Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:16:38

Γερμανία: Προς 3η δόση για τους 60+ με νοσήματα

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού πριν το φθινόπωρο το γερμανικό υπ. Υγείας επιδιώκει τον εμβολιασμό νέων 12-17, αλλά και των 60 και άνω.


Στα αζήτητα μεγάλες ποσότητες εμβολίων στη Γερμανία

Στον απόηχο των χθεσινών βίαιων επεισοδίων στο κέντρο του Βερολίνου, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει διαδήλωση 5.000 αντιεμβολιαστών, επειδή πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαραίτητη άδεια, το γερμανικό υπουργείο Υγείας δρομολογεί από το Σεπτέμβριο τον εμβολιασμό ατόμων από 60 και πάνω, οι οποίοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα αναμένεται απόφαση της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν με τους ομολόγους του από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και νέων από 12-17 ετών, για τους οποίους έχει προβλεφθεί εμβόλιο είτε με Biontech/Pfizer, είτε με Μoderna.

Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών διαφόρων κομμάτων και της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού, η οποία δεν προχωρά, μέχρι αυτή την ώρα, στη σύσταση για εμβολιασμό ούτε των 60+, αλλά ούτε και των 12+ με το επιχείρημα ότι δεν έχει ακόμα στη διάθεσή της επαρκή στοιχεία για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου. Κι όλα αυτά την ώρα που στο Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 60, δίχως προϋποθέσεις.

Καθοριστικό το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 18-59
Μέρτενς: «Ο εμβολιασμός παιδιών θελκτικό ζήτημα για τα ΜΜΕ».

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού Τόμας Μέρτενς δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο MDR ότι «καθοριστικός για την πορεία του τέταρτου κύματος στη Γερμανία το φθινόπωρο δεν είναι τόσο ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων από 12 ετών και άνω, όσο το ποσοστό εμβολιασμού των ατόμων από 18 μέχρι 59 ετών». Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο εμβολιασμός παιδιών είναι θελκτικό ζήτημα για τα μέσα ενημέρωσης. Από επιδημιολογικής άποψης ωστόσο δεν έχει τόσο βάρος όσο η ηλικιακή ομάδα 18-59».

Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού ο Τόμας Μέρτενς τόνισε ότι «δεν είναι οπωσδήποτε έξυπνο» από την πλευρά των πολιτικών να ζητούν από την επιτροπή συγκεκριμένες τοποθετήσεις διότι αυτό «ενδέχεται να συμβάλλει σε κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών».
Έρχονται περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Διαδήλωση αντιπάλων των εμβολίων χθες στο Βερολίνο

Στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι γερμανοί πολιτικοί ζητούν περισσότερα δικαιώματα για εμβολιασμένους. Μιλώντας στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ τόνισε ότι δεν πρόκειται για περιθωριοποίηση ανεμβολίαστων, αλλά για αποκατάσταση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των εμβολιασμένων. Από εδώ και στο εξής η παρακολούθηση μαζικών αθλητικών γεγονότων, καθώς και η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία θα πρέπει να επιτρέπεται αποκλειστικά σε εμβολιασμένος, υπογράμμισε ο βαυαρός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Υγείας της Βάδης-Βιρτεμβέργης από το φθινόπωρο θα υπάρξουν περιορισμοί για ανεμβολίαστους ενήλικες. Εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου κατέστησε ωστόσο σαφές ότι και τότε θα είναι εφικτή η πρόσβαση στην εστίαση, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις με αρνητικό τεστ κορωνοϊού, το οποίο ωστόσο θα επιβαρύνει τους ανεμβολίαστους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline