Σάββατο 13 Απριλίου 2024  03:13:07

F-35: «Παράθυρο» για την απόκτηση πριν από το 2028

Τη δυνατότητα να παραλάβει έναν μικρό αριθμό μαχητικών ακόμη και εντός του 2027 έχει η Πολεμική Αεροπορία, ώστε η πτητική εκπαίδευση των πιλότων να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Τη δυνατότητα να παραλάβει έναν μικρό αριθμό F-35 ακόμη και εντός του 2027 έχει η Πολεμική Αεροπορία, ώστε η πτητική εκπαίδευση των πιλότων να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος και τα πρώτα μαχητικά να προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας το 2028.
Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι κατά τη διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς η ελληνική πλευρά μπορεί να διεκδικήσει ορισμένα από τα F-35 που προορίζονται για την αμερικανική αεροπορία και βρίσκονται σε αρχικό στάδιο παραγωγής, όπως έγινε με τα ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo του Πολεμικού Ναυτικού. Aλλωστε, η επίσπευση της παράδοσης F-35 σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να προχωρήσει στην προμήθειά τους, προβλέπεται και από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, ενώ σχετικές αναφορές έχουν γίνει και από κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο λόγος που η δυνατότητα αυτή βρίσκεται στο τραπέζι είναι ότι η πτητική εκπαίδευση των πιλότων μπορεί να γίνει μόνο σε αεροσκάφη της αεροπορίας στην οποία ανήκουν. Οι Eλληνες αεροπόροι θα μεταβούν νωρίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσουν τη θεωρητική εκπαίδευση και τις πτήσεις εξοικείωσης στους εξομοιωτές του F-35. Η ολοκλήρωση του κύκλου των θεωρητικών μαθημάτων θα πρέπει να συμπέσει με την παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών, τα οποία θα παραμείνουν στις ΗΠΑ για περίπου έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό, οι πιλότοι θα συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες πτήσης, ώστε, με τη σειρά τους να γίνουν εκπαιδευτές.

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις Ενοπλες Δυνάμεις
Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Πηγές με άριστη γνώση των διαδικασιών, επισημαίνουν στην «Κ» ότι η πρώτη Μοίρα F-35 θα λάβει την πιστοποίηση αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας (Initial Operational Capability) λίγους μήνες μετά την άφιξη των αεροσκαφών στην 117 Πτέρυγα Μάχης. Για να γίνει αυτό, δεν απαιτείται η προμήθεια νέων όπλων, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τύποι πυραύλων που φέρει στις εσωτερικές αποθήκες το F-35, υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Αθήνα, πάντως, εξετάζει την προμήθεια νέων όπλων, τα οποία θα αποκτηθούν σε δεύτερο χρόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πυραύλους αέρος / αέρος και αέρος / εδάφους με μεγάλη ακρίβεια και ισχύ που θα εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των F-35 και των αναβαθμισμένων F-16 Viper.
Εναρξη διαπραγμάτευσης

Την ίδια ώρα, θέμα ωρών εκτιμάται πως είναι η άφιξη της επίσημης επιστολής αποδοχής του ελληνικού αιτήματος για F-35 από την αμερικανική κυβέρνηση, αφού δεν υποβλήθηκε κάποια ένσταση κατά την περίοδο των 14 ημερών από την έγκριση του Κογκρέσου. Το αμερικανικό Πεντάγωνο θα προωθήσει την επιστολή στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, το οποίο με τη σειρά του θα το παραδώσει ιδιοχείρως στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας και την Πολεμική Αεροπορία.

Το ΓΕΑ έχει προχωρήσει ήδη στη σύνθεση της ομάδας των αξιωματικών που θα εξετάσει διεξοδικά την επιστολή αποδοχής των F-35 και μαζί με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) θα αναλάβουν να διαμορφώσουν το κείμενο με τις επιλογές της ελληνικής πλευράς. Σε αυτό, θα περιγράφονται αναλυτικά ο αριθμός των αεροπλάνων, οι εφεδρικοί κινητήρες, τα ανταλλακτικά, οι εκπαιδεύσεις, οι εξομοιωτές και ό,τι ακόμη συνοδεύει την προμήθεια των F-35. Στη διαπραγμάτευση αναμένεται να λάβουν μέρος αξιωματικοί της αμερικανικής αεροπορίας και στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η διαδικασία θα είναι σύντομη, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς έχει γίνει σημαντική προεργασία και η Αθήνα γνωρίζει ήδη τι θα συμπεριλάβει στο τελικό αίτημα προς τις ΗΠΑ. Αφού διαμορφωθεί το κείμενο, θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το ΚΥΣΕΑ και την Ολομέλεια και στη συνέχεια να σταλεί, μέσω της πρεσβείας, στην αμερικανική κυβέρνηση.

Το κόστος για την αγορά μιας Μοίρας αεροσκαφών, με δεδομένο ότι την κατασκευή των υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία, αναμένεται να αγγίξει τα 3,2 με 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ελλάδα, ωστόσο, θεωρείται αξιόπιστη χώρα και δεν θα προκαταβάλει το σύνολο του ποσού, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα εξοφληθεί μετά το 2027-28.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline