Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:53:17

«Ισως υπάρξει πρόβλημα στον κόσμο επάρκειας τροφίμων»

Ο πρώην Επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος μιλάει στην DW για την Ουκρανία, την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση και τις ιδέες για να παρακαμφθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμένων.

«Σιτοβολώνα της Σοβιετικής Ένωσης» αποκαλούσαν κάποτε την Ουκρανία. Την «πράσινη Ουκρανία» εξυμνούν λαϊκά τραγούδια της περιοχής. Όμως, μετά τη ρωσική επίθεση στις εύφορες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας και το αργότερο μετά τον ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, η αγροτική οικονομία της χώρας οδηγείται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Οι συνέπειες μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες για την ίδια την Ουκρανία, αλλά και για δεκάδες άλλες χώρες, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο πρώην Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ και πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, εξηγεί τις πολλές και διαφορετικές πτυχές του προβλήματος. «Υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα», επισημαίνει. «Το πρώτο είναι η διατροφική επάρκεια για τους ίδιους τους Ουκρανούς, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Το δεύτερο και ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εξαγωγές. Η Ουκρανία, αλλά και η Ρωσία, είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών παγκοσμίως. Τουλάχιστον 50 χώρες εξαρτώνται από τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Ένα επιπλέον ζήτημα είναι ότι και οι Ουκρανοί αγρότες πρέπει να πουλήσουν τη φετινή παραγωγή, ώστε να έχουν επαρκή αποθηκευτικό χώρο για την επόμενη σοδειά. Και φυσικά χρειάζονται τα φετινά έσοδα, για να επανεπενδύσουν στην παραγωγή το φθινόπωρο».

Θα συνεχισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο στρατός της Ρωσίας προετοιμάζεται για «νέες πολεμικές ενέργειες».

«Για νέες πολεμικές ενέργειες» διάρκειας χωρίς προοπτική ειρήνευσης, προετοιμάζεται ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται και χθες στην Ουκρανία.
Στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία το οποίο σιγά σιγά τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, «τα σφοδρά πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού δεν σταματούν ούτε για μία ημέρα, Σλοβιάνσκ, Μπάχμουτ, Αβντίκα...», κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες το βράδυ ζητώντας και άλλα «σύγχρονα και ισχυρά» όπλα.

Οι ΗΠΑ, που συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο, ζήτησαν από την Κίνα να καταδικάσει «τη ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και η Βρετανία υποδέχθηκε την πρώτη ομάδα Ουκρανών στρατιωτών που θα εκπαιδευτούν εκεί.

Συνεχίζεται ακάθεκτο το σφυροκόπημα

«Σε μία ημέρα η Ρωσία έπληξε το Μικολάιφ (νότια), το Χαρκίβ (νοτιοανατολικά), το Κρίβι Ριγκ (γενέτειρα του Ζελένσκι στα ανατολικά), χωριά στην περιοχή της Ζαπορίζια (...) Έπληξε (...) σκοπίμως, επί τούτου απλά σπίτια, πολιτικούς στόχους, ανθρώπους. Υπάρχουν θύματα, νεκροί, τραυματίες», τόνισε.
Στην ανατολική Ουκρανία οι κάτοικοι της μικρής πόλης Ντρουζκίβκα, νότια του Κραματόρσκ, ξύπνησαν χθες Σάββατο από επίθεση με πυραύλους που άνοιξε έναν τεράστιο κρατήρα μπροστά από ένα σούπερ μάρκετ.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες στις αρχές του μήνα ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία Λουχάνσκ, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Ντονέτσκ με στόχο να καταλάβουν όλη την κοιλάδα Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται ήδη από το 2014 εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν στο Κρίβι Ριγκ, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

«Νέες ενέργειες»

Από την πλευρά του ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι επέφερε σημαντικές ζημιές στον στρατό και τον εξοπλισμό των Ουκρανών στις επαρχίας Μικολάιφ και Ντνιπροπετρόφσκ.
Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο στρατός βομβάρδισε τις επαρχίες Ντονέτσκ και Χαρκίβ, όπου σύμφωνα με την τοπική ουκρανική εισαγγελία τραυματίστηκαν έξι άμαχοι.
Οι αυτονομιστικές «αρχές» της Ζαπορίζια κατηγόρησαν το Κίεβο ότι έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο ρωσικός στρατός «έχει ξεκινήσει να ανασυντάσσεται ή μάλλον να αναδιαμορφώνει τις ομάδες του και προετοιμάζεται για νέες ενέργειες στο Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και το Μπάχμουτ», ανέφερε την Παρασκευή το βράδυ στο Telegram ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.
«Όλη η γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται αδιάκοπα», πρόσθεσε.

Όπλα και διπλωματία

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ κάλεσε χθες τους αμάχους που βρίσκονται στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους να απομακρυνθούν, προειδοποιώντας «θα ξεσπάσουν σφοδρές μάχες».

Ο Ζελένσκι εξάλλου απέπεμψε πέντε Ουκρανούς πρεσβευτές στο εξωτερικό, ανάμεσά τους ο πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ ο οποίος είχε επικρίνει ανοικτά την ασθενική υποστήριξη που παρέχει η Γερμανία στη χώρα του.
«Μια απλή εναλλαγή, όπως συνηθίζεται», διαβεβαίωσε ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το ευχαριστώ Ζελένσκι στην Αμερική

Παράλληλα ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον για τη νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 400 εκ. δολαρίων. Σε αυτή περιλαμβάνονται τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών Himars και οβίδες 155 χιλιοστών.
Συνολικά μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στρατιωτική βοήθεια ύψους 6,9 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο.
Από την πλευρά της η Βρετανία ανακοίνωσε χθες την άφιξη της πρώτης ομάδας Ουκρανών στρατιωτών στο πλαίσιο ενός «φιλόδοξου, νέου προγράμματος εκπαίδευσης», στο οποίο θα συμμετάσχουν 1.050 Βρετανοί στρατιωτικοί, το οποίο είχε παρουσιάσει τις 17 Ιουνίου στο Κίεβο ο πλέον παραιτηθείς πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline