Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024  09:50:37

Νέα στοιχεία για τη δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής

Δολιοφθορά υπήρξε στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection»...

Η δολιοφθορά βρίσκεται στο μικροσκόπιο αστυνομικής έρευνας, με τους δράστες να έχουν όπως φαίνεται ως αποκλειστικό τους στόχο, την καθυστέρηση στην πορεία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Οι άγνωστοι δράστες έκοψαν καλώδια φρένων και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σε όχημα της κατασκευάστριας εταιρείας, με αποτέλεσμα αυτό να καταστραφεί. Πλέον ο χώρος περιφρουρείται από άντρες της αστυνομίας, που προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης.

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την δολιοφθορά που σημειώθηκε σε μηχανολογικό όχημα που πραγματοποιεί εργασίες στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του cretapost.gr, ο οδηγός του οχήματος πήγε στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλε πως άγνωστοι δράστες έκοψαν καλώδια φρένων και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στο όχημα με αποτέλεσμα να καταστραφεί. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε αγροτική περιοχή, κοντά στο εργοτάξιο, βόρεια του ΒΟΑΚ.

Άμεσα ξεκίνησαν οι έρευνες από τις αστυνομικές αρχές ενώ από χθες 1η Φεβρουαρίου, ο χώρος περιφρουρείται από άντρες της αστυνομίας

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, έλαβε χώρα δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection» και πιο συγκεκριμένα σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ.
Έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα. Ο Διαχειριστής συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών. Η Αστυνομία ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη φύλαξη του συγκεκριμένου σημείου του έργου όπου βρίσκεται το όχημα και ο εξοπλισμός. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται παράλληλα σε συντονισμό με την Περιφέρεια Κρήτης και τις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι στόχος της δολιοφθοράς δεν ήταν η κλοπή υλικών αλλά η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση. Στην παρούσα φάση, εξετάζεται το μέγεθος της καθυστέρησης που θα επιφέρει στην ολοκλήρωση του έργου το εν λόγω συμβάν, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας κρίσιμης υποδομής για την Κρήτη, αλλά και -ακόμα χειρότερα- την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων στο project, εγείροντας παράλληλα και κίνδυνο καταστροφής του εξοπλισμού.
Τονίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο σε συνδυασμό με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτη (που λειτουργεί αδιάλειπτα από το καλοκαίρι του 2021), θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, χωρίς τη χρήση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, με άμεσα οφέλη (μείωση χρεώσεων ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές, που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2030.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline