Κυριακή 19 Μαϊου 2024  11:27:12

Όλα τα διεθνή ΜΜΕ διαπιστώνουν και ανησυχούν: «Το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε πόλεμο στους ομοφυλόφιλους στη Δύση». Κύριο

Γερμανόφωνα ΜΜΕ: Το μακελειό στο Ορλάντο ενισχύει τον Τραμπ.

Ο Τύπος αναδεικνύει και πάλι το θέμα της οπλοκατοχής, που δίνει έμφαση ο Πρόεδρος Ομπάμα, ενώ ο Ντ. Τράμπ ρίχνει το βάρος κατά των μουσουλμάνων εντός και εκτός ΗΠΑ.

Πώς το FBI έχασε μέσα από τα χέρια του τον μακελάρη του Ορλάντο
Η φονική επίθεση στο νυχτερινό κέντρο ομοφυλόφιλων στη Φλόριντα έχει σοκάρει την διεθνή κοινή γνώμη με τις αρχές να ερευνούν τώρα το παρελθόν του μακελάρη.

«Το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε πόλεμο στους ομοφυλόφιλους στη Δύση», με αυτόν τον τίτλο κυκλοφορεί σήμερα η βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph» η οποία, όπως και τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο μακελειό με τους 50 νεκρούς, στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Η φονική επίθεση στο νυχτερινό κέντρο ομοφυλόφιλων στη Φλόριντα έχει σοκάρει την διεθνή κοινή γνώμη με τις αρχές να ερευνούν τώρα το παρελθόν του μακελάρη, Ομάρ Ματίν, ψάχνοντας να βρουν αν πράγματι είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

«Μακελειό στο Ορλάντο», γράφει ο «Guardian», σημειώνοντας πως η αιματηρή επίθεση φέρνει στην επιφάνεια τα κενά του αμερικανικού συστήματος, ενώ οι « The Times» κυκλοφορούν έχοντας μια φωτογραφία του Αφγανού δράστη στο πρωτοσέλιδό τους.

«Ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και μετά πυροβόλησε και σκότωσε 50 άτομα», αναφέρει η εφημερίδα, σχολιάζοντας τη σοκαριστική επίθεση, ενώ ο «Independent» κυκλοφορεί με μια συγκλονιστική φωτογραφία από τους συγγενείς των θυμάτων στο εξώφυλλο.

«Τους έσφαξαν για τη σεξουαλικότητά τους», είναι ο τίτλος της εφημερίδας για το μακελειό στο Ορλάντο.

Στο αιματοκύλισμα στο Ορλάντο αναφέρονται και οι «New York Times», οι οποίοι κάνουν λόγο για την χειρότερη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος.

Γερμανόφωνα ΜΜΕ: Το μακελειό στο Ορλάντο ενισχύει τον Τραμπ
Ο Τύπος αναδεικνύει και πάλι το θέμα της οπλοκατοχής

Το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ, με τουλάχιστον πενήντα νεκρούς, είναι ένα από τα θέματα που κυριαρχεί σήμερα στον γερμανόφωνο Τύπο. Σχολιαστές υποστηρίζουν πως η επίθεση ενισχύει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Τι τερατώδης πράξη! ...Εάν ο δράστης έδρασε στα πλαίσια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης ή λόγω μιας ισλαμιστικής ιδεολογικής προσέγγισης, τότε πολύ γρήγορα η πράξη αυτή θα επισκιάσει τον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές. Οι όποιες προτροπές, να μην βγαίνουν βεβιασμένα συμπεράσματα, μάλλον θα πέσουν στο κενό».

Η Badische Neueste Nachrichten από την Καρλσρούη υπογραμμίζει: «Η αιματηρή επίθεση δεν χτυπά μόνο την καρδιά της Αμερικής, αλλά ολόκληρου του δυτικού κόσμου, διότι η φρικτή αυτή πράξη συνιστά επίθεση στον ελεύθερο τρόπο ζωής μας. Αποδοχή, σεβασμός και η ειρηνική συνύπαρξη αποτελούν μέρος αυτού του τρόπου ζωής, όπως επίσης και τα χαλαρά βράδια του Σαββατοκύριακου».

Η Neue Osnabrücker Zeitung παρατηρεί για το ίδιο θέμα: «Ένα νυχτερινό πάρτι τελειώνει με την πιο αιματηρή επίθεση στην σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Η τρομοκρατική πράξη είναι ένα χτύπημα εναντίον μιας ελεύθερης κοινωνίας στην οποία οι άνθρωποι μετά από αιώνες καταπίεσης μπορούν να ζήσουν ανοιχτά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Εάν επιβεβαιωθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος ξαναχτύπησε τις ΗΠΑ , θα ενισχυθεί η αντιισλαμική εκστρατεία του Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος ούτως ή άλλως ήθελε να απελάσει ή να απομονώσει τους μουσουλμάνους».

Αναδεικνύεται και πάλι το θέμα της οπλοκατοχής

Η Neue Rhein Zeitung επισημαίνει: «Καμία κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέπει να πωλούνται όπλα, όπως πωλούνται τα κιβώτια με τις μπύρες. Αυτή η τρομοκρατία είναι 100% τοπικής προέλευσης...Μόνο μια μειοψηφία είναι πρόθυμη να καταπολεμήσει αυτή την επιδημία. Μετά από την τραγωδία στο Ορλάντο, αυτή η αμέλεια μοιάζει σχεδόν σαν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Τέλος, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει επίσηςπως το τρομοκρατικό χτύπημα ευνοεί την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ: «Ο Τραμπ αισθάνεται δικαιωμένος από την επίθεση της Κυριακής και μέσω Twitter ζήτησε μεγαλύτερη σκληρότητα και εγρήγορση. Μπορεί να είναι ελκυστικό να πιστεύει κανείς πως υπάρχουν απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, όπως για παράδειγμα με τους εξτρεμιστές, ωστόσο τέτοιου είδους προκλήσεις επιζητούν διαφορετικές απαντήσεις. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν εάν οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο».

Τραμπ για Ορλάντο: Φταίνε οι μουσουλμάνοι που δεν καταδίδουν υπόπτους
Νέες εμπρηστικές δηλώσεις

Ουάσινγκτον

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων εξαπέλυσε μία ακόμα επίθεση κατά της μουσουλμανικής κοινότητας, λέγοντας ότι αυτή ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν καταδίδει ανθρώπους σαν τον δράστη του μακελειού στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, είπε στο CNN ότι πιστεύει πως ο δράστης της επίθεσης, Ομάρ Ματίν ήταν γνωστός σε ανθρώπους στη μουσουλμανική κοινότητα, ως κάποιος με προοπτική για βία.

«Θα βρείτε ότι πολλοί που τον ήξεραν αισθάνονταν ότι ήταν τρελάρας, ότι κάτι σαν αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί» είπε ο Τραμπ μιλώντας στο CNN. «Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν, η πρώην σύζυγός του, άλλοι άνθρωποι. Δεν τους καταδίδουν. Για κάποιο λόγο η μουσουλμανική κοινότητα δεν καταδίδει ανθρώπους σαν αυτόν».

Ο Τραμπ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται καλύτερη συγκέντρωση πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες επιθέσεις.

«Πρέπει να ελέγχουμε τα τζαμιά και πρέπει να ελέγχουμε την κοινότητα» είπε. «Και πιστέψτε με, η κοινότητα γνωρίζει τους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να ανατινάξουν» σημείωσε.

"Αυτό που συνέβη στο Ορλάντο είναι μόνο η αρχή. Η ηγεσία μας είναι αδύναμη και αναποτελεσματική. Το πρόβλεψα και ζήτησα την απαγόρευση. Πρέπει να είμαστε σκληροί", έγραψε
Τονίζοντας ότι προέβλεψε πως θα διαπράττονταν επιθέσεις στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τρομοκράτες, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την έκκλησή του να απαγορευθεί συλλήβδην η είσοδος μουσουλμάνων γεννημένων στο εξωτερικό στην αμερικανική επικράτεια, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

"Αυτό που συνέβη στο Ορλάντο είναι μόνο η αρχή. Η ηγεσία μας είναι αδύναμη και αναποτελεσματική. Το πρόβλεψα και ζήτησα την απαγόρευση. Πρέπει να είμαστε σκληροί", έγραψε ο μεγιστάνας των ακινήτων, που θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να παραιτηθεί από το αξίωμά του διότι δεν ανέφερε τη φράση "ριζοσπαστικό ισλάμ" όταν έκανε μια δήλωση για τη σφαγή στο Ορλάντο, όπου 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

"Επειδή οι ηγέτες μας είναι αδύναμοι, είπα πως αυτό επρόκειτο να συμβεί—κι η κατάσταση πρόκειται μόνο να χειροτερέψει", ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια ανακοίνωσή του. "Προσπαθώ να σώσω ζωές και να αποτρέψω την επόμενη τρομοκρατική επίθεση. Δεν μπορούμε να αντέχουμε το κόστος της πολιτικής ορθότητας πλέον", συμπλήρωσε.

Η εκστρατεία του Τραμπ ανέφερε πως θα αναφερθεί στο μακελειό του Ορλάντο σε μια ομιλία που είναι προγραμματισμένο να εκφωνήσει σήμερα Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί σε θέματα εθνικής ασφαλείας και θα απαντήσει στις επικρίσεις της Δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα