Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  23:07:33

Λαδιάρηδες αποδεικνύονται οι επαναστάτες της Ισπανίας Podemos -Tους χρηματοδοτούσε κρυφά ο Τσάβες. Έγγραφα «φωτιά». Κύριο

Παράνομη χρηματοδότηση πάνω από 7 εκατ. ευρώ από τον πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες με στόχο την εξαγωγή της Μπολιβαριανής Επανάστασης στην Ισπανία, φέρονται να έλαβαν οι Podemos σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Την αποκάλυψη έκανε η ισπανική εφημερίδα ABC δημοσιεύοντας έγγραφα που χρονολογούνται από το 2008, φέρουν την υπογραφή του Τσάβες και αφορούν σε «δωρεές» προς το thinktank "Κέντρο Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών" (CEPS) στο οποίο ανήκαν τόσο ο Πάμπλο Ιγκλέσιας όσο και άλλα κορυφαία στελέχη των Podemos.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες τα στοιχεία ήρθαν στην κατοχή των ισπανικών Αρχών μέσω των αμερικανικών, οι οποίες, με τη σειρά τους, τα έλαβαν από τον Ραφαέλ Ισά, πρώην υπουργό Οικονομικών της Βενεζουέλας που πλέον ζει στις ΗΠΑ.
Σε ένα από αυτά πάντως που παρουσιάζει η ισπανική εφημερίδα ABC, περιγράφεται σε μια παράγραφο ότι σκοπός της χρηματοδότησης είναι να επηρεάσει αριστερούς διανοητές και πολιτικά κόμματα στην Ισπανία.

Τα εν λόγω στοιχεία είναι ήδη στα χέρια της αστυνομίας η οποία διενεργεί έρευνα. Ωστόσο από την πλευρά τους οι Podemos αρνούνται τη χρηματοδότηση με τον Ιγκλέσιας να τα χαρακτηρίζει «ψευδή». «Αυτά τα στοιχεία έχουν βγει 3 φορές στη δημοσιότητα και κάθε φορά που διενεργείται έρευνα αποδεικνύονται εσφαλμένα. Κάποιοι ανησυχούν ότι μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους σοσιαλιστές και η Ισπανία αποκτήσει μια προοδευτική συμμαχία», είπε μιλώντας στη Βουλή ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι στο παρελθόν οι Podemos κατηγορήθηκαν ότι φέρονται να χρηματοδοτούνται από το Ιράν και την βασκική τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ.

Στις 5 Μαρτίου του 2013 ο Ούγκο Τσάβες άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 ετών μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο. Για 14 χρόνια ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς και ταυτόχρονα πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες στο κόσμο. Ήταν κάθε άλλο παρά ένας «άχρωμος» πρόεδρος. Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 1992 ήταν αυτό που τον έφερε στο προσκήνιο αλλά οι εκλογικοί του θρίαμβοι ήταν αυτοί που αναγέννησαν την Αριστερά της Λατινικής Αμερικής.

Για περισσότερα από 14 χρόνια, ο Ούγκο Τσάβες πρωταγωνίστησε στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας. Κυβέρνησε τη χώρα από το 1999, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες επανεξελέγη για τρίτη φορά στο τιμόνι της χώρας. Λαικιστής, δημαγωγός και αλαζόνας μεγαλόστομος. Φορούσε συνήθως στρατιωτική στολή με τον χαρακτηριστικό κόκκινο μπερέ, ενώ προς το τέλος της ζωής του, εμφανιζόταν συνήθως με τα εθνικά χρώματα της Βενεζουέλας.

Ο πρώην αντισυνταγματάρχης και αλεξιπτωτιστής γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1954. Ήταν γιος δασκάλων και μεγάλωσε με τη γιαγιά του. Μια απόπειρα πραξικοπήματος το Φεβρουάριο του 1992 τον οδήγησε στη φυλακή για δύο χρόνια. Ωστόσο το 1998, ως υποψήφιος του συνασπισμού των αριστερών κομμάτων, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Δύο χρόνια αργότερα, επικυρώθηκε από το λαό η πρότασή του για το νέο «Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Επανάστασης» και ο ίδιος επανεξελέγη στην προεδρία.

Ήταν σφοδρός πολέμιος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αν και ποτέ δεν διέκοψε την παροχή πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλλιέργησε μια επαναστατική αλλά αμφιλεγόμενη, για πολλούς, εικόνα έχοντας πολιτική φιλία με προσωπικότητες όπως ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Μεγαλομανής, αμετροεπής, στήριξε την επιρροή του στην πολιτική δημαγωγία και την στρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής της Βενεζουέλας.
Παράλληλα επιδίωκε την εξαγωγή της λαϊκής ανατροπής-επανάστασης τύπου Τσάβες από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη, με πρώτη την Ισπανία και σε άλλες χώρες.

Σταθερή πολιτική του θέση να ενισχύσει το ρόλο του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς πάντως να καταφέρνει πάντα να ελέγξει τον πληθωρισμό. Αύξησε, πάντως, τις «κοινωνικές αποστολές», που του χάρισαν την αμέριστη υποστήριξη των λαϊκών τάξεων. Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας πετρελαίου στη Νότια Αμερική, έχει χτίσει τη δημοτικότητά του πάνω σε πολλά κοινωνικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης και της στέγασης.

Από τον Ιούνιο του 2011 όταν διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στην Κούβα. Μετά από την τελευταία χειρουργική επέμβαση στην Αβάνα στις 11 Δεκεμβρίου, είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το δημόσιο λόγο μέχρι και την ανακοίνωση του θανάτου του την Τρίτη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline