Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020  02:12:48

Βανδάλισαν τις πινακίδες στα αγάλματα στα Σκόπια

Πινακίδες στα αρχαιοελληνικά αγάλματα στα Σκόπια που διευκρινίζουν ότι αποτελούν μέρος της αρχαιοελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, κατ' εφαρμογήν της Συμφωνίας των Πρεσπών, βανδάλισαν άγνωστοι χθες το βράδυ.

Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν στο βάθρο των αγαλμάτων- και σε αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων- στα πλαίσια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συμφωνία ορίζει ότι οφείλει η Βόρεια Μακεδονία να γίνει αποδεκτή η ελληνικότητα των ιστορικών προσώπων και εντός έξι μηνών αφότου τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων στην επικράτειά της. Και οποιαδήποτε υποδομή ή κτίσμα συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα, τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα να προβούν «στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες» ώστε να διασφαλιστεί ο «σεβασμός στην [ελληνική πολιτισμική] κληρονομιά».

Η πινακίδα, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φέρει την εξής επιγραφή στην μακεδονική, την αλβανική και την αγγλική γλώσσα: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Ανάλογες πινακίδες τοποθετήθηκαν στα αγάλματα του Φίλιππου του Β', πατέρα του Αλεξάνδρου, και της μητέρας του Ολυμπιάδας και αυτές ακριβώς τις πινακίδες βανδάλισαν άγνωστοι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline