Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:26:09

Για τους θαυμαστές των ταινιών Nihja

Ειδικά επιλεγμένες με θέμα τους Νinja προβάλλονται αυτή την περίοδο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στα πλαίσια του "Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών στην Ανατολική Ευρώπη 2013" του Japan Foundation. Tίτλος του: «Το μυστικό της Ιαπωνικής Ανάπτυξης: Ninja, Μεταμόρφωση και Ομαδική Εργασία.

 

Αν και το όνομα τους είναι παγκοσμίως γνωστό ο ρόλος των Ninga ίσως να μην είναι εντελώς ξεκάθαρος στο ευρύ κοινό. Οι Ninja ήταν ειδικοί πράκτορες που δρούσαν στην υπηρεσία των ηγεμόνων, κυρίως κατά τον 15ο αι. έως την εποχή Εdo, δηλ. 400 χρόνια πριν.

Εκπαίδευαν το σώμα και το πνεύμα τους σε ομάδες και ήταν υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την εκτέλεση άκρως δύσκολων αποστολών. Άλλοτε λειτουργούσαν αυτόνομα άλλοτε ομαδικά. Τα κατορθώματα τους παρουσιάζονται σε manga και σε anime, καθώς και σε ιστορικές ταινίες, όπου οι παραδόσεις δεν προβάλλονται μόνο ως απλή ψυχαγωγία αλλά γίνονται και αντικείμενο φιλοσοφικής μελέτης.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν έξι κλασικά έργα εποχής του 1960 και ένα anime επιστημονικής φαντασίας του 1980. Κάθε έργο παρουσιάζει την ικανότητα των Ιαπώνων για μεταμόρφωση, την επιδεξιότητα και τον σχολαστικό έλεγχο στην παραμικρή λεπτομέρεια κατά την μετάλλαξη της αληθινής ταυτότητας τους σε κρυφή, την ομορφιά που προκύπτει από την αντίθεση αυτή και τις έξοχες τεχνικές που χρησιμοποιούν για την εκτέλεση των αποστολών τους.

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνουν οι Πρεσβεία της Ιαπωνίας, Japan Foundation και Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline