Σάββατο 27 Απριλίου 2024  16:09:43

Τέμπη: Κίνηση «ματ» ΣΥΡΙΖΑ - Ζητά νομοθετική πρωτοβουλία μετά τις 1,2 εκατ. υπογραφές. Αρνητική η Κυβέρνηση.

Η ερώτηση του B. Κόκκαλη στην Νίκη Κεραμέως - Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της ασυλίας.


Αν η Κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί εμπράκτως με την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία,( η ίδια διαρρέει ότι δεν πρόκειται να το κάνει) την επιθυμία του 1 εκατομμυρίου πολιτών που στηρίζουν το ψήφισμα των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, ρωτά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εισηγητής στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής Βασίλης Κόκκαλης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως.

Αναλυτικότερα ο Β. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Με την συμπλήρωση ενός έτους από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, το ψήφισμα για την συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών, που έχει ήδη ξεπεράσει τις 836.000 υπογραφές, μέσω του οποίου οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, επανέφερε στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας, που αφορά στο αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2019, και ειδικότερα στο άρθρο 73 παρ. 6, δυνάμει του οποίου εισήχθη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή η δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή. Στο διάστημα των πέντε (5) ετών που μεσολάβησαν από την αναθεώρηση του Συντάγματος, εστάλησαν προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και την Κυβέρνηση, επιστολές 44 Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με αίτημα να συνταχθεί και να ψηφιστεί το Σχέδιο Νόμου σχετικά με τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών και την ψήφιση του εκτελεστικού του Συντάγματος Νόμο για το αναθεωρημένο Άρθρο 73.

Περαιτέρω, στις 3 Δεκεμβρίου 2022, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατέθεσε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με το ως άνω ερώτημα, επί της οποίας στις 30 Δεκεμβρίου 2022, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, κ. Βορίδης, απάντησε ότι η ότι "το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση". [Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2022 - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Α.Π. 20355].

Επειδή, παρά την ανωτέρω απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, έως και σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει εισαγάγει νομοθετική πρωτοβουλία για την δυνατότητα εφαρμογής της πρόβλεψης του Συντάγματος, που εν τοις πράγμασι ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και επειδή στην παρούσα συγκυρία το ψήφισμα που αφορά την διερεύνηση ποινικής ευθύνης υπουργών, καθιστά επιτακτική την νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφιση του αναγκαίου εφαρμοστικού νόμου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η κ. Υπουργός εάν το Ψήφισμα που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκ. υπογραφές και συνιστά αναμφισβήτητα έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και βούλησης του Ελληνικού λαού, έχει κινητοποιήσει την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εισαγωγή στη Βουλή και την ψήφιση του εκτελεστικού του Συντάγματος Νόμο για το αναθεωρημένο άρθρο 73, ώστε να εφαρμοστεί στην περίπτωση των Τεμπών;»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline