Σάββατο 27 Απριλίου 2024  14:08:20

Τουρκία πάντα ύπουλη: ΝΟΤΑΜ για τα νησιά – Επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης

Σημάδια επιστροφής στην αναθεωρητική, προ των σεισμών του περυσινού Φεβρουαρίου, τακτική συνιστούν οι κινήσεις των τουρκικών αρχών το τελευταίο διάστημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σε επίσημα και δημόσια έγγραφα επιστροφή της Αγκυρας σε ορολογία που θυμίζει την περίοδο πριν από τις 6 Φεβρουαρίου 2023 και την ύφεση της έντασης στα ελληνοτουρκικά. Μόλις προχθές, με τρεις διαδοχικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NOTAM) οι τουρκικές αρχές επανήλθαν στα περί αποστρατιωτικοποίησης, αυτή τη φορά με αφορμή την αεροναυτική άσκηση που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα από την Αθήνα (ΤΑΜΣ Τρίαινα) στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο (ανάμεσα σε Ψαρά και Χίο και περί την Κάρπαθο τόσο προς την Ανατολική Μεσόγειο όσο και στα δυτικά, στο Καρπάθιο πέλαγος και συγκεκριμένα στη συστάδα των νησιών Ζαφοράς, Χαμηλή, Διβούνια και Αυγό).

Η ελληνική πλευρά είχε πληροφορήσει μέσω του συστήματος NOTAM για την άσκηση, καθώς πρόκειται στο σύνολό τους για περιοχές που βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών, και λίγες ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα την Πέμπτη, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν τρεις διαδοχικές anti-NOTAMs (Α1233/24, Α1234/24 και A1235/24). Σε ό,τι αφορά την Κάρπαθο γίνεται αναφορά στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, μάλιστα με το τουρκικό και το ιταλικό όνομα του νησιού και όχι το ελληνικό (Κερπέ και Σκαρπάντο), και με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για περιοχές οι οποίες πρέπει να αποκλείονται από κάθε σενάριο στρατιωτικών εκπαιδεύσεων ή ασκήσεων. Με την Α1234/24 σημειώνεται, ακόμη, ότι η ελληνική άσκηση αποτελεί παραβίαση της «Απόφασης των 6 δυνάμεων του 1914» για το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Γίνεται ακόμη αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή αποστρατιωτικοποιημένα θεωρούνται και τα νησιά Αγιος Ευστράτιος, Λήμνος και Μυτιλήνη (sic). Ανάλογες αναφορές γίνονται και στην περίπτωση της Χίου και των Ψαρών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η τουρκική πλευρά έχει επανέλθει στη σταδιακή ανάδειξη των απόψεών της για το Ανατολικό Αιγαίο και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ως προϋπόθεση για την κυριαρχία τους από την Ελλάδα μέσα από διαφόρους διαύλους. Ενας από αυτούς είναι οι επίσημες ειδοποιήσεις μέσω NOTAM, ωστόσο τον Ιανουάριο προηγήθηκαν και κάποια διαβήματα σε διπλωματικό επίπεδο (πρεσβεία Αγκυρας), ακριβώς προκειμένου να καταγραφούν διαμαρτυρίες για προαναγγελθείσες επισήμως ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Αγκυρα συμπεριλαμβάνει και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες σε επίσημα έγγραφα τη θεωρία περί αποστρατιωτικοποίησης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline