Τετάρτη 18 Μαϊου 2022  10:19:18

600.000 και οι πρόσφυγες στην Ιορδανία

Περίπου 600.000 άτομα έχουν καταφύγει από τη Συρία στην Τουρκία, κυρίως σε περιοχές και πόλεις των συνόρων. Ίδιος μεγάλος αριθμός-και ίσως μεγαλύτερος από 600.000 -υπολογίζεται ότι έχει καταφύγει και στο μικρό βασίλειο της Ιορδανίας είτε από τον φόβο των εμφύλιων συγκρούσεων είτε για άλλους λόγους προστασίας.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', απηύθυνε νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, για βοήθεια, επισημαίνοντας ότι η παρουσία των προσφύγων «εξαντλεί» τους περιορισμένους πόρους του βασιλείου.

«Η Ιορδανία έχει δεχθεί σχεδόν 600.000 πρόσφυγες από τη Συρία, γεγονός που οδηγεί στην εξάντληση των περιορισμένων πόρων της και αυξάνει την πίεση στις υποδομές μας», δήλωσε ο Αμπντάλα σε ομιλία του κατά την έναρξη της νέας περιόδου του κοινοβουλίου της χώρας.
«Αν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει άμεσα για να μας βοηθήσει να υποστηρίξουμε αυτό το βάρος, επαναλαμβάνω ότι η Ιορδανία θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα και τον λαό της», υπογράμμισε ο βασιλιάς.

Η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων έχουν ζητήσει καταφύγιο στη βόρεια Ιορδανία, ενώ περισσότεροι από 130.000 ζουν στον καταυλισμό Ζαάταρι.

Το Αμάν έχει κάνει επανειλημμένα έκκληση για διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσει το βάρος της αυξημένης εισροής προσφύγων, καθώς η χώρα υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Η αύξηση των προσφύγων έχει επιπτώσεις και στην εκπαίδευση και τις κατοικίες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline