Σάββατο 27 Απριλίου 2024  14:22:54

Η Gen Z θέλει λιγότερο σεξ και περισσότερες πλατωνικές σχέσεις επί της οθόνης

Σύμφωνα με ετήσια έκθεση του UCLA, οι νέοι σήμερα θέλουν να βλέπουν λιγότερο σεξ και τραυματικές εμπειρίες και περισσότερες ιστορίες που να αντικατοπτρίζουν «ζωές σαν τις δικές τους» τόσο στη μεγάλη όσο και στη μικρή οθόνη.

Λιγότερο σεξ και περισσότερη έμφαση στη φιλία θα ήθελε να βλέπει επί της οθόνης η Gen Z, σύμφωνα με νέα έρευνα του Center for Scholars and Storytellers του Πανεπιστημίου UCLA.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Screens and Teens του Κέντρου, οι νέοι σήμερα θέλουν να βλέπουν λιγότερο σεξ και τραυματικές εμπειρίες σε ταινίες και σειρές όπως το Euphoria και το The Idol του HBO, και περισσότερες ιστορίες που να αντικατοπτρίζουν «ζωές σαν τις δικές τους», δηλαδή περισσότερες πλατωνικές σχέσεις και λιγότερη έμφαση στον έρωτα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1500 νέοι και έφηβοι μεταξύ 10 και 24 ετών. Το κέντρο διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των εφήβων ηλικίας 13-24 ετών (51,5%) ήθελε περισσότερο περιεχόμενο που να επικεντρώνεται στις φιλίες και τις πλατωνικές σχέσεις και όχι στις ερωτικές. Σχεδόν η πλειονότητα (47,5%) δήλωσε ότι το σεξ δεν είναι απαραίτητο για την πλοκή στις περισσότερες σειρές και ταινίες, ενώ το 44,3% θεωρεί ότι τα ΜΜΕ συχνά υπερπροβάλλουν το ρομαντισμό.

Σχεδόν το 39% δήλωσε πως θα ήθελε να δει περισσότερους ασέξουαλ χαρακτήρες στην οθόνη.
Οι έφηβοι εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για διάφορα τετριμένα μοτίβα, όπως το κλασικό στερεότυπο ότι ένας άντρας και μια γυναίκα είναι αδύνατον να παραμείνουν φίλοι και σχεδόν πάντα στο τέλος θα ερωτευτούν. «Υπάρχει παντελής έλλειψη πλατωνικών σχέσεων στον αμερικανικό κινηματογράφο» ανέφερε ένας 17χρονος που συμμετείχε στην έρευνα. «Δεν μου αρέσει που κάθε φιλία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών πρέπει να αποκτά ρομαντικό χαρακτήρα στο τέλος. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορούν να είναι απλώς φίλοι», δήλωσε ένα 16χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ.

«Αν και είναι αλήθεια ότι οι έφηβοι θέλουν να βλέπουν λιγότερο σεξ, αυτό που πραγματικά δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι θα ήθελαν να βλέπουν περισσότερες και διαφορετικότερες σχέσεις στις ταινίες και τις σειρές που παρακολουθούν», δήλωσε στο IndieWire η Yalda T. Uhls, ιδρύτρια και διευθύντρια του Center for Scholars and Storytellers και συν-συγγραφέας της έρευνας.

«Γνωρίζουμε ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν μια εποχή μοναξιάς και αναζητούν πρότυπα στην τέχνη που καταναλώνουν. Ενώ ορισμένοι δημιουργοί χρησιμοποιούν το σεξ και τον έρωτα ως έναν εύκολο τρόπο για να φέρουν τους χαρακτήρες κοντά, είναι σημαντικό για το Χόλιγουντ να αναγνωρίσει ότι οι έφηβοι θέλουν ιστορίες που αντικατοπτρίζουν όλο το φάσμα των σχέσεων».

Επιπλέον, η Uhls πρόσθεσε ότι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι νέοι κάνουν λιγότερο σεξ από ό,τι οι γονείς τους στην ηλικία τους και πολλοί προτιμούν να μένουν μόνοι.
Μεταξύ άλλων βασικών συμπερασμάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση:

• Το 56% των εφήβων 10-24 προτιμούν πρωτότυπο περιεχόμενο.
• Οι έφηβοι προτιμούν τις σειρές τα επεισόδια των οποίων κυκλοφορούν την ίδια μέρα παρά εκείνες τα επεισόδια των οποίων βγαίνουν σε εβδομαδιαία βάση.
• Οι έφηβοι θέλουν να δουν «ζωές σαν τις δικές τους» να απεικονίζονται στην οθόνη, σε αντίθεση με πέρυσι που δήλωναν πως θα ήθελαν να δουν «ζωές που δεν μοιάζουν με τις δικές τους».
• Οι ερωτηθέντες αγαπούν την αυθεντικότητα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline