Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  06:22:42

Ταυτότητες: Όλα τα στοιχεία μαζί, ένας αριθμός και ένα υπερ-τσιπ

Κλειδί για την απομακρυσμένη ηλεκτρονική επικοινωνία των πολιτών με το Δημόσιο θα είναι ο νέος μοναδικός αριθμός που θα φέρουν οι καινούργιες ταυτότητες και ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους αριθμούς που ακολουθούν σήμερα τον πολίτη, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

Εσθονικό προφίλ θα έχουν οι νέες ψηφιακές ταυτότητες που σχεδιάζουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες από το 2021 αναμένεται να αντικαταστήσουν τις γνωστές αστυνομικές ταυτότητες όλων των Ελλήνων.

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκάλυψαν τα «μυστικά» των νέων ταυτοτήτων, που θα μοιάζουν με πιστωτικές κάρτες. Κύρια χαρακτηριστικά τους θα είναι η έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου τους, δύο αριθμοί, εκ των οποίων ο ένας θα είναι «μοναδικός», κι ένα ηλεκτρονικό υπερ-τσίπ που θα πιστοποιεί πλήρως και ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του εικονιζομένου, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή του – από το σπίτι ή το γραφείο – με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, αποφεύγοντας τις ουρές.

Κλειδί για την απομακρυσμένη ηλεκτρονική επικοινωνία των πολιτών με το Δημόσιο θα είναι ο νέος μοναδικός αριθμός που θα φέρουν οι καινούργιες ταυτότητες και ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους αριθμούς που ακολουθούν σήμερα τον πολίτη, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Στόχος των δύο υπουργείων είναι η καθιέρωση ενός αριθμού που δεν θα παραβιάζει – προδίδει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Για παράδειγμα, στον ΑΜΚΑ, τα έξι πρώτα ψηφία μαρτυρούν την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου.

Όλα τα στοιχεία σε μία κάρτα

Σε κάθε περίπτωση, καρδιά των νέων ταυτοτήτων θα είναι το τσιπ που αυτές θα φέρουν, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του κατόχου τους (ονοματεπώνυμο, φορολογικά, ασφαλιστικά, ακόμα και την άδεια οδήγησης κ.λπ.), που θα τον διευκολύνουν στις συναλλαγές του με το κράτος. Κυρίως, θα τον διευκολύνουν στις συναλλαγές του με τις υγειονομικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στις ηλεκτρονικές τραπεζικές του συναλλαγές, στην υπογραφή συμβάσεων, ακόμα και στις μετακινήσεις του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline