Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  23:39:20

Βύρων Πολύδωρας: O Καλιγούλας και το άλογο

«...Θέλω να σας επισημάνω ότι οι αριθμοί πάντοτε –εικονικοί ξε-εικονικοί- υπαγορεύουν και τις κατευθύνσεις της πολιτικής. Δεν είδα καμμία κατεύθυνση για ανάπτυξη.

Δεν είδα κατεύθυνση για την πρωτογενή παραγωγή, τη γεωργία, η οποία μάλιστα είναι σε «σιδερένια παπούτσια», δεμένη χειροπόδαρα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και από το ότι «δεν μπορώ να καλλιεργήσω στον κήπο μου και δεν μπορώ να θρέφω κατσίκα και δεν μπορώ να φυτεύσω παραδοσιακό σιτάρι, σκληρό ή μαλακό σίτο, στα οροπέδια της Κοζάνης ή στον κάμπο της Θεσσαλίας». Αυτά, δυστυχώς, έχουν συμβεί. Έχουν συντελεστεί.

Κι εδώ πρέπει να είναι ο βασικός προβληματισμός και για τον προϋπολογισμό και για το αν νοιαζόμαστε για τη ζωή και την επιβίωση αυτού του λαού.
Εγώ θέλω να σταθώ συμπληρωματικά. Δεν είδα καμμία τάση φοροαπαλλαγής. Έχω μία φιλοσοφική, ηθική, πολιτική, οικονομική εμμονή για την ιδιοκτησία. Δεν νοείται ελεύθερος άνθρωπος χωρίς το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της ιδιοκτησίας.
Θέλω να σας πω ότι το ιδιοκτησιακό στην Ελλάδα είναι με τα ερείσματα που δεν τα έχουν τα λατιφούντια της Ιταλίας ή οι δουλοπάροικοι των τιμαρίων της Ευρώπης. Καμμία σχέση. Τα βουνά δεν είναι μόνο καταφύγιο για την ελευθερία του 1821, της ελευθερία μας. Τα βουνά είναι το κατοχυρωτικό έγγραφο συμβόλαιο για την επιβίωση αυτού του λαού.

Από τη Φραγκοκρατία, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία, το 1821 μέχρι τον Καποδίστρια εζήσαμε στα πρανή, στα πλάγια, στα οροπέδια, τα άγονα με τις μετρήσεις άλλων που ζουν στους κάμπους της Ευρώπης.

Από εκείνα ζήσαμε. Είχαμε το σύστημα των αναβαθμών, δηλαδή πεζουλιών. Ζούσαμε σαν λαός, επιβιώναμε. Και αυτό, το χωράφι και το σπίτι, θα έλεγα ότι είναι για τον Έλληνα ο καθεδρικός ναός του λαϊκού πολιτισμού. Έτσι ορίζεται ο λαϊκός πολιτισμός, ο υπαρκτικός.
Δεν καταργείτε τον ΕΝΦΙΑ. Θέλω να σας πω ότι σκοτώνετε την ιδιοκτησία, σκοτώνετε τη μεσαία τάξη. Γιατί όλα αυτά; Το 6,3% του πληθυσμού της Ελλάδος έπεσε κάτω από τα όρια της φτώχειας ή αγγίζει τα όρια της φτώχειας. Είναι αυτό λογαριασμός;

Καταστρέφω το λόγο για να καταλήξω, λέγοντας το εξής. Είπε χθες ο Πρωθυπουργός: «Δεν δέχομαι παράλογες και υπερβολικές πιέσεις». Ξέρετε πώς το λένε στα γαλλικά; Trop tard, πολύ αργά. Έπρεπε να ήταν η πολιτική θέση προ πενταετίας και εξακολουθητικά προ διετίας μέχρι σήμερα, ότι -όπως έλεγε ο Αριστοτέλης στη Λογική του- «ο μεγαλύτερος σατραπισμός είναι όταν κάποιος σου επιβάλλει το παράλογο». Εκείνη η ώρα είναι η ώρα της συγκρούσεως, δεν συζητάς το παράλογο. Όλα όσα μας ζήτησαν ήσαν παράλογα και όχι μόνο αυτά τα τελευταία.

Όμως, θέλω να σας πω για την κατακλείδα του λόγου, ότι έχει σωθεί το ελληνικό κεκτημένο. Μην το πετάτε. Ποιο είναι; Πρώτον, ρεκόρ ατομικής ιδιοκτησίας στον κόσμο. Δεν το έχει κανένας. Δεύτερον, ρεκόρ πτυχιούχων πανεπιστημίου στον κόσμο. Δεν το έχει κανένας. Τρίτον, ρεκόρ μικρομαγαζατόρων, οι οποίοι έχουν σπάσει το ρολόι, το έχουν τσακίσει για να δείχνει τα δεκαπεντάωρα συνέχεια. Είτε φούρναρης είναι, είτε μπακάλης είναι, είναι βιοτέχνης είναι, τον σκοτώνετε. Τέταρτον, ρεκόρ πανεπιστημιακών οι οποίοι έχουν έδρες στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τώρα ενισχύονται και με τους αυτοεξορίστους του 2012, 2013, 2014. Τέλος, έχουμε ένα κεκτημένο που λέγεται διευρυμένη ασφαλιστική εταιρεία, διευρυμένη οικογένεια. Αυτά είναι εκείνα που μας κρατούν ακόμα όρθιους, όχι η σοφία των κυβερνώντων.

Ελπίζω να συνέλθετε, έστω και εάν είναι αργά. Όμως, θέλω να σας πω το εξής: Μη με βάζετε να ακολουθήσω τις οδηγίες που σας λέει η τρόικα, που μοιάζουν με οδηγίες σαν αυτές του Καλιγούλα, που έβαζε τους Ρωμαίους πολίτες το 15-20 μ.Χ. να προσκυνήσουν το θεοποιηθέν άλογό του.
Όχι, δεν προσκυνάμε, δεν προσκυνώ!
Σας ευχαριστώ (Ο δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας είναι ανεξάρτητος βουλευτής της Β' Αθηνών)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline