Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  04:46:51

Δεν τους φοβίζει ο Ερντογάν. Οι Γερμανοί πολίτες δεν θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ –Το 80% εναντίον της ένταξης. Οι Αυστριακοί ηγέτες. Κύριο

Η παραδοσιακή καχυποψία απέναντι στους Τούρκους όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, εμπλουτίσθηκε από την αλαζονεία και τον αυταρχισμό, που επιδεικνύει συνεχώς ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι απειλές του δεν εκφοβίζουν αλλά τον απαξιώνουν, όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες εξελίξεις, και όπως το έχουμε επισημάνει. Το 80% των Γερμανών τάσσεται κατά της μεσοπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μόλις το 5% εκφράζει κατανόηση για τη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Συντριπτική (88%) είναι και η πλειοψηφία εκείνων που θα ήθελαν αποφασιστικότερη στάση της κυβέρνησής τους έναντι του Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση «ARD-DeutschlandΤrend» που διενήργησε το Ινστιτούτο «infratest dimap» για λογαριασμό του καναλιού ARD, μόνο το 15% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο που έχει καταγράψει ποτέ η συγκεκριμένη μέτρηση.

Την ίδια ώρα, το 69% ζητά να ανασταλούν οι συνομιλίες για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Το 88% των Γερμανών θα ήθελε πιο αποφασιστική στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της τουρκικής, με μόνο το 10% να εκτιμά ότι η στάση του Βερολίνου ήταν σωστή.

Ταυτόχρονα, στην ερώτηση «Δεν ήταν η γερμανική κυβέρνηση αρκετά αλληλέγγυα προς την τουρκική, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος;» το 74% απαντά «όχι» και «ναι» απαντά το «18%».
Συντριπτική (89%) είναι και η πλειοψηφία εκείνων που θεωρούν ότι στην Τουρκία απειλείται η Δημοκρατία, με μόλις το 5% να απαντά αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, φόβο εκφράζει το 79%, ποσοστό κατά εννέα μονάδες μεγαλύτερο από ό,τι είχε καταγραφεί τον περασμένο Απρίλιο, ενώ αρνητικά απαντά το 22%.

Το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει μάλιστα ότι αποφεύγει τις μεγάλες συγκεντρώσεις και το 58% απαντά ότι δεν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του. Καλά θωρακισμένη πάντως θεωρεί τη Γερμανία το 55%, αλλά όχι το 39%.

Αγριεύει η κόντρα Αυστρίας-Αγκυρας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Σε κόντρα για δύο έχει μετατραπεί το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ με την Αυστρία και την Αγκυρα να ανταλλάσσουν πυρά.
Από τη μία πλευρά ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλεσε σήμερα την Αυστρία «πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού» για να έρθει η απάντηση από τον Αυστριακό ομόλογό του πως η Τουρκία θα πρέπει να να μετριάσει τους τόνους και να ασχοληθεί με τις υποχρεώσεις της.

Οι δηλώσεις τους Τούρκου ΥΠΕΞ ήρθαν μετά τα όσα είπε ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT Haber, ο Τσαβούσογλου είπε πως τα σχόλια του Κερ είναι "προσβλητικά" και τα απέρριψε στο σύνολό τους. Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δήλωσε την Τετάρτη (προχθές) ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κυβερνήσεων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ λόγω των δημοκρατικών και οικονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Να μετριάσει τους τόνους η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε στην Άγκυρα να μετριάσει τον τόνο στα λόγια και στα έργα της μετά τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του που χαρακτήρισε την Αυστρία "πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού".

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά μετά τις δηλώσεις του αυστριακού καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κυβερνήσεων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ λόγω των δημοκρατικών και οικονομικών ελλειμμάτων της χώρας.
"Απορρίπτω έντονα την κριτική για την Αυστρία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Η Άγκυρα καλείται να μετριάσει την επιλογή των λόγων και το σχέδιο δράσης της (στο εσωτερικό) καθώς και να ασχοληθεί με τις υποχρεώσεις της", δήλωσε ο Κουρτς σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline