Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  00:49:13

Γιάννης Βούρτσης: Υποκρισία και ασφαλιστικό

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα τη διαδικασία και δεν σας κρύβω ότι εκπλήσσομαι πραγματικά, γιατί άκουσα την τοποθέτηση κυρίως Βουλευτών από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την οποία δυστυχώς δεν βρίσκω άλλη λέξη να χρησιμοποιήσω εκτός από τη λέξη «υποκρισία».

Το λέω αυτό, γιατί σε μία καθαρή διάταξη, μία διάταξη στοχευμένη, η οποία πραγματικά προσπαθεί να σώσει και να κρατήσει στη ζωή όχι μια τυχαία επιχείρηση -για να απαντήσω και στο ερώτημα «γιατί το Νεώριο;»- αλλά μια επιχείρηση που έχει ιδρυθεί από το 1861, τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα του Αιγαίου, με πολύ καλές υπηρεσίες και δυνατότητες, που απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων και όπου κάνουμε μια παρέμβαση για να την κρατήσουμε ζωντανή, ακούω απ' την πλευρά και συναδέλφων που κατάγονται από τον Νομό Κυκλάδων -και πολιτεύονται σε αυτόν- να επανατοποθετούνται για δεύτερη φορά -και λυπάμαι γι' αυτό- μετά τις δεξαμενές, που ήταν η πρώτη, -δόθηκαν οι δεξαμενές στο Νεώριο της Σύρου και κρατήθηκε ζωντανό- και σε αυτήν τη ρύθμιση με την οποία στηρίζουμε τη βιομηχανική αυτή μονάδα, με τέτοιον υποκριτικό τρόπο. Και το λέω αυτό, γιατί εκεί πέρα, σε άλλο ακροατήριο, λέγονταν άλλα λόγια, χτυπώντας τις πλάτες των εργαζομένων.

Εδώ φέρνουμε μία διάταξη καθαρή, όπου το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χάνουν ούτε ένα ευρώ -το επαναλαμβάνω, γιατί άκουσα για απώλεια 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ξέρετε ούτε να διαβάζετε; Δεν χάνει το δημόσιο ούτε ένα ευρώ! Έρχεστε εδώ, λοιπόν, και τοποθετείστε με διαφορετικό τρόπο. Και λέω ότι δεν χάνει ούτε ένα ευρώ, γιατί πολύ απλά τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ θα εμφανιστούν ως υπόλοιπο από το 2017 και μετά. Βεβαίως υπάρχει εθνική νομοθεσία και ή θα υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα ή θα μπουν στην υφιστάμενη ρύθμιση.
Αυτό εννοεί. Δεν μπορώ να κάνω, όμως, και τον προσωπικό μεταφραστή κανενός. Αυτά είναι κείμενα νόμου, που πρέπει να τα διαβάζουμε όλοι και να καταλαβαίνουμε τι λένε.

Άκουσα πράγματα, τα οποία ξεπέρασαν τα όρια της συγκεκριμένης τροπολογίας. Δηλαδή, ότι κάποιοι κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, άκουσα για «Μαυρογυαλούρους» κι ότι θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Λυπάμαι πραγματικά. Λυπάμαι, γιατί τώρα, μετά τις εκλογές, μπορούμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και η τοποθέτησή μου θα είναι ότι έχω την αίσθηση πως δουλεύετε τους Έλληνες ψιλό γαζί.

Κατεβήκατε προεκλογικά με μία ατζέντα, ακριβώς στην καρδιά του ελληνικού προβλήματος, ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και μισθοί εργαζομένων, ανεργία. Ποια είναι η θέση σας; Ποιος κοροϊδεύει τους εργαζόμενους; Ποιος εμπαίζει τους ανέργους; Ποια είναι η πολιτική σας πρόταση για τη μείωση της ανεργίας; Ποια είναι η πρότασή σας για το μισθολογικό περιβάλλον της χώρας μας; Σας κάλεσα τρίτη φορά και αυτή είναι η τέταρτη και σας καλώ άλλη μία φορά, να κάνουμε μία ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στο προνομιακό γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ: Ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος και μισθολογικό περιβάλλον. Δεν έρχεστε. Αποφεύγετε και κρύβεστε, γιατί δυστυχώς δεν έχετε προτάσεις.

Θέλετε να πάρετε μία αίσθηση του μεγέθους, για να ξέρουμε τι χειριζόμαστε; Είκοσι εννέα δισεκατομμύρια ευρώ είναι ετησίως η συνταξιοδοτική δαπάνη των Ελλήνων και, μέσα απ' αυτό το νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό που καταφέραμε, έχουμε φθάσει στο σημείο να λέμε ότι σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πατάει στα πόδια του. Η δική σας πρόταση ποια είναι; Είναι μία πελατειακή αντίληψη που έρχεται από το παρελθόν και προεκλογικά η άποψη «μόλις έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία...» -και να πείτε ότι δεν είναι έτσι, προκαλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι δεν είναι έτσι- «...θα επαναφέρει τη δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη και θα επαναφέρει τις συντάξεις στο προϋπάρχον πλαίσιο». Το λέτε ή δεν το λέτε;

Για τους μισθούς τι λέτε; Λέτε ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό. Να δώσω κάποιες διευκρινίσεις για τον κατώτατο μισθό της χώρας; Ο κατώτατος μισθός της χώρας, σε επίπεδο δωδεκάμηνης βάσης, είναι 684 ευρώ τον μήνα. Είμαστε λίγο παραπάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδο κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, μετά τη δημιουργία της «ΕΡΓΑΝΗΣ» -γιατί δεν το ξέραμε αυτό- στις 18 Νοεμβρίου 2013, εμφανίστηκε ότι αφορά μόλις το 7,69% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, ενώ ένα 20%, πολύ μικρότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, αφορά ευέλικτες μορφές εργασίας.

Ποια είναι η δική σας ατζέντα; Η δική σας ατζέντα λέει ότι θα ανεβάσετε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, με αυθαίρετο τρόπο, χωρίς κοινωνική διαβούλευση. Δεν λέτε τίποτα για το εάν θα καταργήσετε τη σύγχρονη αυτή μεταρρυθμιστική αλλαγή που κάναμε στον υπολογισμό του κατώτατου μισθού, που θα λάβει υπ' όψιν την ανταγωνιστικότητα, τη δυνατότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και επιπλέον λέτε ότι θα μετατρέψετε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση και ότι θα δώσετε επιδόματα ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους της Ελλάδας για δύο χρόνια. Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Να την κοστολογήσουμε λίγο συνδυαστικά, ασφαλιστικό και εργασιακά; Είναι γύρω στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Ελάτε να συζητήσουμε στη Βουλή πώς θα τα κάνετε πράξη.

Είστε επικίνδυνοι. Λυπάμαι που το λέω, αλλά θέλετε να γίνετε κυβέρνηση με τέτοια ψέματα. Επαναλαμβάνω ότι δουλεύετε τους Έλληνες ψιλό γαζί. Και αυτά τα νέα παιδιά που μας παρακολουθούν πραγματικά δεν ξέρω τι αίσθηση αποκομίζουν για το μέλλον της χώρας μας με τέτοιες αντιλήψεις, με τέτοια ψέματα.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι όσον αφορά την ασφαλιστική εξέλιξη της δαπάνης για το 2014, το πρώτο πεντάμηνο έχουμε δαπανήσει 11.510.743.370,07 ευρώ.

Έχουμε πάρει από τον κρατικό προϋπολογισμό το 41,3%, ενώ προβλεπόταν στο πεντάμηνο αυτό να έχουμε πάρει το 41,7%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα εντός στόχων. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στέκεται. Επιπλέον, όλες οι άλλες αλλαγές οι οποίες έχουμε δρομολογήσει και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα υλοποιηθούν κανονικά, γιατί βρίσκονται σε μια και μόνο κατεύθυνση: εξυγίανση, νοικοκύρεμα όλου του πλαισίου που λέγεται ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, γιατί είναι ένα κρίσιμο μέγεθος. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει 29.000.000.000 ευρώ συντάξεις τον χρόνο, όταν από αυτά τα χρήματα το 55,6% το καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός. Για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πού πατάμε. Κάθε φορά που ερχόμαστε στο Βήμα ή στον δημόσιο διάλογο λέμε άλλα αντί άλλων.

Τα πράγματα βρίσκονται πλέον σε μια αρμονική ισορροπία. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας έχει ταμειακή ισορροπία. Μέσα από τις προβλέψεις που έχουμε κάνει και τις διαρθρωτικές αλλαγές, εκτιμούμε ότι συνεχώς θα βελτιώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη και όλα αυτά θα βρίσκονται εντός των στόχων που έχουμε θέσει. Οποιαδήποτε αλλαγή η οποία θα κινηθεί στην κατεύθυνση που εσείς προτείνετε, χρήζει και μιας ταυτόχρονης απάντησης στο ερώτημα πού θα βρείτε τα χρήματα. Και τα χρήματα της δική σας πρότασης επαναλαμβάνω ότι είναι 12.000.000.000 ευρώ.

Θα περιμένω δύο πράγματα: Πρώτον, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ να πει πού είναι τα 12.000.000.000 και, δεύτερον, με πρωτοβουλία δική σας να κάνουμε συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τα μισθολογικά των εργαζομένων και για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Για τέταρτη φορά σας προσκαλώ.
(Ο κ.Νικόλαος Βουρτσης είναι βουλευτής Κυκλάδων, πρώην φοροτεχνικός και υπουργός Εργασίας)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline