Κυριακή 28 Απριλίου 2024  11:05:47

«Ταχύτερη ένταξη» της Τουρκίας στην Ε.Ε. υποσχέθηκε να.... μελετήσει η Μέρκελ, μετά πρόσφατη, νέα άρνησή της. Αντίθετα πρόθυμη για κοινές περιπολίες Ελλάδος- Τουρκίας στο Αιγαίο. Κύριο

Η Βόννη φέρεται να πιέζει την Ελλάδα να αποδεχθεί το σχέδιο αυτό, το οποίο δίδει στρατηγικό πλεονέκτημα στην Αγκυρα σε βάρος της Ελλάδος στο Σιγαίο. Η Αθήνα τηρεί σταθερή στάση άρνησης.

Με όρους κλασικού ανατολίτικου παζαριού διεξήχθησαν οι συνομιλίες μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, και της τουρκικής ηγεσίας, Ερντογάν - Νταβούτογλου, για το προσφυγικό ζήτημα και τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο Τούρκος πρόεδρος στις συνομιλίες που είχε με την Α. Μέρκελ έδειξε να ενδιαφέρεται για την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της χώρας στην ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε γενικά, πως θα ανοίξουν κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αφήνοντας κατά μέρος το θέμα της χρηματοδότησης (η Αγκυρα ζητάει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ), καθώς, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ

Νταβούτογλου «το μέγεθος της βοήθειας είναι δευτερεύον ζήτημα», οι συζητήσεις κατά την επίσκεψη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη περιστράφηκαν γύρω από μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει αναθέρμανση και επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ και αλλαγές στο καθεστώς βίζας για τους Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για την επαναπροώθηση το ταχύτερο δυνατόν προσφύγων από την Ευρώπη προς την Τουρκία.

Καλές προθέσεις

Παρότι οι δύο πλευρές αρκέστηκαν στο να διαβεβαιώσουν η μία την άλλη για τις καλές προθέσεις τους, αποδεχόμενες ως λογικά τα εκατέρωθεν αιτήματα, παραμένει το ερώτημα εάν οι δεσμεύσεις αυτές είναι ουσιαστικές ή στοχεύουν σε δευτερεύοντα πολιτικά κυρίως κέρδη.

Επί παραδείγματι η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία μόλις πριν από μερικές ημέρες είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετη με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον κ. Νταβούτογλου: «Η Γερμανία είναι έτοιμη να παρέχει τη στήριξή της. Για την ερώτηση της χαλάρωσης του καθεστώτος της βίζας, μπορούμε να μιλήσουμε στη γερμανοτουρκική ομάδα εργασίας για τις συγκεκριμένες δυνατότητες που υπάρχουν να προωθήσουμε τις διευκολύνσεις».

Επιπλέον τόνισε πως όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας: «Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα κεφάλαια 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες».
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως, παρότι έγινε πρόοδος με την πρόταση της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που πρέπει να επιλυθούν και τόνισε: «Πρώτον, το βάρος της προσφυγικής κρίσης πρέπει να μοιραστεί δίκαια. Το μέγεθος της βοήθειας είναι δευτερεύον. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινή θέληση για την επίλυση του θέματος.

Η Τουρκία είχε αφεθεί μόνη της τα τελευταία χρόνια». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της χώρας και, όπως δήλωσε για το θέμα, ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες αυτές γίνονται την ώρα που στη Γερμανία η Ανγκελα Μέρκελ δέχεται έντονες εσωκομματικές πιέσεις με αφορμή τη στάση της στο προσφυγικό ζήτημα και ενώ ο πόλεμος στη Συρία και το Κουρδικό έχουν προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εν όψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Ελάχιστη υποστήριξη για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Με τις τουρκικές διαβεβαιώσεις περί συνεργασίας για την επίλυση του Προσφυγικού και την εκτίμηση πως οι συνομιλίες ήταν «πολλά υποσχόμενες» επιστρέφει στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ, όπου όμως το κλίμα δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετικό, δεδομένων των πιέσεων από πλευράς της Αγκυρας για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει ελάχιστους υποστηρικτές μεταξύ των στελεχών του CDU και του CSU, των δύο αδελφών κομμάτων της γερμανικής Κεντροδεξιάς.

Δυσαρέσκεια

Η στροφή της καγκελαρίου Μέρκελ μετά την επίσκεψή της στην Τουρκία, καθώς μέχρι πριν από δέκα ημέρες διαβεβαίωνε το γερμανικό ακροατήριο και τους συναδέλφους της πως είναι πλήρως αντίθετη με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αναμένεται να εντείνει τη δυσαρέσκεια προς τις πολιτικές επιλογές της που εκφράζεται πλέον ανοικτά στον γερμανικό Τύπο, μια δυσαρέσκεια που σχετίζεται άμεσα με τη στάση της στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.
Η κατάσταση για τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και εν γένει για την ευρωπαϊκή ηγεσία, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς για να μπορέσει η Τουρκία να δεχθεί επαναπροωθήσεις από την ΕΕ θα πρέπει να είναι στη λίστα με τις «ασφαλείς χώρες».

Η είσοδος της χώρας σε αυτήν τη λίστα, δεδομένης της κατάστασης εντός της Τουρκίας, δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί.

Οταν δε το θέμα φτάσει και στη χρηματοδότηση της συμφωνίας με την Αγκυρα, η οποία φέρεται να ζητά τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ, οι αντιδράσεις εντός της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τόνισε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη η Αγκελα Μέρκελ, με φόντο την προσφυγική κρίση, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;», ρώτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. «Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες», είπε.

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά εκτίμησε ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία.

Επισήμανε ακόμη πως η Αγκυρα αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα, ενώ εξέφρασε την θέση ότι μία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

Επίσπευση ζήτησε και ο Ερντογάν

Την υποστήριξη του Βερολίνου στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε από την Αγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ο ίδιος δήλωσε.
Ο Ερντογάν γνωστοποίησε πως συζήτησε επίσης με την Γερμανίδα Καγκελάριο και την ανάγκη να «ενεργήσουν από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline