Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  01:26:07

Εντός και εκτός Νόμου

Πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η «Χρυσή Αυγή»; Ναι, λένε πολλοί. Ίσως οι περισσότεροι. Μπορεί να τεθεί εκτός; Όχι λένε οι ειδικοί Συνταγματολόγοι, δικαστικοί. Θα είναι, λένε, αντιδημοκρατική πράξη η απαγόρευση της λειτουργίας της Χ Α ως κόμματος.

Δεν προβλέπει το Σύνταγμα, δεν υπάρχει ως αρμόδιο όργανο το Συνταγματικό Δικαστήριο. Θα χρειασθεί να περιμένουμε την Αναθεώρηση του Συντάγματος (τουλάχιστον πέντε χρόνια ακόμα). Υπάρχει άλλη λύση-διέξοδος; Είναι η έκδοση ειδικού νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Συντάγματος, δηλαδή δήλωσης-ελέγχου συνταγματικής νομιμοφροσύνης.

«Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» ορίζει το Σύνταγμα. Όμως, άλλο η Ευχή του νομοθέτη και άλλο η δήλωση φρονήματος. Εάν δηλαδή ένα κόμμα δηλώσει αναλυτικά τις ιδέες του, συγκεκριμένα κατά πόσο ανήκει στο συνταγματικό -κοινοβουλευτικό τόξο. Στο λεγόμενο «δημοκρατικό κόμμα», ότι δεν είναι κόμμα τοξότης κατά του Συντάγματος.

Ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι η «Χρυσή Αυγή», μπορεί υποκριτικά να δηλώσει πλήρη συμμόρφωση και νομιμοφροσύνη (γνωστό άλλωστε ότι επιδίδεται με ευκολία στα ψεύδη) προκύπτει άλλο ζήτημα. Μπορεί να υπαχθεί σ´ αυτό το τόξο, εντός του το ΚΚΕ. Μάλλον για θέση εκτός μίλησε ο Μάκης Βορίδης με βάση τις επαναστατικές ιδέες του ΚΚΕ. Το παρελθόν του λ.χ. από τα Δεκεμβριανά, την ΟΠΛΑ και τον Εμφύλιο.

Είναι σαφές ότι παρόμοιες προτάσεις ελέγχου για τη Χρυσή Αυγή (χωρίς ειδική νομοθεσία κατά του ναζισμού, όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία) διώκουν το φρόνιμα, τις ιδέες. Όμως αυτές πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες, δηλαδή να καταδιώκονται μόνο οι πράξεις, οι παράνομες πράξεις. Ποιές είναι αυτές, αν μπορεί να πλήξουν σοβαρά, καίρια την «Χρυσή Αυγή»;

Όχι βέβαια οι 32 υποθέσεις του κ. Ν. Δένδια με ανομίες των νεοναζιστών, (απλά πλημμελήματα) αντί ακόμα η στυγερή δολοφονία στην Αμφιάλη από τον μαχαιροβγάλτη δράστη. Αποφασιστικό πλήγμα θα είναι ο χαρακτηρισμός ως εγκληματικής οργάνωσης, η ποινική αναβάθμιση των 32 παλαιών ανομημάτων και οι βαριές καταδίκες σε βουλευτές και στελέχη. Ο συστηματικός και αυστηρός έλεγχος όλων στη Χ.Α. σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Ελεύθερες έρευνες σε σπιτικά, σε δρόμους και στο δρόμο, παρακολουθήσεις κάθε είδους κακουργήματα, με το παραμικρό. Τότε, ακόμα και αν δεν τεθεί εκτός, δεν θα μπορέσει η Χ.Α. ως φοβισμένη, αποκεφαλισμένη και επίφοβη οργάνωση να διατηρηθεί για πολύ. Αλλάξει, δεν αλλάξει όνομα. Θα έχει απωλέσει κάθε κύρος και γόητρο εκδίκησης, ανομίας και κοινωνικής βάσης. Θα έχει τεθεί εκτός του λαού. Δεν χρειάζεται να λύσουμε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, στα οποία δήθεν στηρίχθηκε η Χ.Α. Χρειάζεται όμως τα παλαιά κόμματα να γίνουν «καλύτερα και πιο υπεύθυνα» σ´ αυτή την επιδίωξη πολιτικής κάθαρσης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline