Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  23:45:46

«Εμφύλιος» στην ΕΕ για τα εμβόλια: Σπόντες Βρυξελλών για Βερολίνο μετά το δημοσίευμα Spiegel

Οι Βρυξέλλες αφήνουν να εννοηθεί πως το Βερολίνο ήταν εξ αρχής ενήμερο για της συμφωνίες. Στο φως τα «deal» με τις φαρμακευτικές.

Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και την κριτική πως η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια απ' όσα χρειάζονται οι «27» παρακολουθούν στενά οι Βρυξέλλες χωρίς πάντως επίσημα να τα σχολιάζουν.
Αν και αποφεύγεται η επίσημη τοποθέτηση η Ευρωπαϊκή εμφανίζεται ενοχλημένη από τις διαρροές στον γερμανικό Τύπο.

Όπως τονίζει εκπρόσωπος της Κομισιόν, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες, κανείς δεν ήξερε ποιο εμβόλιο θα εγκριθεί, οπότε προτίμησε να κλείσει συμφωνίες με πολλές υποσχόμενες εταιρίες, από το να πάρει πολλά εμβόλια από μόνο μία.
«Ο σκοπός των διαπραγματεύσεών μας ήταν να οικοδομήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο με πολλά υποψήφια εμβόλια από διαφορετικές εταιρείες, που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες, προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης εμβολίου που θα ήταν ασφαλές αποτελεσματικό και προσιτό για τους Ευρωπαίους πολίτες», τονίζει η Κομισιόν.

«Αυτός ήταν ένας βασικός στόχος της στρατηγικής μας για τα εμβόλια της ΕΕ, στην οποία έχουν εγγραφεί επίσημα όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει με νόημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Γερμανία ήταν εξαρχής ενήμερη για κάθε βήμα της διαδικασίας.

«Επίσης, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις πριν από την έναρξη των κλινικών δοκιμών ή προτού τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών ήταν διαθέσιμα. Δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από τα υποψήφια εμβόλια θα ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές», συμπλήρωσε πηγή της Κομισιόν. Στις αρχές, άλλωστε, δεν ήταν το εμβόλιο της Pfizer που φαινόταν πιο κοντά στην ''πρωτιά'' αλλά αυτό της Οξφόρδης και το άλλο της γερμανικής Curevac.
«Όλα τα εμβόλια, τέλος, περιλάμβαναν πρόσθετες επιλογές με σκοπό να δώσουν την απαραίτητη ευελιξία για προσαρμογή στα δεδομένα που γίνονταν διαθέσιμα αργότερα», υπογράμμισε.

Επίσης σημείωναν ότι στη γρίπη των χοίρων, η Κομισιόν είχε δεχθεί σφοδρή κριτική γιατί είχαν παραγγελθεί εκατομμύρια εμβόλια, τα οποία είχαν τελικά περισσέψει. Τότε ο γερμανικός Τύπος την είχε ξανά κατηγορήσει ότι ξοδεύει τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών άσκοπα. Και κάτι τέτοιο δε θέλει κανείς να ξανασυμβεί, επομένως οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ προσεκτικές.

Οι ευρωπαϊκές συμφωνίες

Πάντως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν επαρκή εμβόλια για όλους. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνίες με 7 φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19, μόλις αυτά περάσουν με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές και αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά:

• BioNTech-Pfizer: 300 εκατομμύρια δόσεις
• AstraZeneca: 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου
• Sanofi-GSK: 300 εκατομμύρια δόσεις
• Johnson & Johnson: 200 εκατομμύρια δόσεις
• CureVac: 225 εκατομμύρια δόσεις
• Moderna: 80 εκατομμύρια δόσεις
• Novavax: 200 εκατομμύρια δόσεις

Σημειώνεται πως για να υπάρξει ανοσία της αγέλης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70%.

Από γκάφα έγιναν γνωστές οι τιμές των εμβολίων!

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών σε μια απίστευτη γκάφα υπέπεσε η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου, Eva De Bleeker, που δημοσίευσε κατά λάθος στο Twitter τις τιμές των εμβολίων που αγόρασε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Οι τιμές των εμβολίων είναι μυστικές, λόγω εμπιστευτικότητας στις εμπορικές συμφωνίες. Ωστόσο, η Eva De Bleeker, δημοσίευσε την Πέμπτη ένα tweet και αποκάλυψε την τιμή κάθε εμβολίου που αγόρασε η Ε.Ε. και πόσα θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για τα εμβόλια.

Σύμφωνα με το print screen που δημοσίευσε το netherlandsnewslive.com, η Ε.Ε. δαπανά μεταξύ 1,78€ και 18$ ανά εμβόλιο. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

• BioNTech/Pfizer: €12
• Moderna: $18
• Oxford/AstraZeneca: €1.78
• Johnson & Johnson: $8.50
• Sanofi/GSK: €7.56
• CureVac: €10

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline