Κυριακή 14 Απριλίου 2024  14:20:05

To «Happy Birthday to you» γίνεται 212 ετών

To τραγούδι «Happy Birthday to you» έχει τη δική του, μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Είναι ο πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι στην αγγλική γλώσσα, μετά το «For He's a Jolly good Fellow» σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες (1998).

Η μελωδία του γράφτηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (το 1803) από δύο αδελφές, τις Patty Hill και Mildred J. Hill, για το τραγουδάκι τους «Good Morning To All».

Η Patty ήταν διευθύντρια ενός νηπιαγωγείου στο Λούισβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ και η Mildred ήταν πιανίστρια και συνθέτης. Οι δυο γυναίκες, έγραψαν το «Good Morning to All», με εύκολους και χαρούμενους στίχους, προκειμένου τα παιδιά να το τραγουδούν με ευκολία.

Οι στίχοι του «Good Morning to All»:
Good morning to you,
Good morning to you,
Good morning, dear children.
Good morning to all.
Η μελωδία και οι στίχου του «Happy Birthday to You», εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή το 1912 με τις λέξεις Good Morning να έχουν αντικατασταθεί με το Happy Birthday.
Σύμφωνα με το BBC, το 1935 η εταιρεία Summy, ανέφερε ότι οι κύριοι κληρονόμοι των πνευματικών δικαιωμάτων ήταν οι συγγραφείς R.R. Forman και Preston Ware Orem.

Το 1988, η Warner αγόρασε την εταιρεία έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων, με την αξία του «Happy Birthday» να υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια δολάρια.
Με βάση την καταχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του 1935, η Warner υποστηρίζει ότι τα πνευματικά δικαιώματα για τις ΗΠΑ δεν θα λήξουν παρά το 2030, και ότι είναι παράνομη η μη εξουσιοδοτημένη εκτέλεσή του σε δημόσιες παραστάσεις εκτός και αν καταβάλλονται τα δικαιώματα στην Warner. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού θα λήξουν τον Δεκέμβριοι του 2016

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline