Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  04:12:36

Προς ναυάγιο για το «Μακεδονικό» και παράταση των διαπραγματεύσεων

Στην τελική ευθεία της μπαίνει η εξάμηνη προσπάθεια της ελληνικής και της σκοπιανής κυβέρνησης να ολοκληρώσουν μια συμφωνία για το «Μακεδονικό» και να κλείσουν μια σχεδόν 30ετή αντιπαλότητα των δύο χωρών.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρώτος αυτός κύκλος θα κλείσει χωρίς να ολοκληρωθεί η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και παρά το γεγονός ότι περνούν και οι δύο εβδομάδες που είχε πει ο επίτροπος Χαν ότι θα χρειαστούν για να κλείσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες και παρά την προσπάθεια που έγινε τις τελευταίες ημέρες να πέσουν οι τόνοι, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Κάτι που σημαίνει βεβαίως ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο δεν θα υπάρξουν εξελίξεις, ούτε βεβαίως μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά «η προσπάθεια έγινε, το ματς ολοκληρώνεται, το σκορ θα γραφτεί σε... τρίτο ημίχρονο». Πράγμα που σημαίνει ότι ναι μεν χάνεται ο στόχος του Ιουλίου αλλά οδηγούμαστε σε παράταση της διαδικασίας, ίσως σε ένα ακόμη εξάμηνο προσπαθειών, διαβουλεύσεων σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο και κυρίως επικοινωνιακή διαχείριση των δεδομένων ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη και των δύο χωρών.
Τσίπρας με Ζάεφ

Κρίσιμη ημερομηνία και τελευταία ευκαιρία για λύση ή έστω ένα προσύμφωνο λύσης για το ονοματολογικό, είναι η 17η Μαίου. Την επόμενη εβδομάδα Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν στη Σόφια όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να σταθμίσουν τις εξελίξεις και να διερευνήσουν την πιθανότητα εξεύρεσης πολιτικής απόφασης που θα αίρει το αδιέξοδο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline