Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021  09:30:01

Αστέρια Γλυφάδας: Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση. Η μεταμόρφωση του χώρου.

Μια από τις βασικές εκκρεμότητες για τη μεγάλη επένδυση που αφορά στην αναβίωση των Αστεριών Γλυφάδας έκλεισε χθες το απόγευμα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που συνεδρίασε υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, έδωσε το πράσινο φως για τον εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής μονάδας, που αποτέλεσε ...τοπόσημο της Αθηναϊκής Ριβιέρας με μεγάλη αίγλη τη δεκαετία του΄60, οπότε είχε φιλοξενούσε στις καμπάνες του το ελληνικό αλλά και διεθνές τζετ σετ. Εικόνες από εκείνη την εποχή έχουν αποτυπωθεί σε δύο κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου – «Νύχτα Γάμου» του Γιάννη Δαλιανίδη και «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια» του Ντίνου Δημόπουλου – οι οποίες περιλαμβάνουν πολλές σκηνές που είχαν γυριστεί στα Αστέρια Γλυφάδας.

H αρχιτεκτονική μελέτη- αναθεώρηση της άδειας δόμησης του έργου, το οποίο ''τρέχει'' η Grivalia του ομίλου Eurobank, εγκρίθηκε, οπότε μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες για την επανάχρηση και τον εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής μονάδας 5*, με δυναμικότητα 400 κλινών. Επίσης, εγκρίθηκε η αντίστοιχη άδεια δόμησης στο εστιατόριο café bar (πρώην συγκρότημα αποδυτηρίων-café "dreams") που βρίσκεται επί της λεωφόρου Ποσειδώνος.
Το project τοποθετείται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 234,2 στρεμμάτων (271,7 στρέμματα μαζί με το τμήμα αιγιαλού – παραλίας). Σε αυτή, βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης προβλέπονται 115 δωμάτια, 12 σουίτες και 14 τουριστικές κατοικίες, 2 εστιατόρια, κέντρο spa, εκθεσιακός χώρος, αρχαιολογικοί περίπατοι, καθώς και χώροι δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους.

Κτίριο υποδοχής

Ειδικότερα, το κεντρικό κτίριο υποδοχής του συγκροτήματος θα στεγάζει την υποδοχή (reception), ολοήμερο εστιατόριο, μπαρ, καταστήματα, παιδικό σταθμό για πολύ μικρά παιδιά, βοηθητικούς χώρους, και 12 δωμάτια εκ των οποίων τα 4 είναι προδιαγραφών ΑΜΕΑ. Είναι καμπύλο σε κάτοψη και ένα από τα δύο διώροφα κτίσματα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η πρόσβαση στο κτίριο θα γίνεται μέσω ενός τεχνητού φυτεμένου λόφου που καταλήγει σε εκτενές στοιχείο νερού στην είσοδο, εισάγοντας στοιχεία του τοπίου στην τελική διαμόρφωση του κτιρίου.

Η οργάνωση των εσωτερικών χώρων περιστρέφεται γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο, στο οποίο τοποθετούνται στοιχεία νερού και φύτευσης και σε συνδυασμό με το φυσικό φως που εισέρχεται, δημιουργούν την αίσθηση εξωτερικού χώρου στο εσωτερικό του κτιρίου. Στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου και στην πλευρά προς την παραλία διαμορφώνονται καθιστικοί χώροι, υπαίθριες κολυμβητικές δεξαμενές και υπαίθρια μπαρ.

Bungalows, βίλες, διαμερίσματα και δωμάτια

Πρόκειται για 100 bungalows που υπήρχαν στο συγκρότημα, με επιφάνεια 43-49 τ.μ. το καθένα. Θα αποτελούν ανεξάρτητες μονάδες φιλοξενίας, εκτός από δέκα διαμερίσματα τα οποία συνενώνονται ανά δύο για να δημιουργήσουν σουίτες. Συνολικά, θα δημιουργηθούν 95 bungalows.
Στο δυτικό όριο της έκτασης του συγκροτήματος τοποθετούνται 14 ανεξάρτητες κατοικίες, ενεργειακά αυτόνομες, με πρόβλεψη ιδιωτικού υπαίθριου χώρου και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε κάθε μία από αυτές.

Δωμάτια ξενοδοχείου και επιπλωμένα διαμερίσματα δημιουργούνται και σε άλλα δύο κτίρια που περιλαμβάνουν επτά κατοικίες 152 τ.μ. με 199 τ.μ και επτά δωμάτια ξενοδοχείου με επιφάνεια 72 τ.μ. με 75 τ.μ. Επίσης, προβλέπεται και ξεχωριστή κατοικία (προεδρική σουίτα) συνολικής επιφάνειας 162 τ.μ. που θα αποτελείται από τρία ανεξάρτητα κτίρια, γυμναστήριο, χώρους προσωπικού και υποστηρικτικοί χώροι.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κέντρο ομορφιάς και εστιατόρια

Στον σχεδιασμό έχουν περιληφθεί δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και συμβουλίων με τους απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους σε ισόγειο και υπόγειο. Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτιρίου είναι το δώμα το οποίο θα είναι φυτεμένο στην περίμετρό του. Ο εξωτερικός χώρος για υπαίθριες εκδηλώσεις θα αναπτύσσεται στην βόρεια πλευρά του κτιρίου, σε συνέχεια της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, μακριά από την κίνηση εισόδου και εξόδου στο κεντρικό κτίριο.
Επίσης, έχει προστεθεί και ένα κέντρο αναζωογόνησης και ομορφιάς με αποδυτήρια, θερμαινόμενη πισίνα, αίθουσες σάουνα και χαμάμ, γυμναστήριο, χώρους θεραπείας, κέντρο αισθητικής και υποστηρικτικούς χώρους. Στο συγκεκριμένο κτίριο προβλέπονται φυτεμένα δώματα και φεγγίτες οροφής στη στέγαση, με στόχο τη βελτιστοποίηση της επαφής του με το φυσικό του περιβάλλον τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Από το νέο πολυτελές συγκρότημα δεν θα μπορούσαν να λείπουν εστιατόρια και μπαρ. Ακόμη έχει προστεθεί και μια ιδιωτική λέσχη. Όλα χωροθετούνται σε υφιστάμενα κτίρια. Μάλιστα το ένα από αυτά γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος θα αναδειχθεί ώστε να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο ενδιαφέροντος. Επιπλέον, προβλέπεται και αρχαιολογικό περίπτερο ενώ δύο κτίρια μετατρέπονται σε χώρο απασχόλησης παιδιών και δραστηριοτήτων για εφήβους.

Μείωση της δόμησης και της κάλυψης

Η δόμηση μειώνεται κατά 650 τ.μ. και η κάλυψη κατά 1.900 τ.μ. Αντιθέτως, οι πισίνες και τα στοιχεία νερού, από 1.560 τ.μ. σήμερα αυξάνονται σε 3.950 τ.μ. (πισίνες) και 400 τ.μ. (στοιχεία νερού) Σαθρές κατασκευές θα αφαιρεθούν και θα δημιουργηθούν αίθρια και αγωγοί φωτισμού / αερισμού αφαιρώντας τμήματα των οροφών τους.

Τόσο οι εσωτερικοί όσο και υπαίθριοι χώροι επανασχεδιάζονται και χρησιμοποιούνται υλικά σύμφωνα με τις σύγχρονες υγειονομικές οδηγίες καθώς και τους κανονισμούς ενεργειακής απόδοσης και πυροπροστασίας. Οι φορείς των μικρών κτιρίων, τα ελαφρά διαχωριστικά και οι πέργκολες κατασκευάζονται από ξύλο, οι λιθοδομές διατηρούνται ως το βασικό στοιχείο διαμόρφωσης των εξωτερικών τοίχων και προστίθενται 2.000 τ.μ. φυτεμένα δώματα. Όσον αφορά στους ακάλυπτους χώρους:

– Ανασχεδιάζονται οι διαδρομές για την οδική πρόσβαση στο συγκρότημα και την κυκλοφορία οχημάτων και μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με μέριμνα για την προσβασιμότητα ατόμων μειωμένης κινητικότητας σε όλους τους χώρους,

– Προβλέπεται κυκλοφορία ποδηλάτων και νέο δίκτυο πεζόδρομων

– Διαμορφώνονται δύο αρχαιολογικοί περίπατοι, από το βορειοανατολικό όριο. Οι διαδρομές θα σημαίνονται με ενημερωτικές πινακίδες πληροφοριών των αρχαιολογικών θέσεων και τον κατάλληλο φωτισμό.

– Η ανασκαφή περιφράσσεται με τον τύπο περίφραξης που έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, με υλικά που συνάδουν στην αρχιτεκτονική του τουριστικού συγκροτήματος όπως πέτρα και ξύλο. Περιμετρικά της ανασκαφής η κυκλοφορία του επισκέπτη ορίζεται με διαμόρφωση από ελεύθερες προκατασκευασμένες πλάκες από χυτό σκυρόδεμα.

– Δημιουργούνται δυο υπαίθριοι παιδότοποι.

– Σε προέκταση του εκθεσιακού χώρου, δημιουργείται μια αυλή για υπαίθριες καλλιτεχνικές εκθέσεις,

-Το φυσικό ανάγλυφο διατηρείται με μικρές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων για την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας στις μονάδες φιλοξενίας.
– Το υπάρχον πράσινο διατηρείται και εμπλουτίζεται με μεσογειακά φυτά, προσαρμοσμένα στο τοπικό κλίμα και στην αττική γη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline