Σάββατο 27 Απριλίου 2024  08:09:59

Η συγγνώμη για την πριγκίπισσα Νταϊάνα άργησε.... 26 χρόνια

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε στη Βρετανία η αποκάλυψη ότι δημοσιογράφος του BBC εξαπάτησε το 1995 την πριγκίπισσα Νταϊάνα για να της αποσπάσει την περιβόητη συνέντευξη, όπου αποκάλυπτε την εξωσυζυγική σχέση τού Κάρολου με την Καμίλα.

Συγγνώμη ζήτησε χθες από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι ο πρώην δημοσιογράφος του BBC Μάρτιν Μπασίρ, ο οποίος κατηγορείται πως χρησιμοποίησε δόλια μέσα προκειμένου να αποσπάσει το 1995 από τη μητέρα τους, τη λαίδη Νταϊάνα, την περιβόητη συνέντευξη στην εκπομπή «Panorama», κατά την οποία είχε δηλώσει: «Ημασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε υπήρχε λίγο συνωστισμός».

Ο Μπασίρ απέκρουσε εντούτοις την καταγγελία του Ουίλιαμ πως η επίμαχη συνέντευξη «τροφοδότησε τους φόβους, την παράνοια και τη μοναξιά των τελευταίων ετών» της ζωής της μητέρας του και την καταγγελία του Χάρι πως «αυτή η κουλτούρα της εκμετάλλευσης και αυτές οι ανήθικες πρακτικές κατέληξαν να της κοστίσουν τη ζωή», χαρακτηρίζοντας «παράλογο» το να συνδέονται οι πράξεις του με τον βίαιο θάνατο της Νταϊάνας στο Παρίσι το 1997. «Ουδέποτε θέλησα να βλάψω την πριγκίπισσα Νταϊάνα κατ' οιονδήποτε τρόπο και δεν νομίζω ότι τη βλάψαμε», επέμεινε, μιλώντας στους «Sunday Times». Κάποια πράγματα, σε τελική ανάλυση, τα κρίνει η συνείδηση του καθενός. Αρκετοί όμως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσά τους και ο Αλαν Ράσμπριτζερ, ο πρώην διευθυντής της «Guardian», φοβούνται πως αυτό το (μέγα, πράγματι) ατόπημα του BBC θα χρησιμοποιηθεί από «τους εχθρούς του» προκειμένου να υπονομευτεί η ανεξαρτησία του.

Το πόρισμα
Τον ασκό του Αιόλου τον άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης το πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας υπό τον πρώην δικαστή του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, λόρδο Τζον Ντάισον: ο Ντάισον επιβεβαίωσε κάτι που φημολογούνταν από δεκαπενταετίας, ότι δηλαδή ο Μπασίρ προσέγγισε τον αδελφό της Νταϊάνας, κόμη Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέντευξη χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία (παραστατικά που έδειχναν, υποτίθεται, πως οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο πρόσωπα στη βασιλική αυλή ώστε να κατασκοπεύουν την αδελφή του), και ότι το BBC όχι απλώς έμαθε για την εξαπάτηση του Σπένσερ αλλά και το συγκάλυπτε για χρόνια - γεγονός για το οποίο απολογήθηκε δημοσίως η νυν διοίκησή του.

Ιδιαίτερα σκληρά λόγια χρησιμοποίησαν, κατόπιν αυτού, στις ξεχωριστές δηλώσεις τους οι (αποξενωμένοι) πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι - η συνέντευξη της μητέρας τους στο «Panorama», κατά την οποία η Νταϊάνα είχε αποκαλύψει την εξωσυζυγική σχέση του Καρόλου με την Καμίλα, καθώς και τις δικές της κρίσεις βουλιμίας και την κατάθλιψη που αντιμετώπιζε, είχε αντίκτυπο μεγαλύτερο και από την πρόσφατη συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στην Οπρα Γουίνφρι: ουσιαστικά υποχρέωσε τη βασίλισσα Ελισάβετ να απαιτήσει το διαζύγιο Νταϊάνας και Κάρολου, κηλιδώνοντας παράλληλα τη φήμη του πρίγκιπα διαδόχου. «Δεν νιώθω ότι μπορώ να θεωρηθώ υπεύθυνος για πολλά από τα άλλα πράγματα που συνέβαιναν στη ζωή της», δήλωσε εντούτοις χθες ο Μπασίρ, επιμένοντας πως η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους όρους της Νταϊάνας και οι δυο τους παρέμειναν καλοί φίλοι.

«Το ερώτημα είναι τι πρέπει να συμβεί τώρα; Μια κρίση απαιτεί συνήθως μια ταχεία και αποφασιστική απάντηση. Πρέπει να πέσουν κεφάλια, να αλλάξουν δομές. Ομως σχεδόν όλα τα ανώτερα στελέχη που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Μπασίρ έχουν πια αποχωρήσει ή έχουν πεθάνει (...)», γράφει ο Αλαν Ράσμπριτζερ στην «Guardian». «Και έχουν υπάρξει σημαντικές διοικητικές αλλαγές στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν - με πιο πρόσφατη την ανάθεση της συντακτικής εποπτείας του BBC σε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή, την Ofcom».

Τακτικές εκθέσεις της τελευταίας αξιολογούν πολύ θετικά το BBC. Και εντούτοις πολλές οργισμένες συντηρητικές φωνές υποστηρίζουν τις τελευταίες ημέρες πως το BBC χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση. «Ο πρωθυπουργός καλά θα κάνει να προσεγγίζει τα οποιαδήποτε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας με έναν βαθμό ταπεινότητας», καταλήγει ο Ράσμπριτζερ, θυμίζοντας πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε κάποτε απολυθεί από τους «Times» επειδή εφεύρισκε δηλώσεις...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline