν υπήρχε η Ακρόπολη, δεν θα υπήρχαν ουρές, δεν θα υπήρχε η μεγάλη τουριστική κίνηση».
Ως χρονικό όριο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης ετέθη η 21η Ιουλίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline