Τρίτη 30 Απριλίου 2024  12:09:18

Απομονωμένος ευρύτερα ο «Σουλτάνος» συναντά τον Πούτιν, για επανασυγκόληση. Εκβιάζει πάλι τις Βρυξέλλες αλλά δεν φοβίζει την ηγεσία της ΕΕ. Αιχμές Δ. Αβραμόπουλου για τις ψευδαισθήσεις Ερντογάν. Κύριο

Κομισιόν προς Τουρκία: «Προϋπόθεση για την απελευθέρωση της βίζας τα συμφωνηθέντα κριτήρια», δηλαδή και τους 72 αναγκαίου όρους συμμόρφωσης και θεσμικών αλλαγών στη χώρα.

Ο Ερντογάν πάει στον Πούτιν: «Νέα σελίδα» στις τουρκο-ρωσικές

Απομονωμένος στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι οι συνομιλίες που θα έχει στη Ρωσία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα ανοίξουν μία «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις.
«Θα είναι μία ιστορική επίσκεψη, μία νέα αρχή. Στις συνομιλίες με τον φίλο μου Βλαντίμιρ, πιστεύω, θα ανοίξει μία νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.
Οι χώρες μας έχουν πολλά να κάνουν μαζί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS , δύο ημέρες πριν από την επίσκεψή του στη Μόσχα.

-Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση πρόσβασης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik, μετά από μήνες αποκλεισμού, όπως μετέδωσε σήμερα Δευτέρα (8/8) το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο Sputnik στις 14 Απριλίου, επικαλούμενη τη νομοθεσία αναφορικά με εγκλήματα που διαπράττονται μέσω διαδικτυακών μεταδόσεων. Πλέον, η πρόσβαση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Sputnik στην Τουρκία δεν αποτελεί πρόβλημα.

«Η ιστοσελίδα μας στην Τουρκία ξεμπλόκαρε. Από τις 10 π.μ. ώρα Μόσχας αρχίσαμε να λαμβάνουμε μηνύματα από χρήστες ότι η ιστοσελίδα είναι και πάλι προσβάσιμη. Αρχίσαμε να ελέγχουμε την πληροφορία αυτή και πράγματι λειτουργεί», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της τουρκικής ιστοσελίδας Μαχίρ Μποζτέπε στο Sputnik.

Η απαγόρευση ήρθη εν μέσω της αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, που είχαν ενταθεί όταν η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό στη συριακή μεθόριο στις 24 Νοεμβρίου του 2015.

Οι σχέσεις των δύο χωρών άρχισαν να αναθερμαίνονται στα τέλη Ιουνίου όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Ως ένα ακόμα βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, η Ρωσία προσφάτως ήρε επισήμως όλες τις οικονομικές και τουριστικές κυρώσεις που είχε επιβάλει σε βάρος της Τουρκίας ως αντίποινα στην κατάρριψη του αεροσκάφους της.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν αύριο (9/8) στην Αγία Πετρούπολη για πρώτη φορά μετά την αναθέρμανση των σχέσεών τους.
Η συνάντηση θα αποτελέσει επίσης την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο εξωτερικό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΠΙΑΣΕ. ΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΕΊΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε. 72 κριτήρια πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, για να καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της χώρας, υπενθύμισε από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Κληθείσα να σχολιάσει τη συνέντευξη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, στην οποία ο ίδιος υποστήριξε ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μπορεί να καταρρεύσει, αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά την κατάργηση της βίζας, η κ. Αντρέεβα παρέπεμψε σε σημερινή συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στην Tagesspiegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήξε σαφής από την αρχή ως προς τις 72 προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
Ο κ. Γιουνκέρ επισήμανε ότι δεν πρόκειται για εκβιασμό, τονίζοντας ότι η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση.

«Η πραγματικότητα απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Όχι επειδή μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν. Δεν θα ήταν άλλο ανεκτή μια παθητική στάση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν στο Αιγαίο με τους διακινητές να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να σταματήσει όλο αυτό. Η συνείδησή μου είναι καθαρή», αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχεδιο Β» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η κ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία.
«Εδώ και 15 μήνες δουλεύουμε για την υλοποίηση του σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο», ανέφερε η ίδια.

Ανέφικτη η εφαρμογή της συμφωνίας χωρίς απελευθέρωση της βίζας

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε επανέλθει στο θέμα τήρησης της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό με νεότερες δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, θέτοντας την απελευθέρωση της βίζας ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της, την οποία στην αντίθετη περίπτωση χαρακτήρισε ως ανέφικτη.

O Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε παράλληλα την Ε.Ε., επειδή, όπως υποστήριξε, «δεν τηρεί ειλικρινή στάση απέναντι στην Τουρκία», επισημαίνοντας ότι η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου.
«Εαν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιηθούν τότε δεν θα είναι εφικτή η επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών», είχε προσθέσει ο Ερντογάν.

Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Η Ε.Ε. δεν ποντάρει μόνο στη συμφωνία με Τουρκία

Η Ε.Ε. έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσφυγικής συμφωνίας, ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εντούτοις όχι το μοναδικό», διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Δεν ποντάρουμε μόνο σε ένα χαρτί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως σχολίασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, η Ε..Ε έχει κατορθώσει να δρομολογήσει νομοθετήματα και προγράμματα παροχής οικονομικής βοήθειας σε σχέση με την προσφυγική κρίση «σε χρόνο ρεκόρ».

«Σε διάστημα ρεκόρ ενός και πλέον χρόνου δρομολογήσαμε νομοθετήματα και την παροχή οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να στηρίζουμε τις χώρες μέλη στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αλλά και να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων στα σύνορά μας αλλά και με τους εταίρους μας», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πάντως, σύμφωνα με τον επίτροπο της Ε.Ε για τη Μετανάστευση, προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση του συμπεφωνημένου Plan A, δηλαδή η υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και όλων των υπολοίπων δράσεων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline