Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:27:19

Υπόδειγμα θρασύτητας και αλαζονείας της Άγκυρας η πολυσυζητημένη συνέντευξη του Εγκ. Μπαγίς, υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων. «Η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία. Θα μας παρακαλέσετε σύντομα γονατιστοί..» Κύριο

Γενικά, σε φάση αλαζονείας και επιθετικότητας το καθεστώς Ταγίπ Ερντογάν ακόμα και σε επίπεδο κοινωνικής νοοτροπίας και ηθών. Με διάθεση να επιβληθεί πάνω στην τουρκική νεολαία και κοινωνία. Μια συνέντευξη αποκαλυπτική για τους δρόμους, που βαδίζουν- φιλοδοξούν η Τουρκία και το σύστημα Ερντογάν.

Αλαζονική, αμετροεπής, προκλητική η συνέντευξη παραχώρησε ο τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς στη δημοσιογράφο Catalina Schöder, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Zeit-Online.

Με τίτλο «Είναι δύσκολο να υπερασπιστεί κανείς την ΕΕ στην Τουρκία» και υπότιτλο «Ο τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς ζητά στη συνέντευξη μια συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης για τη χώρα του – και επικρίνει το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει αποφάσεις». Οι απαντήσεις του Τούρκου υπουργού διακρίνονται για τη μεγαλομανία και την υπερφίαλη αντίληψη απέναντι της Ευρώπης και της Δύσης (και βεβαίως απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο).

Ερ.: Κύριε Υπουργέ, πότε θα ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ;

Απ.: Χθες (γελάει). Σοβαρά: μια μέρα οι αρχηγοί κρατών της Γερμανίας και της Γαλλίας θα παρακαλούν γονατιστοί την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ. Το ΑΕΠ μας αυξήθηκε τα προηγούμενα δέκα χρόνια 6% κατά μέσο όρο – ποσοστό που κυμαίνεται πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένα τεράστιο τμήμα των ενεργειακών αποθεμάτων που χρειάζεται η Ευρώπη, βρίσκεται είτε στο Βορρά, στα ανατολικά ή τα νότια της Τουρκίας. Αν δεν συνεργαστείτε στην Ευρώπη με την Τουρκία, έχετε δύο επιλογές: Είτε θα συνεργαστείτε με τη Ρωσία είτε θα τα βγάλετε πέρα πλήρως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία τουλάχιστον τόσο πολύ, όσο και η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ. Το μεγαλύτερο εμπόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της ένταξης της ΕΕ είναι οι προκαταλήψεις.

Ερ.: Ποιες προκαταλήψεις είναι αυτές;

Απ.: Στα κρυφά μας δίνει κανείς να καταλάβουμε ότι η Τουρκία είναι πολύ φτωχή, πολύ ακατανόητη και επιπλέον πάρα πολύ μουσουλμανική. Δεν είμαστε όμως πολύ φτωχοί: Το κατά κεφαλήν μας εισόδημα είναι υψηλότερο απ' ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες μέλη. Αν στην πραγματικότητα είναι το επιχείρημα ότι είμαστε μια μουσουλμανική χώρα, μπορώ μόνο να πω: Καλημέρα! Ήμασταν ήδη μουσουλμάνοι, όταν αιτηθήκανε το 1995 την ένταξη για την ΕΕ και ήμασταν ακόμα, όταν το 1996 ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση. Αν αυτό αποτελεί πρόβλημα, δεν θα έπρεπε να είχαν ανοίξει ποτέ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ερ.: Τι περιμένετε από τις επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις;

Απ.: Για μας το πλέον σημαντικό θα ήταν να ξεκινήσουν επιτέλους οι διαπραγματεύσεις για τα θέματα της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελούν τη βάση για την ένταξή μας στην ΕΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι η Τουρκία είναι έτοιμη γι' αυτό. Η ΕΕ έχει προφανώς διαφορετική γνώμη, αλλά κανείς δεν μας λέει τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε αυτά τα κεφάλαια. Για μας αυτό αποτελεί ένα πραγματικό δίλημμα!

Ερ.: Σε πολλές χώρες της ΕΕ – και στη Γερμανία – υπήρξαν οξείες επικρίσεις για την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών στις διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί. Το βλέπετε ως έναν λόγο γιατί κατέληξαν σε στασιμότητα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις;

Απ.: Αυτό που παρατηρήσατε στο πάρκο Γκεζί δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που μπορέσατε να παρατηρήσετε κατά τις διαδηλώσεις για το πρόγραμμα «Στουτγάρδη 21»: Σε κάθε χώρα η αστυνομία μερικές φορές ξεπερνά τις αρμοδιότητές της. Τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αναλυθούν, να διωχθούν και να τιμωρηθούν, όταν είναι αναγκαίο. Αλλά πιστέψτε με, πουθενά στον κόσμο δεν θα ζήσετε το να πετούν άνθρωποι μολότοφ και πέτρες στην αστυνομία, χωρίς να υπάρξουν από εκείνη αντιδράσεις. Οι διαδηλωτές είναι κατά πλειοψηφία νέοι άνθρωποι και μερικές φορές το αίμα τους βράζει και υπερβάλλουν λίγο.

Ερ.: Τους προηγούμενους μήνες φάνηκε από τις διαδηλώσεις σαν να μπορούσε η Τουρκία να προκαλέσει στην ΕΕ μια σειρά δυσκολιών.

Απ.: Επιθυμούμε να αποτελέσουμε μέρος του μεγαλύτερου ειρηνευτικού προγράμματος στον κόσμο. Από τη στιγμή που η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, όχι μόνο 76 εκατ. Τούρκοι, αλλά και τα 1,5 δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι παγκοσμίως θα αισθανθούν ότι επιτέλους τους παίρνουν στα σοβαρά. Μέχρι τώρα έχουν την εντύπωση ότι η Δύση τους αγνοεί. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπουν μέσω της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε ένα είδος διαδικασίας εκδημοκρατισμού. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ εγείρει τείχη διακρίσεων κατά των μουσουλμάνων. Με την ένταξή μας μπορούμε να βοηθήσουμε στο να καταρριφθούν αυτά τα τείχη.

Ερ.: Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις μόνο το 43% των τούρκων πολιτών τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ. Πριν από εννέα χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα στο 73%. Τα σημαίνει αυτό για εσάς;

Απ.: Φυσικά αυτό δεν μας βοηθά. Η συναίνεση του λαού είναι πάντοτε σημαντική, αλλά μπορώ να κατανοήσω τους πολίτες: Δεν ανοίξαμε ούτε τα μισά από τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία για την ένταξή μας, οι τούρκοι πολίτες καταβάλλουν πολλά χρήματα για να πάρουν μια βίζα για τη Γερμανία. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι πάντως ένα θαύμα που ούτως ή άλλως τόσοι πολλοί άνθρωποι τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι μια μέρα θα ενταχθούμε στην ΕΕ, αλλά βέβαια αυτό το κάνει μόνο το 25% του πληθυσμού μας.

Ερ.: Και πώς θέλετε να πείσετε τον τουρκικό λαό ότι η ένταξη είναι σωστή;

Απ.: Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους για το αν οι οικονομικές και δημοκρατικές αλλαγές, τις οποίες πραγματοποίησε ήδη η χώρα μας για την ένταξή στην ΕΕ, ήταν σωστές, το 74% θα συμφωνήσει. Παρόλα αυτά αυτό δείχνει ότι η πολιτική μας υποστηρίζεται από το λαό. Θυμάμαι ότι στην αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005 είχαμε δεχτεί την περισσότερη υποστήριξη από το λαό. Αν η ΕΕ καθορίσει τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξή μας, τότε πιστεύω ότι πολύ γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε σ' αυτό το υψηλό θετικό ποσοστό.

Επί της παρούσης ο τουρκικός λαός αισθάνεται απογοητευμένος και κουρασμένος από τις διαπραγματεύσεις. Στο κάτω- κάτω έχουμε ήδη αιτηθεί για ένταξη στην ΕΕ το 1995. Θα καταλαμβάναμε την πρώτη θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, μεταξύ των χωρών που διαπραγματεύονται τον περισσότερο χρόνο για την ένταξή στους σε έναν διεθνή οργανισμό. Αν το δείτε από τη δική μας προοπτική, θα καταλάβετε γιατί μειώθηκε η συναίνεση.

Ερ.: Αποτελεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έναν ακόμα λόγο που πολλοί τούρκοι πολίτες απορρίπτουν την ένταξη στην ΕΕ;

Απ.: Πιστεύω ότι υπερτιμούμε την οικονομική κρίση. Έχετε ήδη δει πολύ χειρότερα και εμείς επίσης. Μην ξεχνάτε ότι η κατά κεφαλήν ευημερία στην ΕΕ είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Και ως ευημερία δεν εννοώ μόνο τα χρήματα, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ποιότητα της τροφής, το δικαστικό σύστημα και το εκπαιδευτικό σύστημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την καλύτερη δυνατότητα που έχουμε ως Τουρκία. Αλλά αυτό θα πρέπει να το αλλάξει η ΕΕ.

Ερ.: Τι θα πρέπει να αλλάξει τότε στην ΕΕ;

Απ.: Για όλες τις αποφάσεις η ΕΕ χρειάζεται μια ομόφωνη ψηφοφορία των κρατών μελών της και έτσι θα δημιουργήσετε κατά τη γνώμη μου μια πλατφόρμα που θα αναγκάζει τα μέλη σε ζαβολιές και ύποπτους συμβιβασμούς. Όλοι γνώριζαν για την οικονομική κρίση, ότι δηλαδή η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν δήλωναν στην Κομισιόν τα πραγματικά στους οικονομικά στοιχεία. Αλλά όλες οι χώρες χρειάζονται και πάλι τις ψήφους αυτών των χωρών που βρίσκονται σε κρίση για άλλες σημαντικές αποφάσεις – και για το λόγο αυτό δεν είπαν τίποτα.

Πιστεύω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή ομοφωνία και θα πρέπει να αρκεί μια ειδική πλειοψηφία για τις αποφάσεις. Για να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία, θα πρέπει η Τουρκία να δει φως στην άκρη του τούνελ. Γι' αυτό είναι σημαντικό να κρατήσουμε ζωντανές τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν μου είναι εύκολο να υπερασπίζομαι την ΕΕ στην Τουρκία. Και είναι δύσκολο να υπερασπίζομαι την Τουρκία στην ΕΕ.

Ερ.: Ο Πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν τόνιζε πάντοτε ότι η Τουρκία θα επιθυμούσε να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά έχει και άλλες επιλογές: Μπορεί κανείς να συμπράξει με τη Μέση Ανατολή και να οικοδομήσει περαιτέρω οικονομικές σχέσεις με την Άπω Ανατολή. Το βλέπετε έτσι ακριβώς;

Απ.: Δεν πιστεύω ότι 28 χώρες αποφασίζουν ομόφωνα κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αν αυτό συνέβαινε στην πραγματικότητα, δεν θα ήταν παρόλα αυτά και το τέλος του κόσμου. Λέω πάντοτε ότι η ίδια η διαδικασία είναι σημαντικότερη από το αποτέλεσμα. Η διαδικασία μας βοηθά να γίνουμε μια καλύτερη χώρα και βοηθά και την Ευρώπη στο να αποκτήσει με την Τουρκία ένα σταθερό εταίρο όσον αφορά την άμυνα και το εμπόριο. Τα κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα: Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και φροντίζουμε για καλές εμπορικές σχέσεις με άλλα μέρη του κόσμου.

Από οικονομικής πλευράς ανήκουμε ήδη πάρα πολύ στην ΕΕ και είμαι πεπεισμένος ότι κάποια μέρα θα γίνουμε μέλος. Ίσως κάποια στιγμή μάλιστα όλα να γίνουν πιο γρήγορα. Κάποτε μου είπε κάποιος: Κύριε Υπουργέ, αν υπάρξει ομοφωνία στην ΕΕ, θα μπορέσουν να επιλυθούν εν μια νυκτί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Εφόσον επικρατεί ασυμφωνία, το ίδιο το κύρτωμα των αγγουριών της ψώρας σας ή το μέγεθος των ντοματών σας να αποτελέσει πρόβλημα. Όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, αγωνιζόμαστε στην Τουρκία εδώ και χρόνια με αυτού του είδους τα προβλήματα! 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline