Τρίτη 7 Μαϊου 2024  07:37:48

Ιταλία: Διαλύουν το δημοτικό συμβούλιο του Κορλεόνε. Βασιλεύει η μαφία στην πόλη του Νονού. Κύριο

Το δημοτικό συμβούλιο του Κορλεόνε, ιστορικού φέουδου της σικελικής μαφίας που ενέπνευσε την τριλογία του Φράνσις Κόπολα "Ο Νονός", διαλύθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία το θεωρεί ύποπτο ακριβώς ότι έχει διαβρωθεί από τη μαφία.

Η κεντροαριστερή ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες το βράδυ την απόφαση να τεθεί το Κορλεόνε υπό τον έλεγχο επιτρόπων διορισμένων από την ίδια εν αναμονή της διεξαγωγής νέων εκλογών.
Η ίδια απόφαση ελήφθη και για άλλες τρεις πόλεις της νότιας Ιταλίας, η μία κοντά στη Νάπολη, οι δύο άλλες στην Καλαβρία, ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην τριλογία του Κόπολα, η οποία είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάριο Πούτζο, το Κορλεόνε, μια μικρή πόλη κοντά στο Παλέρμο, είναι η γενέτειρα του "Νονού" Βίτο Κορλεόνε, που ενσαρκώνεται από τον Μάρλον Μπράντο και στη συνέχεια, ως νεαρός, από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.
Μολονότι θεωρείται από καιρό συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα, είναι η πρώτη φορά που το δημοτικό συμβούλιο του Κορλεόνε διαλύεται με κυβερνητική εντολή, μια διαδικασία που έχει εφαρμοστεί σε περισσότερους από 200 ιταλικούς δήμους από την αρχή της δεκαετίας του 1990.

Στην περίπτωση του Κορλεόνε, η απόφαση ακολουθεί έναν έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο από το υπουργείο Εσωτερικών και αποκάλυψε πως συγγενείς μαφιόζων προσλαμβάνονταν από το δημοτικό συμβούλιο. Αποκάλυψε επίσης ανωμαλίες στη διαχείριση μιας δημοτικής γαλακτοκομικής εκμετάλλευσης.

Η επιθεώρηση αυτή είχε αποφασιστεί έπειτα από εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την κατακύρωση, από προηγούμενη δημοτική αρχή, ενός συμβολαίου για την κατασκευή ενός νέου δημόσιου κτιρίου στην πόλη.
Στο Κορλεόνε γεννήθηκαν ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο και ο Σαλβατόρε "Τοτό" Ριίνα, δύο πρώην αρχηγοί της Κόζα Νόστρα, της σικελικής μαφίας. Ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο πέθανε τον περασμένο μηνα και ο Τοτό Ριίνα συνελήφθη το 1993.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θέση του δήμου στην επαρχία του Παλέρμο
Επίσημη ιστοσελίδα

Το Κορλεόνε (σικελ. Cunigghiuni, ιταλ. Corleone) είναι πόλη στη Σικελία της Ιταλίας. Ο δήμος με πληθυσμό 11.500 κατοίκους, υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Παλέρμο της περιφέρειας Σικελίας. Βρίσκεται 60χμ νότια του Παλέρμο και 110χμ βόρεια τουΑγκριτζέντο (Ακράγας) σε υψόμετρο 542 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ονομασία συντίθεται από τις λέξεις cuore(καρδιά) και leone (λέων), συνεπώς μεταφράζεται Λεοντόκαρδος. Το έμβλημα της πόλης είναι ένα λιοντάρι σε όρθια στάση κρατώντας μία καρδιά.

Η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα π.Χ. Λόγω στρατηγικής θέσης, στη μέση της διαδρομής από το Παλέρμο στον Ακράγαντα, υπήρξε πάντα σημαντική βάση του εκάστοτε άρχοντα της Σικελίας.

Το 840 καταλήφθηκε από τους Άραβες και το 1072 από τους Νορμανδούς. Εκείνες τις εποχές η πόλη ήταν περιτειχισμένη. Τα τείχη ένωναν τους δύο πύργους που βρίσκονται σε δύο μεγάλους βράχους: το καστέλλο Σοπράνο και το καστέλλο Σοττάνο. Το δεύτερο λειτουργεί πλέον ως φραγκισκάνικο μοναστήρι.
Μία συμμαχία δημιουργήθηκε με το Παλέρμο κατά του Καρόλου του Ανδεγαυού και τουςΓουέλφους. Στο Κορλεόνε κατέφυγαν οι Γιβελίνοι από την Μπρέσια όταν φάνηκε πως ο αυτοκράτωρ Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν δεν θα μπορούσε να πατάξει τους Γουέλφους.

Μαφία και 100 εκκλησίες

Η πόλη μπήκε, κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, επανειλημμένα στο προσκήνιο της δημοσιότητας λόγω της μαφίας αφού υπήρξε έδρα ισχυρής φαμίλιας και γενέτειρα πολλών αρχιμαφιόζων όπως του Μπερνάρντο Προβεντσάνο και του Σαλβατόρε Ρίνα.
Πολλοί μαφιόζοι μετανάστευσαν στην Αμερική και δημιούργησαν δίκτυο της μαφίας. Από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα έχουν γίνει, στην πόλη, πάνω από 300 δολοφονίες για λογαριασμό της μαφίας.Παράλληλα η πόλή είναι γεματη από εκκλησίες,που φτάνουν με τα περίχωρα τις εκατό.

Στις 11 Απριλίου 2006 συνελήφθη ο αρχιμαφιόζος Μπερνάντο Προβεντσάνο, αρχηγός της Σικελικής μαφίας και 40 χρόνια φυγόποινος, στην περιοχή του Κορλεόνε. Ο δήμος ανακήρυξε την ημερομηνία εορταστική και μετονόμασε μια οδό σε 11ης Απριλίου (Via 11 Aprile).
Ο δήμαρχος Ν. Νικολόζι δήλωσε πως: «η ημερομηνία 11 Απριλίου θα φέρεται σε δρόμο της πόλης προκειμένου να θυμίζει την ημέρα στην οποία η πάλη για νομιμότητα έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Το Κορλεόνε επιθυμεί να ζήσει στη νομιμότητα και αυτή η ημέρα θα μνημονεύεται για πάντα!»

Η κινηματογραφική δόξα

Η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσω του μυθιστορήματος Ο νονός του Μάριο Πούτζο. Το μυθιστόρημα του 1969 περιγράφει τη ζωή του, φανταστικού, αρχιμαφιόζου Βίτο Κορλεόνε και της φαμίλιας του. Το 1972 γυρίστηκε υπό την σκηνοθεσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα η πρώτη ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τους Μάρλον Μπράντο και Αλ Πατσίνο. Η ταινία κέρδισε 3 Όσκαρ, είχε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και ακολούθησαν άλλες δύο το 1974 και 1990. Η δεύτερη (Ο νονός ΙΙ) κέρδισε έξη Όσκαρ. Ο παππούς του Αλ Πατσίνο γεννήθηκε στο Κορλεόνε και μετανάστευσε στην Αμερική.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline