Σάββατο 27 Απριλίου 2024  05:42:59

Τα τουρκικά ΜΜΕ προεξοφλούν τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μητσοτάκη

Η αλλαγή της τακτικής του Ερντογάν καταγράφεται σήμερα στα τουρκικά ΜΜΕ που προεξοφλούν την τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μητσοτάκη πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ο Ιμπραήμ Καλίν έδωσε την πληροφορία για την τηλεδιάσκεψη και σε Γερμανούς δημοσιογράφους οπότε είναι ξεκάθαρο ότι ο σουλτάνος πήρε τις αποφάσεις του.

Στις αρχικές συνεννοήσεις που εντάσσονταν στο καλό κλίμα των συνομιλιών της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και προέβλεπαν ανακοίνωση της ημερομηνίας των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας και τηλεφώνημα ή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να επιστρέφει η Τουρκία. Αυτός ήταν ο στόχος και του Βερολίνου που έχει αναλάβει κρίσιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός πήγε πίσω εξαιτίας του Ερντογάν που άρχισε να παίζει καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να γίνει μια στεγνή ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών με την επισήμανση ότι θα αρχίσουν «προσεχώς».

Η αλλαγή της τακτικής του Ερντογάν καταγράφεται σήμερα στα τουρκικά ΜΜΕ που προεξοφλούν την τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μητσοτάκη πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ο Ιμπραήμ Καλίν έδωσε την πληροφορία για την τηλεδιάσκεψη και σε Γερμανούς δημοσιογράφους οπότε είναι ξεκάθαρο ότι ο σουλτάνος πήρε τις αποφάσεις του.

Συνέπεια!

Αντίθετα η Αθήνα κρατάει σιγήν ιχθύος διότι όποιος καίγεται από τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Δηλώνει όμως ανοιχτή σε μία επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν. «Θετικό βήμα επαναπροσέγγισης» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, επισήμανε ότι «χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θαλάσσιες ζώνες μόνο

Η Τουρκία επιχειρεί να βάλει την αποστρατικοποίηση των νησιών από το «παράθυρο» του στρατιωτικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την δημιουργία ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης με ανοιχτή γραμμή Αθήνας - Αγκυρας που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ολοκληρώνεται και αυτός τα επόμενα 24ωρα αλλά η τουρκική προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την επίτευξη του πρώτου στόχου που ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης και του δεύτερου που είναι η έναρξη διερευνητικών επαφών με αποκλειστικό αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόσο η γερμανική καγκελαρία όσο και η ΕΕ αναφέρονται σε διερευνητικές επαφές με αντικείμενο μόνο τις θαλάσσιες ζώνες και δείχνουν το δρόμο του Δικαστηρίου της Χάγης εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία.

Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι το Αιγαίο δεν θα είναι μια «ελληνική λίμνη». Συγκάλεσε και το Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας. Αλλά δεν έχει πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών.

Οδικός χάρτης

Η πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραήμ Καλίν που συνομιλούν απευθείας και έχουν ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο συνεννόησης, εξετάζουν τις τελικές διαδικασίες και διευθετήσεις για το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST είναι πλέον πολύ πιθανό η ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης των συνομιλιών να γίνει πριν την Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται 1-2 Οκτωβρίου.

Το διπλωματικό παρασκήνιο κορυφώνεται σε σχέση και με την Κύπρο που θέτει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της από την Τουρκία και απειλεί με βέτο στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας για τις οποίες καίγεται η συντριπτική πλειονότητα των χωρών.

Εκτός απροόπτου οι διερευνητικές επαφές αρχίζουν την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Επικεφαλής των ομάδων που θα αναλάβουν το βάρος των συνομιλιών είναι ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή που έχει τον ίδιο ρόλο από το 2010 και ο Τ. Ετσιγές, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, επίσης με μακρά εμπειρία.

Αυτός θα είναι ο 61ος κύκλος. Οι διερευνητικές άρχισαν το 2002 χωρίς να έχουν καταλήξει κάπου. Έχει συμφωνηθεί να μην κρατούνται πρακτικά. Μόνο κάποιες υποτυπώδεις σημειώσεις για ενημέρωση των πολιτικών προϊσταμένων. Δεν θεωρούνται διαπραγματεύσεις. Το πλαίσιο μπαίνει. Και εφόσον υπάρξει αυτό, αναλαμβάνουν οι πολιτικοί.

Όπλα στη φαρέτρα
Η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με περισσότερα όπλα στην φαρέτρα της. «Το σημείο αφετηρίας είναι σαφώς καλύτερο» δήλωσαν διπλωματικές επαφές στο NEWPOST. «Η Ελλάδα έχει αναγνωριστεί από όλους ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και βεβαίως έχει υπογράψει τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» τόνισαν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline