Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020  11:41:29

Η άμεση δικαίωση του Κ.Μητσοτάκη. Παρέμβαση Τραμπ για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Η τουρκική προκλητικότητα και τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο ενός διπλωματικού αγώνα που ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Η τουρκική προκλητικότητα και τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο ενός διπλωματικού αγώνα που ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Από το τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός με τον αμερικανό πρόεδρο δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους.
Διαβάστε επίσης: Σε άθλια κατάσταση ο Τζάστιν Μπίμπερ – To πρόβλημα υγείας που αποκάλυψε

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, δεν στάθηκε μόνο στην αναφορά των τουρκικών προκλήσεων και των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας, αλλά παρουσίασε με έμφαση «τι είναι έτοιμη να κάνει η Ελλάδα αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές της», όπως το έθεσε πηγή με γνώση των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο.

Αυτό οδήγησε και στην «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πώς μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», όπως είπε ο πρωθυπουργός στους Ελληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο Οβάλ Γραφείο, επέλεξε να μην προσωποποιήσει στον τούρκο πρόεδρο για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας δήλωση συμπαράστασης.
Η υπογραφή για τον EastMed, η πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών, η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και οι δυνατότητες επενδύσεων που παρουσιάζει η χώρα αποτέλεσαν ισχυρά όπλα της ελληνικής αποστολής στις συζητήσεις με την αμερικανική ηγεσία.

Τι είπαν Μητσοτάκης – Τραμπ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στα ΝΕΑ της Πέμπτης η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και οι πρόσφατες περιπλοκές στη Μέση Ανατολή, εξελίχθηκε σε δύο επίπεδα. Στις δημόσιες δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να πάρει μια καθαρή θέση για την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς θα ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά, μολονότι δήλωσε ότι διαφωνεί με τη δήλωση Ερντογάν ότι ο ιρανός στρατηγός Σουλεϊμανί είναι «μάρτυρας» και όχι «τέρας», όπως τον χαρακτήρισε εκείνος.

Οταν οι δύο ηγέτες έμειναν μόνοι τους, έγινε μια διαφορετική συζήτηση, όπως φάνηκε από τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι υπήρξε «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής» και για τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστης συμμάχου των ΗΠΑ και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι έθεσε εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κατέστησε σαφές στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε πιθανή παραβίασή τους.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι ηγετικοί παράγοντες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι η δραστηριότητα της Τουρκίας δεν αποτελεί μόνο πρόκληση για τις γειτονικές της χώρες, αλλά και ότι αντιστρατεύεται τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Ορισμένοι, μάλιστα, αμφισβητούν αν είναι πλέον δυνατόν να παραμείνει η Τουρκία προσδεμένη στη Δύση. Από τα συμφραζόμενα είναι φανερό ότι η ελληνική πλευρά βρήκε στην Ουάσιγκτον μεγαλύτερη κατανόηση για τις θέσεις και τις απόψεις της από ό,τι ανέμενε.

Η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με την αναβάθμιση των F-16, τη συμπαραγωγή drones και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αγορά μιας μοίρας F-35 από το 2024 και μετά, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα, η ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τον πλωτό σταθμό NLG και η παραχώρηση μέρους των υποδομών του για χρήση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, η συμφωνία για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ενισχύουν περαιτέρω τους δεσμούς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline