Σάββατο 4 Μαϊου 2024  07:23:01

Διεθνής δημοσιότητα και καχυποψία από τις φήμες για τις «ερωτικές νύχτες» του Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα. Κύριο

Οργή του νέου πλανητάρχη κατά δημοσιογράφων, διεθνών ΜΜΕ αλλά και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για την έκταση που έχει δοθεί στις φήμες αυτές, που δεν είναι άσχετες με παλαιότερες συμπεριφορές του.

Μέσα σε ένα κλίμα αρνητικής δημοσιότητας, για διάφορες αιτίες από το παρελθόν του Τραμπ, αναλαμβάνει την ερχόμενη Παρασκευή επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος πλανητάρχης των ΗΠΑ. Σε ένα παιχνίδι καχυποψίας φθοράς προσωπικής και πολιτικής εξελίσσονται οι πληροφορίες που δημοσιεύονται και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητά τους, με τις διαρροές για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία και οι φήμες περί υλικού με σεξουαλικό περιεχόμενο που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Ο άνθρωπος «κλειδί» πίσω από αυτό το κουβάρι είναι ένας πρώην πράκτορας της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της περίφημης MI6, ο Κρίστοφερ Στιλ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Στιλ, ο οποίος πλέον μαζί με την οικογένειά του έχει γίνει άφαντος, ήταν αυτός που για λογαριασμό κάποιου Ρεπουμπλικάνου πολιτικού αντιπάλου του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές (σύμφωνα με το BBC ήταν ο Τζεμπ Μπους) άρχισε να συλλέγει στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Τραμπ. Οταν τελείωσαν οι προκριματικές εκλογές, υπάρχουν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η δουλειά συνεχίστηκε με κάποιον Δημοκρατικό (δεν διευκρινίζεται εάν είναι πολιτικός ή επιχειρηματίας) να ζητάει περισσότερα στοιχεία.

Ο Στιλ έχει μία εταιρεία για παροχή πληροφοριών σε επιχειρήσεις, την Orbis Business Intelligence, στη Βρετανία, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τη δουλειά κατά του Τραμπ τον πλησίασε μια εταιρεία πολιτικών ερευνών, η Fusion GPS. Οι έρευνες του Στιλ, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες για το περίφημο σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA, ξεκίνησαν την άνοιξη του 2016 και συνεχίστηκαν μέχρι το καλοκαίρι. Ο Στιλ είχε δώσει ό,τι πληροφορίες έπαιρνε από άτομα που εμπιστευόταν εντός της Ρωσίας στο FBI και συγκεκριμένα στον αξιωματούχο που είχε παρουσιάσει το σκάνδαλο της FIFA.

Το FBI είχε ανοίξει φάκελο για τις έρευνες κατά του Τραμπ, οι οποίες όμως διακόπηκαν, μαζί με τις επαφές της υπηρεσίας με τον Στιλ, έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με κάποιους, ο Στιλ σταμάτησε να συνεργάζεται όταν αντιλήφθηκε ότι μέσα από τους κόλπους του FBI ξεκίνησε προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου που σιγά σιγά διαμορφωνόταν.
Μέρος του υλικού άρχισε να διαρρέει στους κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος από το καλοκαίρι και τα βίντεο που λέγεται ότι υπάρχουν και δείχνουν τα όργια του Τραμπ στο «Ritz Carlton» στη Μόσχα, αλλά και σε άλλο ξενοδοχείο στην Αγία Πετρούπολη, κυκλοφορούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία στις ΗΠΑ επί μήνες. Μετά την εκλογή του Τραμπ και ενώ ετοιμαζόταν η αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία επηρέασε τις αμερικανικές εκλογές (στην οποία χρησιμοποιήθηκε μέρος των πληροφοριών του Στιλ), ο φάκελος έφτασε στα χέρια του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν. Στις 9 Δεκεμβρίου ο ΜακΚέιν παρέδωσε το υλικό στον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Παρουσίαση και διαρροή

Στην ενημέρωση ασφαλείας που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τραμπ για το θέμα των ρωσικών παρεμβάσεων στις αμερικανικές εκλογές παρουσιάστηκε και μέρος του υλικού που είχε συλλέξει ο Στιλ, για λόγους που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Μετά από αυτήν την παρουσίαση το θέμα διέρρευσε στο CNN και στο Buzzfeed και πλέον κάνει τον γύρο του κόσμου.
Στον φάκελο του Στιλ, εκτός από τα όργια, περιγράφονται επαφές ανθρώπων του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους, ενώ υπάρχουν και αναφορές για στενή συνεργασία της ομάδας τού εν αναμονή προέδρου των ΗΠΑ με παράγοντες του Κρεμλίνου και για πολιτικές συναλλαγές με τη ρωσική ηγεσία ώστε να μη γίνει από την πλευρά του Τραμπ καμία αναφορά στο θέμα της Ουκρανίας.

«Δεν μιλάμε για ένα ροζ βίντεο του Τραμπ...» διαβεβαιώνει η CIA.
Εντονότερος φαίνεται ότι γίνεται ο «ροζ» πονοκέφαλος του Ντόναλντ Τραμπ, με την CIA να διαρρέει ότι η Ρωσία δεν έχει μόνο ένα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου με πρωταγωνιστή τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ... Η αποκάλυψη αυτή έρχεται ενώ έχει ήδη ξεσπάσει νέα... τρικυμία στις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, δημοσιογράφος του δικτύου που επικοινώνησε με μέλη της CIA και ρώτησε για το ζήτημα αυτό έλαβε την απάντηση ότι οι πληροφορίες αυτές είναι «βάσιμες» και πως τα στοιχεία δείχνουν ότι τα βίντεο είναι... περισσότερα.
«Υπάρχουν περισσότερες από μια κασέτες, όχι μόνο με βίντεο αλλά και με ήχο, τραβηγμένο στη Μόσχα αλλά και την Αγία Πετρούπολη» δήλωσε ο δημοσιογράφος του BBC Πολ Γουντ, κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσής του από την Ουάσιγκτον.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο αμερικανικός Τύπος γνωρίζει εδώ και καιρό τις... πικάντικες αυτές αποκαλύψεις αλλά δεν μπορούσαν να τις επιβεβαιώσουν. «Έστειλα μήνυμα στην CIA στις αρχές Νοεμβρίου για να τους ρωτήσω για αυτές τις κατηγορίες. Ηταν παράνομο για τους αξιωματούχους να μου μιλήσουν αλλά έλαβα ένα μήνυμα μέσω ενδιάμεσου ότι η υπηρεσία θεωρεί βάσιμες τις πληροφορίες αυτές. Την ίδια ώρα, μου αποκάλυψε ότι πηγή δεν είναι μόνο ο πράκτορας της MI6 αλλά και κάποιος άλλος» είπε ο βρετανός δημοσιογράφος.

Βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η έκθεση αυτή συντάχθηκε από τον 52χρονο πράκτορα της MI6 Κρίστοφερ Στιλ, την περίοδο που βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία.
Κόντρα μεταξύ Τραμπ και μυστικών υπηρεσιών για τη διαρροή
Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται πεισματικά ότι υπάρχουν αυτά τα βίντεο ενώ σε διάψευση των πληροφοριών προχώρησε και το Κρεμλίνο.
Σε συνέντευξη Τύπου από τον Πύργο Τραμπ την Τετάρτη, ο νέος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι είναι «έξαλλος» με τις μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, τις κατηγόρησε ότι βρίσκονται πίσω από την... διαρροή των πληροφοριών αυτών.

«Ηταν πραγματικά ντροπιαστικό που οι πληροφορίες αυτές διέρρευσαν. Τις διάβασα, είναι ψεύτικες είπε ο Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Άρρωστοι άνθρωποι έγραψαν αυτά τα σκ@@@».
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε νωρίτερα σε tweet του ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ επικοινώνησε μαζί του για να «καταγγείλει» την έκθεση αυτή.

«Ο Τζέιμς Κλαπερ μου τηλεφώνησε χτες για να καταγγείλει την ψευδή και μυθοπλαστική έκθεση που κυκλοφόρησε παράνομα. Αποκύημα φαντασίας, με ψεύτικα στοιχεία. Τι κρίμα!» έγραψε ο ίδιος ο Τραμπ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ αρνήθηκε ότι οι υπηρεσίες διέρρευσαν πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της «καυτές» προσωπικές πληροφορίες αλλά και οικονομικά στοιχεία για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τραμπ. Υπογράμμισε, όμως, ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει εικόνα για την... αξιοπιστία της έκθεσης.

«Εξέφρασα την βαθιά μου απογοήτευση που οι διαρροές εμφανίζονται στον Τύπο και συμφωνήσαμε και οι δύο ότι είναι διαβρωτικές και προκαλούν βλάβες στην εθνική μας ασφάλεια» τόνισε ο κ. Κλάπερ, που παράλληλα φέρεται να διαβεβαίωσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι οι μυστικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να υπηρετήσουν την κυβέρνησή του.
Από μόνη της, η ανακοίνωση θεωρείται σημάδι «ρήξης» μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και του Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό γιατί αυτές υπηρεσίες των ΗΠΑ σπάνια μπαίνουν στη διαδικασία να «εξηγήσουν» ή να «δικαιολογηθούν». Ενώ τώρα το θεώρησαν απαραίτητο και αναγκαίο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline