Κυριακή 19 Μαϊου 2024  05:48:44

Γιατί είναι κρίσιμη η 21η Μαρτίου για πολλά κρούσματα του ιού

Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για το Σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 5/2 σημειώθηκαν 232 νέες εισαγωγές ασθενών, όταν είχαμε μόνο 126 εξιτήρια λόγω ίασης.

Η δε κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid-19 στην Επικράτεια βρίσκεται στο 42,60%, ενώ η συνολική κάλυψη κλινών covid-19 είναι 27,02%. Συνολικά πλέον οι κατειλημμένες κλίνες έχουν ξεπεράσει τις 1700.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Μια ευχάριστη είδηση σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, είναι πως η μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης ανέρχεται στο 30% και όχι στο 50% όπως είχε λεχθεί αρχικά, κάτι που σημαίνει πως «μειώνεται η ένταση του τρίτου κύματος», ενώ πρόσθεσε πως: «έχουμε πραγματική έγνοια με τις μεταλλάξεις, έρχεται ένα τρίτο κύμα αλλά πιο ήπιο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα