Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:53:15

Τάκης Θεοδωρόπουλος: Η φωτιά και το λιοντάρι

«Ενας πυροσβέστης με την προστατευτική του στολή έχει πλησιάσει τις φλόγες σε απόσταση μερικών μέτρων. Κάθε τόσο κρύβεται κάτω από τους καπνούς. Πίσω του, εθελοντές κρατούν ψηλά τη μάνικα. Το νερό πέφτει με δύναμη, προς στιγμήν οι φλόγες υποχωρούν, όμως αμέσως μετά ξαναφουντώνουν.

Η σκηνή στην τηλεόραση καταγράφει με ακρίβεια αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες. Η φωτιά έχει περισσότερες αντοχές από όσες μπορούμε να της αντιτάξουμε όλοι εμείς και ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεσή μας. Με όσα μέσα κι αν ενισχύσουμε τα ήδη υπάρχοντα, οι αντοχές της φωτιάς θα υπερτερούν. Γιατί η φωτιά είναι η ίδια η φύση. Στο Διαδίκτυο είδα μια δορυφορική φωτογραφία της NASA με τα πύρινα μέτωπα στον πλανήτη. Βόρειος και Νότιος Αμερική κατακόκκινες, Κεντρική Αφρική, Βαλκάνια και σχεδόν όλη η ακτογραμμή της Μεσογείου, από την Αίγυπτο και το Μαρόκο έως τη Σικελία, τα μικρασιατικά παράλια και εννοείται την Ελλάδα.

Η μεγεθυμένη σκηνή που δείχνει την αδυναμία του πυροσβέστη είναι η λεπτομέρεια στη γενική εικόνα του πλανήτη. Οταν έχεις τόσα μέτωπα και με τέτοια διασπορά, αντιλαμβάνεσαι τη ματαιότητα της αναζήτησης εμπρηστών. Αν πίσω από την καταστροφή κρύβεται ανθρώπινη ενέργεια, έχεις την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Οταν όμως το λιοντάρι σού επιτίθεται, το καλύτερο είναι να το βάλεις στα πόδια. Και πάντως καλά θα κάνεις να ξέρεις ότι το λιοντάρι δεν το έβαλε κανείς να του επιτεθεί. Είναι στη φύση του.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι πολλά λάθη και παραλείψεις θα έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Ο άνθρωπος, σε αντίθεση με τη φύση, κάνει λάθη. Δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω ότι το γενικό σχέδιο ακολούθησε την ορθή πορεία. Κουβαλώντας το βάρος των απανθρακωμένων νεκρών από το Μάτι και παλιότερα την Πελοπόννησο, η πολιτεία φρόντισε κατά προτεραιότητα τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής. Βοήθησε τους πυρόπληκτους να το βάλουν στα πόδια για να γλιτώσουν από το λιοντάρι. Στην απλή ελληνική: εκκένωσε τις περιοχές. Η λέξη δεν άρεσε σε κάποια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χαριτολόγησε: «Λες και τους ψήφισαν για να εκκενώνουν βόθρους». Η χαριτωμένη, προφανώς μεθυσμένη από το εύρημά της, δεν αντελήφθη ότι μάλλον δεν είναι πρέπον να συγκρίνεις ανθρώπινες ζωές με βοθρολύματα. Ειδικά αν είσαι πολιτικός. Οση εξυπνάδα κι αν κουβαλάς στην κούτρα σου, οφείλεις να καταλαβαίνεις τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιείς.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η καταστροφική πυρκαγιά δεν είναι πολιτικό γεγονός. Είναι φυσικό φαινόμενο. Εργο της πολιτικής είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα συμφωνήσω ότι και το οικοσύστημα και οι περιουσίες είναι κομμάτι της. Ομως προέχει η ανθρώπινη ζωή, τουλάχιστον για την πολιτική διαχείριση της καταστροφής. Αν το καταλάβουν αυτό, μπορεί και να καταλάβουν για ποιο λόγο τους κατηγορούν για την εγκληματική διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline