Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  04:41:59

Γιάννης Μιχελάκης: Οι ισλαμικές σπουδές στο Αριστοτέλειο

Το πρόβλημα δεν είναι οι καλές ιδέες και οι θετικές πρωτοβουλίες αλλά ο τρόπος που υλοποιούνται. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έστειλε επιστολή προς τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλή Μήτκα με θέμα την απόφαση για ίδρυση «Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών» μέσα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, σε συνέχεια σχετικής ερώτησης που είχε πρόσφατα καταθέσει στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο.


Ο Γιάννης Μιχελάκης τόσο στην ερώτησή του όσο και στην επιστολή, τονίζει ότι η ίδρυση ενός Τμήματος της παραπάνω κατεύθυνσης σε ελληνικό ΑΕΙ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας, γιατί ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων μουσουλμάνων, διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους να φοιτήσουν στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό και περιορίζει τις μέχρι σήμερα συστηματικές παρεμβάσεις της Άγκυρας, η οποία εκμεταλλευόμενη την συγκεκριμένη έλλειψη, προωθούσε παράλληλες εκπαιδευτικές δομές με άλλους σκοπούς.

Όμως ο Γιάννης Μιχελάκης υπογραμμίζει ότι η απόφαση για συστέγαση χριστιανικής θεολογίας και Ισλάμ μέσα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι όχι μόνο επιστημονικά και δεοντολογικά ατυχής, αλλά μπορεί να αποβεί ακόμη και επικίνδυνη με βάση τη σχετική διεθνή εμπειρία.
Επίσης ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι με τη λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος θα αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό ο χαρακτήρας της Θεολογικής Σχολής και θα δημιουργηθεί στο χώρο του Πανεπιστημίου μία μόνιμη και απειλητική εστία επικίνδυνων εντάσεων και θρησκευτικού φανατισμού.

Ο Γιάννης Μιχελάκης καταλήγοντας προτείνει στον Πρύτανη του ΑΠΘ τη λειτουργία της επίμαχης επιστημονικής κατεύθυνσης στη Φιλοσοφική, ή σε άλλη Σχολή, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής και να διαφυλαχθεί ο υφιστάμενος χαρακτήρας της, με σεβασμό στη βαθιά θρησκευτική παράδοση και τον μακραίωνο ορθόδοξο πολιτισμό του τόπου μας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής :

Προς τον Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Περικλή Μήτκα,
Κύριε Πρύτανη,

Την 1η Σεπτεμβρίου 2014 κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο με θέμα «Άστοχο και επικίνδυνο να ιδρυθεί Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών μέσα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ».

Στην ερώτησή μου επισήμανα ότι η ίδρυση ενός Τμήματος της παραπάνω κατεύθυνσης σε ελληνικό ΑΕΙ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας, γιατί ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων μουσουλμάνων, διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους να φοιτήσουν στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό και περιορίζει τις μέχρι σήμερα συστηματικές παρεμβάσεις της Άγκυρας, η οποία εκμεταλλευόμενη την συγκεκριμένη έλλειψη, προωθούσε παράλληλες εκπαιδευτικές δομές με άλλους σκοπούς.

Όμως ταυτόχρονα τόνιζα ότι η απόφαση για τη συστέγαση χριστιανικής θεολογίας και Ισλάμ μέσα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι όχι μόνο επιστημονικά και δεοντολογικά ατυχής, αλλά μπορεί να αποβεί ακόμη και επικίνδυνη με βάση την υφιστάμενη διεθνή ένταση, αλλά και τη σχετική διεθνή εμπειρία.

Επίσης υπογράμμιζα ότι με τη λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα της Θεολογικής Σχολής, αλλά και δημιουργίας στο χώρο του Πανεπιστημίου μίας μόνιμης και απειλητικής εστίας εντάσεων και θρησκευτικού φανατισμού.
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην απάντησή του επικαλείται το κατά το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και τη συνακόλουθη αρμοδιότητά τους να αποφασίζουν τα ίδια τα αντικείμενα διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών τους.

Είναι αυτονόητο ότι η επιστημονική και ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων είναι αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη. Όμως παράλληλα είναι προφανές ότι απηύθυνα την παραπάνω ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, όχι βέβαια αμφισβητώντας το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά επειδή αυτός ασκεί την κρατική εποπτεία στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρο 16 του Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο κ. Λοβέρδος κοινοποιεί, ορθά πράττοντας, την απάντησή του προς την Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ είναι αντίθετο στην ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος και μάλιστα το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ψήφισε σχεδόν παμψηφεί ενάντια στην ίδρυση «Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών» στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Είναι επίσης άξιο προσοχής ότι ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, εστιάζοντας στο τύπο και όχι στην ουσία, αναφέρει στην απάντησή του ότι το Τμήμα Θεολογίας ουδέποτε έλαβε απόφαση για ίδρυση «Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών», αλλά για ίδρυση «Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών», η οποία εντάσσεται στη γενικότερη επιστημολογική ενασχόληση του Τμήματος Θεολογίας με τον τομέα της Θρησκειολογίας.

Όμως στην απάντηση του Υπουργού υπάρχει ακόμη μία οφθαλμοφανής αντίφαση, γιατί εάν η συγκεκριμένη κατεύθυνση σπουδών υπάγεται σε έναν μόνο τομέα του Τμήματος, αυτό σημαίνει ότι θα διδάσκει με ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών την ισλαμική θρησκεία, ενώ θα στεγάζεται στον τομέα της Θρησκειολογίας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως το πτυχίο που θα δίδεται από την εν λόγω κατεύθυνση ποιο τίτλο θα έχει και πως θα εκπαιδεύει τους ιεροδιδασκάλους για την περιοχή της Θράκης, εάν ο κύριος σκοπός του είναι η έμφαση στη Θρησκειολογία;

Περαιτέρω ο Υπουργός στην απάντησή του υποστηρίζει ότι με την ίδρυση Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών «...ο χαρακτήρας και η ταυτότητα του υφιστάμενου Τμήματος, ούτε αλλοιώνονται ούτε αμφισβητούνται, καθώς όπως εξελίσσεται και ενισχύεται η ορθόδοξη ιδεολογία αντιστοίχως εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και η θρησκειολογία ....».

Όμως είναι δυνατόν η ίδρυση της επίμαχης επιστημονικής Κατεύθυνσης να μην αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του Τμήματος Θεολογίας; Είναι δυνατόν να ενισχύει την Ορθόδοξη Θεολογία, όταν υφίστανται οι γνωστές αγεφύρωτες αντιλήψεις πίστεως ανάμεσα στην Ορθοδοξία και το Ισλάμ;
Επιπρόσθετα, τι θα συμβεί εάν μουσουλμάνοι φοιτητές της εν λόγω κατεύθυνσης αισθανθούν θιγμένοι από τα ορθόδοξα θρησκευτικά σύμβολα της Σχολής τους ή από την ενδυμασία των χριστιανών γυναικών;

Σε κάθε περίπτωση το Τμήμα Θεολογίας έχει ως βασική του αποστολή την εκπαίδευση επιστημόνων θεολόγων προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διδάξουν το μάθημα των θρησκευτικών δίνοντας έμφαση στην ορθόδοξη κληρονομιά.

Το βέβαιο είναι ότι η βαθιά θρησκευτική παράδοση και ο μακραίωνος ορθόδοξος πολιτισμός είναι στοιχεία βαθιά ριζωμένα στον τόπο μας, γεγονός που επιβάλλει σεβασμό και έντιμη στάση απέναντί τους.

Με το πρίσμα αυτό, η Κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών, η ίδρυση της οποίας, όπως προανέφερα, είναι ευπρόσδεκτη, θα μπορούσε να λειτουργήσει επί παραδείγματι στη Φιλοσοφική Σχολή ή σε όποια άλλη Σχολή εσείς κρίνεται ότι ενδείκνυται για το σκοπό αυτό.
Με βάση τα παραπάνω, απευθύνομαι σε εσάς με την παράκληση να μεριμνήσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και τη διαφύλαξη του υφιστάμενου χαρακτήρα της.

Με εκτίμηση
Γιάννης Μιχελάκης

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline